Podcast: Kaas zonder koe
Wij kaaskoppen houden wel van een stukje kaas. Maar de productie ervan zorgt voor flinke CO2-uitstoot en heel wat dierenleed. In deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht kijken we of dat anders kan.
Wij kaaskoppen houden wel van een stukje kaas. Maar de productie ervan zorgt voor flinke CO2-uitstoot en heel wat dierenleed. In deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht kijken we of dat anders kan.
Kaas bevat veel verzadigd vet en zout, waardoor we al snel denken dat het ongezond is. Zuiveldeskundige Kasper Hettinga legt uit waarom dat niet zo is.
Kaas maken zonder dat er een dier aan te pas komt. Dat kan als gisten het benodigde melkeiwit maken. “We gebruiken micro-organismen als cel-fabriekjes om een specifiek ingrediënt te maken.”
Hoe kunnen bacteriën als levende fabriekjes de toekomst duurzamer maken? NEMO Kennislink zet vijf toekomstige toepassingen op een rij.
Producten gemaakt met genetische gemodificeerde bacteriën zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, op grote en kleine schaal. NEMO Kennislink zet vijf alledaagse toepassingen op een rijtje.
Iedereen weet dat woorden als chill, cool en awkward uit het Engels komen. Maar ook in de Oudheid heeft het Nederlands woorden uit andere talen geleend. Het woord kaas is zo’n woord. Door de taalkundige ontwikkeling van dit van oorsprong Romaanse woord...
Vers eten, dat is natuurlijk het lekkerst. Maar wie denkt dat alles wat we eten ‘vers’ is houdt zichzelf voor de gek. Sterker nog, veel bekende levensmiddelen balanceren eerder op het randje van rotting dan dat ze vers zijn. Waarom doen we dat, en waar ligt de grens tussen ‘v...
Amerikaanse wetenschappers hebben een groots onderzoek afgerond naar de geurvoorkeur van malariamuggen. Ze plaatsten mug-eiwitten uit de neus van het insect in kikkereieren, waarna ze supersnelle metingen uitvoerden. In totaal testten de wetenschappers ruim zesduizend geurtjes uit op de muggen...
Britse onderzoekers hebben speciale bacteriën op Franse, Nederlandse en Ierse kazen ontdekt. Ze noemen de nieuwe soort Mycetocola reblochoni. Opmerkelijk is dat de onderzoekers zeggen dat deze nieuw ontdekte kaasbacterie wellicht belangrijk is voor medische doeleinden.
Het is inmiddels duidelijk dat de moderne biotechnologie op z’n zachtst gezegd voer voor discussie is, zeker wanneer het ons eten en drinken betreft. De meer klassieke biotechnologie speelt al eeuwen lang een belangrijke rol in onze voedselproductie, maar ook de moderne biotechnologie is daari...
Een nieuwe productiewijze voor een oud product: kaas. Koosjer en vegetarisch door chymosine uit gist.
Het eten van vlees is een omslachtige, milieubelastende manier om onszelf van de noodzakelijke eiwitten te voorzien. De productie van andere eiwitbronnen, zoals planten en schimmels, is veel efficiënter en daardoor ook een stuk milieuvriendelijker. Ondanks recente schandalen in de vleesketen, ...