Gedrag micro-organismen voorspelt mond- en keelkanker2 juli 2021Gedrag micro-organismen voorspelt mond- en keelkankerAmerikaanse wetenschappers ontwikkelden een test om mond- en keelkanker te ontdekken. Het enige wat ze nodig hebben, is een beetje spuug.
'Uit de hele omgeving krijg je micro-organismen mee'18 september 2019Ig Nobelprijs voor onderzoek naar bacteriën op bankbiljettenAndreas Voss kreeg afgelopen week de Ig Nobelprijs voor zijn onderzoek naar bacteriën op bankbiljetten. NEMO Kennislink sprak hem een dag na de uitreiking.
Ziekmakers: van ‘iets in de lucht’ naar één organisme2 augustus 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenDe ontdekking van bacteriën, virussen en ander klein gespuis veranderde onze kijk op ziektes volledig. Is de labgerichte visie op ziektes inmiddels doorgeslagen?
Zeven vragen over nieuwe gentechnieken in ons voedsel11 juli 2023Zeven vragen over nieuwe gentechnieken in ons voedselEr ligt een nieuw Europees wetsvoorstel rondom het gebruik van gentechnieken in plantveredeling. Wat betekent dit voor je boodschappenmandje?
Medicijnetende microben maken water schoon17 april 2023Medicijnetende microben maken water schoonIn sloten, meren en rivieren in Nederland meten experts steeds meer medicijnresten. "We willen microben nog meer inzetten om zo veel mogelijk vervuilende stoffen helemaal uit het water te halen."
Even over evolutie: het is geen geleidelijk proces11 april 2023Even over evolutie: het is geen geleidelijk procesVolgens Darwin is evolutie een langdurig proces, waarbij soorten heel geleidelijk veranderen. Dat klopt niet altijd. “Soms gaat de evolutie in sprongen.”
Kaas zonder koe3 februari 2023Kaas zonder koeKaas maken zonder dat er een dier aan te pas komt. Dat kan als gisten het benodigde melkeiwit maken. “We gebruiken micro-organismen als cel-fabriekjes om een specifiek ingrediënt te maken.”
De wereld door de ogen van dieren30 januari 2023Recensie van ‘Een immense wereld’ door Ed YongHet wemelt van de beelden, geluiden, geuren en trillingen, veelal buiten het bereik van de menselijke waarneming. In 'Een immense wereld' toont Ed Yong je de zintuiglijke wereld van andere diersoorten...
Een duurzamere toekomst met bacteriën18 januari 2023Een duurzamere toekomst met bacteriënHoe kunnen bacteriën als levende fabriekjes de toekomst duurzamer maken? NEMO Kennislink zet vijf toekomstige toepassingen op een rij.
In de toekomst eten microben je frisdrankfles13 juli 2021Al gaat dat wel langzaamPlastic afval is een groot probleem. Kunnen plastic-etende microben dit niet voor ons oplossen?
De evolutie van de voedselproductie13 januari 2023De evolutie van de voedselproductieEen overzicht van hoe onze voedselproductie met hulp van micro-organismen en genetische kennis door de jaren heen is veranderd.
Wetenschappers maken barcode van DNA21 juli 2020Wetenschappers maken barcode van DNAWetenschappers hebben barcodes van DNA geplaatst in onschadelijke micro-organismen. Hiermee zijn producten nauwkeurig te volgen. Toch twijfelen sommigen aan de toepasbaarheid op grote schaal.
Minder diversiteit, meer resistentie19 maart 2019Minder diversiteit, meer resistentieOostenrijkse wetenschappers waarschuwen voor te strikte hygiëne in ziekenhuizen. "Hoe minder de diversiteit aan micro-organismen, hoe groter de kans op antibioticaresisentie", stellen zij.
Het afweersysteem en infectieziekten12 oktober 2018Het afweersysteem en infectieziektenHet afweersysteem beschermt het lichaam tegen infecties door ziekteverwekkers onschadelijk te maken. Om die verdediging goed uit te voeren is het essentieel dat afweercellen de ziekteverwekkers herken...
Kunnen we voor schepper spelen?9 november 2017Hoe de wetenschap leven probeert na te makenMensen, dieren, planten en micro-organismen: de aarde zit vol met leven. Miljarden jaren geleden ontstond leven met een simpele cel. Kunnen wij het ontstaan van leven namaken? Tijdens NEMO Kennislink ...
Ziek door bacteriële infecties30 augustus 2016Ziek door bacteriële infectiesEen infectie is een reactie van het menselijk lichaam op de aanwezigheid van micro-organismen of hun gifstoffen (toxinen). Wanneer dat gepaard gaat met allerlei waarneembare symptomen en verschijnsele...
Alle beetjes helpen5 februari 2025Dossier CO₂: micro-organismenIn de strijd tegen de opwarming van het klimaat bestaan ook onzichtbare oplossingen: wetenschappers onderzoeken welke rol micro-organismen kunnen spelen in het terugdringen van CO₂ in de lucht.
Pas op voor aardse exoten27 juli 2023Hoe voorkomen we dat we Mars besmetten met onze bacteriën?In onze zoektocht naar buitenaards leven sturen we raketten en robots naar andere hemellichamen. Maar hoe voorkomen we dat levend materiaal van onze wereld andere hemellichamen besmet?