Het hersenproces van een vreetbui27 september 2013Het hersenproces van een vreetbuiAmerikaanse wetenschappers hebben het hersencircuit ontdekt dat bepaalt hoeveel we eten. Weliswaar in het brein van muizen, maar deze ontdekking zou wel eens de aanzet kunnen geven tot nieuwe behandel...
Betrouwbare blokken1 juni 2023Webwegwijzer: blockchainBlockchains zouden we overal nodig hebben en de online wereld voorgoed veranderen. Toch zijn ze alleen nog te vinden in de cryptovalutawereld. "Misschien hebben we dé toepassing nog niet gevonden."
Onze grote klimaatvoetafdruk in het buitenland24 juni 2022Onze grote klimaatvoetafdruk in het buitenlandDe verwarming een tikje lager, de auto laten staan; veel Nederlanders doen hun best. Maar in andere landen is ook veel uitstoot. En daar zijn we als Nederlanders ook deels verantwoordelijk voor. Hoe z...
'De keuze voor gemak geeft me een steeds ongemakkelijker gevoel'11 april 2022'De keuze voor gemak geeft me een steeds ongemakkelijker gevoel'Klimaatvriendelijker leven? Makkelijker gezegd dan gedaan. Afstand doen van een bestaande leefstijl roept allerlei gevoelens op, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: online bestellen....
Terugverlangen of nadenken over een nieuwe tijd?14 januari 2022Terugverlangen of nadenken over een nieuwe tijd?In 2019 sprong een virus over van dier op mens en begon een pandemie. Verlangen we terug naar vroeger of moeten we na gaan denken over een nieuwe tijd?
Huh? Wat bedoel je?18 oktober 2021Problemen in een gesprek herstel je samen, met woorden en gebarenWat doe je als je gesprekspartner je niet begrijpt? Je lost het probleem samen op, zowel met woorden als gebaren, ontdekte promovendus Marlou Rasenberg.
Sneller nieuwe aardappelrassen door zelfbevruchting20 juli 2021Sneller nieuwe aardappelrassen door zelfbevruchtingEen pas ontdekt gen voor zelfbevruchting versnelt het veredelingsproces bij de aardappelplant.
Een bredere blik op milieu- en klimaatproblematiek9 juli 2021Een bredere blik op milieu- en klimaatproblematiekElk jaar kiest NEMO Kennislink een winnaar uit artikelen van Pre-University Classes. Dit jaar gaat het winnende artikel over de rol van religie in klimaatproblematiek.
EventWorkshop - Eat your Bugs29 september 2022Workshop - Eat your BugsBen jij benieuwd hoe insecten smaken? En hoe gezond ze nou eigenlijk zijn? Neem deel aan de workshop _Eat your Bugs_ en ontdek alles over de voedingsbron van de toekomst. Tijdens de workshop ontdek...
Vervoer in 2050: zo snel mogelijk22 februari 2021Vervoer in 2050: zo snel mogelijkVan elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt het vervoer van de toekomst. Welke keuzes maken we nu voor het ideale transport in 2050? Deze maand: hoe ma...
Hoe we microalgen op ons bord krijgen1 mei 2023Hoe we microalgen op ons bord krijgenOnze bestaande voedselproductiesystemen putten de aarde uit. We kunnen onze voedingsstoffen ook via (micro)algen verkrijgen. Waarom eten we die nog niet op grote schaal en hoe kunnen we dat veranderen...
'Wie plantaardig eet, moet goed weten wat hij doet'13 juni 2023Heel Nederland vegan: Wat betekent dat voor onze gezondheid?Geen worst, melk en hamburgers meer. Stel dat alle Nederlanders plantaardig gaan eten, wat zou dat betekenen voor de volksgezondheid?
Hulp bij groene voornemens30 december 2022Interview met omgevingspsycholoog Thijs BoumanGoede voornemens. Veel mensen willen duurzamer leven, maar het komt er vaak minder van dan we zouden willen. Omgevingspsycholoog Thijs Bouman laat zien hoe jouw groene voornemens tot bloei komen.
Iedereen een eigen CO₂-budget17 november 2022Betalen voor vlees, vliegtuig, brandstof en energieStel: je staat in een winkel en moet niet alleen met geld, maar ook met CO[~2~]-punten betalen. Veel Nederlanders zien zoiets wel zitten, blijkt uit onderzoek. Maar het is lastig uitvoerbaar. En is he...
Insecten op ons bord16 september 2022Hoe komen we over de walging heen?Insectenburgers of gevriesdroogde sprinkhanen. Ze worden gepromoot als een even voedzaam, maar duurzamer alternatief voor vlees. Toch laten de meeste mensen ze links liggen.
Typisch Nederlands: het Chin.Ind.Rest.20 september 2022Typisch Nederlands: het Chin.Ind.Rest.Het Chinees-Indisch restaurant is een typisch Nederlands fenomeen. Zo kenmerkend zelfs, dat het in 2021 is uitgeroepen tot Immaterieel Erfgoed. Maar hoe is het Chinees-Indisch restaurant ontstaan?
Rouwen om de klimaatcrisis9 augustus 2022Rouwen om de klimaatcrisisKlimaatbewuster leven? Makkelijker gezegd dan gedaan. Afstand doen van een bestaande leefstijl roept allerlei gevoelens op, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: rouwen om de klimaatcr...
Experimenteren met veganistisch eten25 juli 2022Experimenteren met veganistisch etenKlimaatbewuster leven? Makkelijker gezegd dan gedaan, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: experimenteren met veganistisch eten.