'In Spanje is een embryo iets anders dan in Nederland'
Minister Ernst Kuipers (VWS) wil de wettelijke definitie van ‘embryo’ aanpassen. Maar wat is een embryo eigenlijk en wie mag dat bepalen?
Minister Ernst Kuipers (VWS) wil de wettelijke definitie van ‘embryo’ aanpassen. Maar wat is een embryo eigenlijk en wie mag dat bepalen?
Stel dat we het DNA van ons nageslacht willen aanpassen? Jurist Britta van Beers denkt dat we vooral aanlopen tegen bestaande wetten en verdragen.
Ziekenhuizen gebruiken steeds vaker slimme technologieën. Wat moeten ze met al die informatie? Medisch-ethicus Boy Vijlbrief ontwikkelt een nieuw ethisch kader voor het Erasmus MC.
Grote farmaceuten gebruiken mensen uit lagelonenlanden voor het testen van nieuwe medicijnen. Ook voor onze eigen Europese medicatie. Ethische regels worden daarbij niet altijd gevolgd.
13 september vindt het DNA-festival plaats in NEMO. Een van de sprekers is medisch-ethicus Eline Bunnik
De film ‘Human Nature’ vertelt het verhaal van CRISPR-Cas: de ontdekking van deze genetische techniek, de mogelijkheden en de ethische bezwaren. De film is hierdoor heel compleet, maar af en toe wat langdradig.
Op 23 januari 2020 heeft de Tweede Kamer besloten de Embryowet te verruimen voor een aantal specifieke erfelijke aandoeningen, waaronder borstkanker.
Ze liggen in labs over de hele wereld: miniversies van organen, die groeien uit cellen afgestaan door donoren. Wie bezit deze orgaantjes en mag er eigenlijk geld aan verdiend worden?
Tegenwoordig zijn steeds meer ziektes te voorkomen door baby’s te testen vóór de geboorte. Tijdens NEMO Kennislink Live sprak moderator Desiree Hoving met drie experts over hoe de ethiek verandert met de nieuwste ontwikkelingen.
Bij nieuwe biomedische technologieën moet je meteen oog hebben voor de ethische vragen, vindt medisch-ethicus Annelien Bredenoord. Daarom zwengelt ze nu in Science de discussie aan over organoids, gekweekte mini-orgaantjes.
Van het eerste idee in het lab tot medische toepassingen in de praktijk: ethiek is overal.
De verwachtingen van onderzoek naar menselijke stamcellen zijn hoog gespannen. Maar is het gebruik van stamcellen ook altijd en voor iedereen ethisch verantwoord?
Geneesmiddelen voor hersenziekten kun je testen op proefdieren, waarbij de ziekte die ze moeten genezen vooral tot uiting komt in hun gedrag. Maar een muis blijft beestje van dertig gram met lange snorharen. Is een muis wel zo geschikt om menselijke aandoeningen aan te meten?
In Duitse concentratiekampen zetten nazi-artsen al hun ethische en professionele bezwaren opzij om de meest gruwelijke experimenten uit te voeren op gevangenen. Het was een goede manier om carrière te maken, of om wetenschappelijke doorbraken te bereiken. Daan de Leeuw belicht dit lugubere ond...
In samenwerking met het Rathenau Instituut en Science Center Nemo organiseerde Kennislink onlangs het debat Iedereen Perfect?!. Het hoofddoel? Nadenken over de wenselijke grenzen van (toekomstige) vormen van mensverbeteringstechnologieën.
Er was paniek op de beursvloer, afgelopen vrijdag. Oxford Nanopore Technologies presenteerde GridIon – een revolutionair apparaat dat supersnel DNA afleest. En het wordt nog mooier. Het ding verschijnt ook in een draagbare wergwerpversie ter grootte van een USB-stick.
Geknutsel aan genen heeft menig scenarioschrijver tot grote creatieve hoogten gebracht. Het resultaat tilde bij veel kijkers de maakbare mens van fantasie naar werkelijkheid. Doemscenario’s en luchtkastelen overheersen de publieke opinie over genomicsonderzoek, terwijl het in werkelijkheid nog...
De rassenpolitiek van de nazi’s werd niet slechts gesteund door een handjevol pseudo-wetenschappers. De uitsluiting, opsluiting en massamoord die gepaard gingen met het Nazi-regime waren gebaseerd op destijds algemeen aanvaarde wetenschappelijke opvattingen.
Oude patiënten doen het niet goed op de IC, dat is de gedachte die overheerst’, stellen intensivist Evert de Jonge en klinisch geriater Sophia de Rooij. En inderdaad is het sterftecijfer hoog onder tachtigplussers op een Intensive Care. Maar de slechte prognose geldt lang niet voor iedereen. H...
Niet iedereen wordt beter van het geneesmiddel dat een arts voorschrijft. Soms gaat het zelfs helemaal fout en blokkeren de nieren of slaat het hart op tilt. In de Verenigde Staten staan ongewenste bijwerkingen van medicijnen op nummer vier in de lijst van doodsoorzaken. Om hier iets aan te do...
Het is de Nederlandse gezondheidszorg tot nu toe niet gelukt om etnische minderheden adequaat voor te lichten over de kansen op bepaalde erfelijke vormen van bloedarmoede en de mogelijkheden van dragerschapsonderzoek. Dat concludeert prof. dr. Thérèse van Elderen-van Kemenade in haar oratie ‘O...
Er heerst al jaren een nijpend tekort aan donornieren en andere organen. Dat betekent dat hoge eisen worden gesteld aan het systeem waarmee deze organen over de patiënten op de wachtlijst verdeeld worden. Jacqueline Smits onderzocht diverse aspecten van de orgaantransplantatie; haar proefschri...
Xenotransplantatie heeft de toekomst. Dat is de mening van Patrick Vriens die op 9 november promoveerde op dit onderwerp. Dat was de dag voor de start van het nationale debat in Nederland over xenotransplantatie en daags na het xenotransplantie-symposium op het LUMC. Bij een reguliere transpla...
In Vitro Fertilisatie (IVF) geeft een duidelijk hogere kans op meerlingen en te vroeg geboren kinderen. Tot die conclusie komt Simone Buitendijk in een epidemiologisch onderzoek waarop zij onlangs promoveerde. ’’Op het niveau van beleidsmakers zal men zich moeten realiseren dat mee...
De veiligheid van een bloedtransfusie wordt voor een belangrijk deel bepaald door de toediening in het ziekenhuis. Het meeste geld gaat echter naar dure bewerkingen van bloedproducten waarvan het nut niet altijd bewezen is. Prof. dr. A. Brand, medisch directeur van de Bloedbank Leiden-Haagland...
Wanneer mag je als arts de zwijgplicht verbreken, en wanneer is dat zelfs verplicht? Volgens jurist Dick Engberts is de kennis van de gemiddelde arts hierover ‘gebrekkig’. Het medisch beroepsgeheim is geregeld onderwerp van discussie. Erg verwonderlijk is dat niet, want de afweging...