'Vooruitgang zit niet in onze genen, maar in onze cultuur'
Technologie, landbouw en creativiteit worden vaak aangeduid als unieke kenmerken van de mens. Daar is volgens Adam Rutherford nogal wat op af te dingen.
Technologie, landbouw en creativiteit worden vaak aangeduid als unieke kenmerken van de mens. Daar is volgens Adam Rutherford nogal wat op af te dingen.
Het gedrag van de honingbij verwondert mensen al eeuwenlang. In zijn boek probeert Lars Chittka dit te verklaren, maar vooral de conclusies die hij daaruit trekt zijn spannend: bijen hebben een bewustzijn.
Stel dat we ooit intelligent buitenaards leven ontdekken, hoe kunnen we dan met hen communiceren? We onderzochten het in een toekomstscenario.
Een caviabiefstuk of broodje puppyham vind je in Nederland nergens op de menukaart. Waarom eten we dan wel varkens maar bijvoorbeeld geen honden?
Poetslipvissen reageren op hun spiegelbeeld en proberen zich te ontdoen van een markering op hun lijf. Deze bevinding van een Japans-Duits onderzoeksteam wakkert een discussie aan: zijn de dieren zelfbewust?
Duitse onderzoekers ontdekten dat het ontwikkelen van wiskundige vaardigheden meer afhankelijk is van de motivatie en leermethodes van een leerling dan van zijn of haar intelligentie.
Word nu nog slimmer! Train je brein! Als je de boekhandel inloopt, vind je zonder moeite een schrijver die je belooft dat je die 90% van je brein kunt leren gebruiken die nu maar een beetje ligt te verstoffen. Flauwekul natuurlijk: elke cel en elk hersengebiedje heeft een functie, en het is du...
Word je slim geboren of slim opgevoed? Wat doet luchtvervuiling met je IQ? zijn we nu slimmer dan honderd jaar geleden? En is het echt zo dat mensen met een donkere huidskleur slechter scoren op intelligentietests? En waarom dan? Op deze vragen – en nog veel meer – krijg je antwoor...
Als we nog steeds precies dezelfde IQ-tests zouden gebruiken als in de jaren zestig, dan zouden we opgescheept zitten met een ware epidemie aan hoogbegaafde kinderen. Dat komt omdat we in de afgelopen vijftig jaar steeds hoger zijn gaan scoren op IQ-tests, zegt psycholoog Jelte Wicherts. Maar ...
De hele maand augustus gaan twee psychologen in science center NEMO op onderzoek uit. Ze zijn gewapend met een IQ-test en een spuugpotje, en zoeken de genen die ervoor zorgen dat jij slimmer bent dan je buurman.
‘Witte mensen zijn slimmer dan zwarte’. Een stelling ten tijde van de koloniale overheersing? Nee, een claim van prominente onderzoekers uit de eenentwintigste eeuw. Het zijn twijfelachtige nieuwe pogingen om intelligentieverschillen aan zoiets als ras te koppelen.
De verwachtingen van nanotechnologie zijn zo hoog, zouden onze lezers ook geloven dat een nanodrankje intelligentie verhogend zou kunnen werken? Inderdaad, ruim 150 mensen en een journalist meldden zich aan voor de test. Jullie zijn erin gestonken: 1 april!
Deze zomer is NanoBoost in Nederland verkrijgbaar. Doe mee met het experiment van Kennislink en test de werking van dit nieuwe veelbelovende drankje.
UvA-onderzoekers maken korte metten met de omstreden theorie van Richard Lynn: het IQ-verschil tussen Afrikanen en Westerlingen zit níet in de genen. Lynns onderzoek was ver onder de maat.
Kinderen die voor hun geboorte vaak zijn blootgesteld aan een veelvoorkomende verbinding in uitlaatgassen scoren ruim vier punten lager op een IQ-test
Er is geen gen aan te wijzen dat zowel ras als IQ ‘regelt’. En toch blijft de theorie dat zwarte mensen van nature minder intelligent zijn dan witte de kop op steken in wetenschappelijke vakbladen. Op zich prima: de wetenschap moet ook politiek incorrecte theorieën serieus nemen. M...
Mensen – ook zeer intelligente – zijn aan de lopende band irrationeel. We maken rare keuzes, doen stomme dingen en vergeten om de haverklap na te denken waar dat wel nodig is. Waarom eigenlijk? En moeten we onze kinderen op school niet beter leren om rationeel te zijn?
Jongemannen die vlak voor een examen zitten, kunnen het gezelschap van aantrekkelijke dames maar beter vermijden. Een ontmoeting met een mooie vrouw gaat namelijk ten koste van je verstand.
Voortdurende blootstelling aan lucht die vervuild is met onder meer fijn stof zorgt voor hersenschade bij kinderen. Vooral de frontale cortex (het ‘denk- en plangebiedje’ in het brein) blijkt slechter te functioneren, waardoor de kinderen uit een vuile stad minder intelligent zijn ...
Planten zijn te beschouwen als intelligente wezens. Althans, dat beweren plantenneurobiologen. Hun controversiële stellingen lokken hevige reacties uit.
Begin jaren negentig werd het eerste kind geboren via ICSI. Inmiddels is deze kunstmatige bevruchtingstechniek wereldwijd duizenden keren met succes toegepast. Meestal is dat als de man te weinig zaadcellen produceert of de kwaliteit ervan niet voldoende is voor een natuurlijke bevruchting. Pr...
Celbiologen van het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Hubrecht Laboratorium hebben na ruim zes jaar onderzoek kunnen vaststellen welk gen bepaalt hoe groot de menselijke hersenen worden. De bevindingen van de Groninger celbiologen zullen deze week in het gezaghebbende Journal of Ce...
De laatste jaren is duidelijk geworden dat er een verband bestaat tussen intelligentie en deze verwerkingssnelheid: hoe sneller iemand een prikkel verwerkt, hoe slimmer hij is. Vooral snellere feedback – ‘communicatie’ van hogere naar lagere hersengebieden – in het brein hangt samen met ...
Amerikaanse kinderen ondergaan zonder uitzondering op jonge leeftijd een gestandaardiseerde IQ-test. Ouders kunnen zich niet voorstellen dat dit in Europa niet gebeurt. Toch ligt de IQ-test in de Verenigde Staten al sinds de introductie onder vuur. In zijn proefschrift laat Gerome Friesen zien...
Door naar de overeenkomsten en verschillen tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen te kijken kunnen we veel leren over hoe genen en omgeving ons gedrag beïnvloeden. Dit intrigerende onderzoeksveld noemen we gedragsgenetica. Hoe dit onderzoek precies werkt, lees je in dit artikel.
Niet de omvang van het brein, maar de ontwikkeling van de hersencortex maakt dat sommige kinderen intelligenter zijn dan hun leeftijdsgenootjes. Dat blijkt uit een onderzoek van neuroloog Philip Shaw, die zijn bevindingen in het tijdschrift Nature publiceerde.
Wat is het voordeel van grote hersenen? De wijdverbreide hypothese is dat grote hersenen samengaan met een hoge intelligentie, en dat die hoge intelligentie er voor zorgt dat een soort zich makkelijker kan aanpassen aan een nieuwe omgeving. Het hebben van grote hersenen is dus een voordeel wan...
Genetische aanleg bepaalt volgens onderzoekster Daniëlle Posthuma verschillen in intelligentiequotiënt.
Er zijn erfelijke afwijkingen die het leervermogen aantasten. Maar vaak kan een stimulerende omgeving de leerprestaties weer opvijzelen. Althans: bij muizen. Leidse en Amerikaanse onderzoekers komen onafhankelijk van elkaar tot gelijkluidende resultaten.