Nieuwe ontdekking over Oudgrieks
Klassieke talen, wat valt daar nu nog voor nieuws over te ontdekken? Veel, zo blijkt uit recent onderzoek. Voor de Week van de Klassieken vertellen Willemijn Waal en Luuk Huitink hier meer over.
Klassieke talen, wat valt daar nu nog voor nieuws over te ontdekken? Veel, zo blijkt uit recent onderzoek. Voor de Week van de Klassieken vertellen Willemijn Waal en Luuk Huitink hier meer over.
Waren orgies en homoseksuele relaties de normaalste zaak van de wereld bij de Romeinen? Dat blijkt nogal mee te vallen, volgens het boek Roma Intima. Maar grofgebekt waren ze wel.
Klimaatverandering is medeoorzaak van het ineenstorten van het Romeinse Rijk. De Romeinen zorgden voor een hoop luchtvervuiling en ontbossing, net als wij nu. Maar op de lange termijn had dat een stuk minder gevolgen.
De kijk op migratie in de klassieke oudheid is de laatste jaren aan het veranderen. Mens en dier blijken mobieler dan we dachten, zo laten nieuwe onderzoekstechnieken zien. Maar waar de ene historicus jubelend is over deze technieken, is de ander sceptisch.
Voor de Week van de Klassieken trappen we af met een artikel over Attila de Hun. Was hij verantwoordelijk voor de volksverhuizingen en de val van het Romeinse Rijk?
Houdt je kind van verhalen maar vindt het gewone boeken al snel saai? Dan is Griekse helden een aanrader. Het staat vol tekeningen, die deels ook door kinderen zijn gemaakt. Zij brengen de verhalen over Griekse goden en spannende avonturen van helden tot leven.
Gratis maaltijden weggeven aan het volk was een veelvoorkomend gebaar van de Romeinse elite. Vanaf de derde eeuw verdwenen deze gezamenlijke maaltijden langzamerhand, maar waarom was niet helemaal duidelijk. Tot nu.
Is nadenken vandaag de dag hetzelfde als duizenden jaren geleden? Volgens David Rijser niet. Hij kijkt naar de weergave van nadenken in antieke literatuur en recentere kunst in het themaboekje voor de Week van de Klassieken.
De akoestiek van Griekse theaters is niet zo goed als veel mensen denken, concluderen wetenschappers van de TU Eindhoven. Maar oudheidkundigen hebben felle kritiek op het onderzoek. Zij vinden noemen het onprofessioneel dat er geen oudhistorici of archeologen zijn geraadpleegd.
Schitterende gedetailleerde kaarten, weergaloze 3D-constructies en uitstekende begeleidende teksten. Archeoloog Andrea Carandini en collega’s leveren met hun tweedelige atlas van het oude Rome een meesterwerk af.
In het Gelderse Lienden bleven de gouden munten maar naar boven komen. Niet eerder zijn er zoveel Romeinse munten op één locatie gevonden, in totaal 41 stuks. En ook belangrijk: ze waren nog nooit zo jong. Dit geeft een andere kijk op de laat-Romeinse periode in Nederland.
De oudheid werkt nog door tot in onze tijd. Bijvoorbeeld in tv-series als The Sopranos en een recente toespraak van politicus Thierry Baudet in de Tweede Kamer, stelt universitair docent David Rijser. Volgens hem bieden klassieke teksten nog steeds interessante inzichten.
Religie in de oudheid is het thema van de Week van de Klassieken. Maar wat weten we over de goden van de Germaanse bewoners van Nederland aan het begin van onze jaartelling? Weinig, want de Germanen maakten geen beelden van hun goden. Wél namen ze allerlei gewoontes over van de Romeinen, zo le...
Cabaretiers nemen graag religies en hun aanhangers op de hak. Hier niets nieuws onder de zon. Lucianus stak de draak met christenen, zieners, filosofen en literatoren in de tweede eeuw. De Week van de Klassieken met thema ‘Religie’ is een mooi moment om daar eens in te duiken.
De opzienbarende omzwervingen van een Griekse held, die van het slagveld naar huis wil maar tegengewerkt wordt door de god van de zee. Daarover gaat de Odyssee van Homerus. Het verhaal is al vele malen eerder uitgebracht in het Nederlands, maar nog nooit zo mooi vertaald als door de Vlaamse cl...
Reizen in de oudheid was geen pretje. De vervoersmiddelen waren oncomfortabel, de wegen vaak slecht en bandieten lagen op de loer. Toch gingen mensen 2000 jaar geleden voor hun lol op pad en de bezienswaardigheden die ze bezochten zijn nu nog steeds toeristische trekpleisters.
Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden moest hoognodig haar gebouw renoveren en hield zeven maanden de deuren dicht. Deze gelegenheid grepen de conservatoren aan om een groot deel van de collectie anders te presenteren.
Julius Caesar, de roemruchte Romeinse veldheer, heeft heel wat bloed vergoten in Europa. Hij heeft hier zelfs eigenhandig verslag van gedaan in zijn boek De Bello Gallico. De vraag was hierbij altijd: wat moet je met een korreltje zout nemen en wat is echt gebeurd? Wetenschappers hebb...
De Duitse archeoloog Heinrich Schliemann ontdekte de Homerische stad Troje. De schatten die hij tijdens zijn eerste opgravingscampagne vond, nam hij illegaal mee naar huis. Nieuw onderzoek maakt duidelijk dat de Ottomanen niet alleen zwaar verontwaardigd waren over deze kunstroof, maar ook dat...
Dagelijks staan de kranten vol met berichten over de Grieken. Moet Europa nog meer geld geven en de enorme schuld van de Grieken kwijtschelden? Of worden ze uit de eurozone gegooid? Het heersende sentiment ten opzichte van de Grieken is niet heel positief. Is dit terecht?
Een primeur. Voor het eerst in de geschiedenis heeft het Rijksmuseum van Oudheden een tentoonstelling over de antieke stad Carthago kunnen samenstellen. Het museum toont meer dan 300 voorwerpen, zowel uit hun eigen collectie als bruiklenen uit Tunesië en bekende Europese musea. Kennislink is e...
Oktober is de Maand van de Geschiedenis en het thema dit jaar is Tussen droom & daad. Uit de Romeinse Oudheid zijn voornamelijk mannelijke dromen en daden overgeleverd, maar dat wil niet zeggen dat de vrouwen stil zaten. Zij namen bijvoorbeeld bijna 20 procent van de weldaden voor...
In Klassiek. Geschiedenis van de Grieks-Romeinse wereld van Anton van Hooff lopen mythen en geschiedenis soms door elkaar heen. Maar als je daar rekening mee houdt is het boek een prachtig en compleet verhaal over de klassieke oudheid.