Een stem geven aan de Noordzee
De Noordzee beschermen door het voor de rechtbank dezelfde rechten als mensen te geven. Is dat mogelijk? Dit gedachte-experiment onderzoeken de auteurs van het boek ‘De Stem van de Noordzee’.
De Noordzee beschermen door het voor de rechtbank dezelfde rechten als mensen te geven. Is dat mogelijk? Dit gedachte-experiment onderzoeken de auteurs van het boek ‘De Stem van de Noordzee’.
De 28-jarige Lonneke IJsseldijk leidt het landelijke onderzoek naar de strandingen van walvissen. Ze ontleedde al ruim duizend dieren, voornamelijk bruinvissen. “Het is spannend om de doodsoorzaak te achterhalen.”
Door visserij is de Noordzee veel van haar oorspronkelijke biodiversiteit kwijtgeraakt. Om die biodiversiteit terug te krijgen zal ‘de Nederlander’ zich weer verbonden moeten gaan voelen met de Noordzee. “Als je niet weet wat er in de zee leeft, zul je het ook niet willen beschermen̶...
Het Nederlandse initiatief The Ocean Cleanup wil de oceanen van de wereld ontdoen van drijvend plastic afval door het er met gigantische drijvende modules vanaf te schrapen. Het project zit inmiddels in de testfase op de Noordzee. Heeft het straks kans van slagen in het ruime sop?
In Nieuw-Zeeland spoelden op 26 november 145 grienden aan. De dieren overleefden het niet. Hoe kan het dat zeezoogdieren verdwaald raken en overlijden? Redacteur Anne van Kessel schreef eerder over de fatale verkeerde afslag van potvissen.
Een beetje kanovaren en verse vis en vlees roosteren boven een vuurtje. Zo moet het leven van de eerste bewoners van het Nederlandse kustgebied er zo’n 9000 jaar geleden uit hebben gezien. Het nieuwe boek ‘Schatten van het mammoetstrand’ doet verslag op grond van de laatste o...
Een hazenkaak die deze zomer werd gevonden bij de Zandmotor bij Ter Heijde blijkt ruim 35.000 jaar oud te zijn. Het dier moet dus in de laatste ijstijd over de steppe hebben rondgelopen, tussen de mammoeten, neushoorns en wisenten.
Europa heeft een mijlpaal bereikt met het opgestelde windvermogen. In landen van de EU staat nu een elektrisch vermogen van 100 gigawatt opgesteld, offshore en onshore samen. In de nabije toekomst kunnen we, in Europa en daarbuiten, een enorme schaalvergroting verwachten.
Hoe laat je de aarde zand uitspuwen? Dat kan door de bodem te laten trillen, maar ook door gewicht te dumpen op waterig zand in de ondergrond. Dat laatste gebeurde in de Pleistoceen-periode en onder water…
De enorme hoektanden springen meteen in het oog. Toch zijn deze tanden niet het wapen waarmee sabeltandkatten een prooi overmeesterden. Wat gebruikte de sabeltandkat dan wel?
De oermens fascineert. Hoe zit het bijvoorbeeld met de Neanderthaler uit Nederland? En in Europa? En welke nieuwe inzichten staan ons te wachten? Oud-Spinozawinnaar Wil Roebroeks geeft antwoord op twaalf brandende vragen.
Gisteren onthulde minister Plasterk in het RMO een stukje van de schedel van Krijn. Krijn is de eerste Nederlandse Neanderthaler. Wim Weijland: ’We wisten dat er Neanderthalers zijn geweest, maar dit fossiel is de ontbrekende schakel.’
Joris van den Berg heeft een rekenmodel ontwikkeld waarmee de beweging van zandgolven voorspeld kan worden. Zandgolven worden gevormd door een wisselwerking tussen stroming en zand. Ze zijn een slag groter dan de zandribbels op het strand, maar kleiner dan zandbanken. Zandgolven bepalen voor e...
Jaap Sinninghe Damsté krijgt een Spinozapremie van anderhalf miljoen euro. Na zijn gepuzzel aan archaea moest de koolstofkringloop voor oceanen worden herzien.
Niet alleen de oceanen, maar vooral kustzeeën nemen een flink deel van de door mensen uitgestoten CO2 op.
Soms zijn schelpdieren (zoals mosselen) besmet met een gif. Als je ze opeet wordt je ziek. Microscopisch kleine organismen blijken hiervoor verantwoordelijk te zijn. Maar waarom komt besmetting van schelpdieren op bepaalde plekken voor en op andere niet? De mens zelf speelt hierbij een rol, ma...