Medicijnetende microben maken water schoon17 april 2023Medicijnetende microben maken water schoonIn sloten, meren en rivieren in Nederland meten experts steeds meer medicijnresten. "We willen microben nog meer inzetten om zo veel mogelijk vervuilende stoffen helemaal uit het water te halen."
Faces of ScienceEen gouden of blauwe kruisiging? That’s the question!1 september 2021Een gouden of blauwe kruisiging? That’s the question!De blauwe achtergrond van het vroeg 15e-eeuws schilderij 'De kruisiging' blijkt eigenlijk van goud! Halen we het blauw weg of laten we het zitten? Misschien kan het met 3D-printen allebei!
Jouw plastic flesje is een wereldprobleem3 juli 2024Uitgevonden voorwerpen: plastic flesPlastic Fles was ooit een wonderkind, maar negatieve publicaties en sentiment zorgden voor een slecht imago. “Mensen lijken vergeten wat ik allemaal voor ze heb gedaan.”
Boze boomers, zelfzuchtige zoomers3 september 2024Later in beeld: de generatiekloofVasthouden aan oude gewoonten en mopperen over ‘de jeugd van tegenwoordig’. Als we met z'n allen nog veel ouder worden, zal dat niet veranderen, denken de bezoekers van Living Looonger.
Hard werken als sleutel tot succes25 februari 2025Anders gedacht: selfmade miljonairsHard werken als sleutel tot rijkdom en status. We kunnen het geloof in de maakbaarheid van succes moeilijk loslaten. Maar het is een illusie, zeggen sociologen.
Betonblokken in beeld27 februari 2025Hernieuwde waardering voor het brutalisme door ‘The Brutalist’Grote, logge blokkendozen van gewapend beton. De film ‘The Brutalist’ brengt de kwestie rond een omstreden bouwstijl weer onder de aandacht: in ere herstellen of slopen?
Botten vertellen een levensverhaal30 april 2025Botten vertellen een levensverhaalWat kunnen botten ons vertellen over mensen die in de marge van de samenleving leefden? Osteoarcheloog Anna Moles onderzoekt hoe gemarginaliseerde groepen leefden, werkten en stierven.
Faces of ScienceBaanbrekende ontdekkingen in kankeronderzoek3 september 2019Bij de Nobelprijslezing voor de geneeskundeTijdens mijn onderzoeksperiode kreeg ik de kans om de Nobelprijslezing voor de geneeskunde bij te wonen. Een inkijkje in het leven van Tasuku Honjo en James Allison.
Faces of ScienceKeihard werken om te genieten van studeren12 april 2018Mijn weg naar de studie geschiedenisDe vraag wat je wilt worden levert vaak de nodige keuzestress op. Maar met de pragmatische tips van Julian Schaap hoeft dat niet. Hij pleit voor een intrinsiek gemotiveerde studiekeuze, zonder uit ...
Kunstenaars op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog9 november 2018Recensie ‘Neem mijn jeugd, die stierf vandaag’Er zijn al heel wat publicaties verschenen over de Eerste Wereldoorlog, maar een overzicht van kunstenaarssoldaten ontbrak nog. Een nieuw boek laat de effecten van deze oorlog op de kunstenaars en ...
Tweetaligheid als therapie21 februari 2017Interview met Merel Keijzer over tweetaligheid en verouderingWat is eigenlijk een moedertaal? En hoe heeft taal invloed op het ouder worden? NEMO Kennislink interviewt taalwetenschapper Merel Keijzer. Zij onderzoekt aan de Rijksuniversiteit Groningen onder meer...
'Ik wil binnen tien jaar handicaps uitroeien'24 november 2016'Ik wil binnen tien jaar handicaps uitroeien'Na een tragisch ongeluk tijdens het bergbeklimmen verloor hij op zijn zeventiende beide benen. Daarna maakte hij binnen een jaar zelf nieuwe protheses waarmee hij nog beter kon klimmen. Voor zijn bijd...
Populaire plaatjes voor een cent28 september 2014Massa-entertainment uit het verledenSocial Media, Netflix, Xbox… er zijn tegenwoordig duizend-en-één manieren om jezelf te vermaken. Dat doen we massaal en het liefst achter de computer. Maar hoe kwamen onze voorouders de avond door,...
Cynische oudere vaker dement30 mei 2014Cynische oudere vaker dementHoe positief je in het leven staat heeft niet alleen invloed op je mentale, maar ook op je fysieke gezondheid. Zweedse onderzoekers ontdekten dat een cynische levenshouding een hogere kans op dementie...
Wat wil jij nog doen voordat je sterft?16 december 2023Ouderen zijn druk op hun oude dagOuderen zijn langer gezond en actief. Hoe besteden zij hun tijd? En hoe zorg je dat die fase van het leven echt de moeite waard is?