Oorlog herdenken en herinneren3 mei 2014Nationale Dodenherdenking op 4 meiDe dodenherdenking op de Dam vond dit jaar plaats zonder publiek. Een ingrijpende maatregel voor een langlopende traditie. NEMO Kennislink schreef eerder over de traditie van herdenken en herinneren.
Lezersvraag: 'Waarom kom ik vaak niet op die naam?'30 augustus 2023Lezersvraag: 'Waarom kom ik vaak niet op die naam?'Het lijkt makkelijker om iemand voor de geest te halen als je de naam hoort, dan om een naam op te rakelen bij een gezicht. Dat ervaren veel mensen zo door de manier waarop je geheugen werkt, maar ...
Faces of ScienceJe eigen beste vriend(in) zijn in moeilijke (corona)tijden18 mei 2020Je eigen beste vriend(in) zijn in moeilijke (corona)tijdenIk werk nu thuis, maar gelukkig heb ik een beste vriendin (ikzelf) als collega! Zelfcompassie is belangrijk in moeilijke tijden, weet ik uit mijn eigen onderzoek.
Faces of ScienceDe eerste epidemie die de wereld in zijn greep hield23 maart 2020Hoe lang bestaan epidemieën al?De wereld is op dit moment in de greep van een nieuwe pandemie: het coronavirus. Maar hoe lang bestaan epidemieën eigenlijk al?
Faces of ScienceEen weg vol verrassingen6 maart 2020Waarom ik uiteindelijk voor antropologie koos‘Hoe maak je nou eigenlijk een studiekeuze?’ Is het kiezen van een studie wel zo simpel als het lijkt? Voor mij zat dit proces vol onverwachtse wendingen!
Faces of ScienceMijn studiekeuze(stress)6 maart 2020Mijn weg naar Technische NatuurkundeHet is 7 februari 2010. Mijn naam is Sophie en ik ben 17 jaar oud. Ik woon in Houten en zit in 5 vwo. Volgend jaar doe ik eindexamen en ga ik studeren. Maar WAAR?! En belangrijker nog, WAT?! STRESS!
Faces of ScienceTerug naar school12 november 2019In your Face wetenschapsquiz op het dr. Aletta Jacobs CollegeHoe is het om na bijna 15 jaar weer terug te zijn op je oude middelbare school? Vorige week sprak ik een uur met scholieren van de bovenbouw van het vwo over wetenschap aan de hand van de Faces of Sci...
Faces of ScienceWat je worden wilt, ben je al als kind12 april 2018Waarom ik koos voor psychologieIk wist al vanaf mijn 12e dat ik psychologie wilde studeren. Daarna heb ik weinig tot geen gedachte-experimenten gedaan met andere studies, zoals geneeskunde, rechten of economie. Waarom ik vanaf d...
Faces of ScienceGegrepen door geschiedenis12 april 2018Gegrepen door geschiedenisPsychologie, communicatiewetenschappen, of toch maar geschiedenis? Kies ik voor Groningen, Amsterdam, of toch Utrecht? Ga ik gelijk op kamers? Wat en waar gaan mijn vrienden studeren? Allemaal vrag...
Faces of ScienceWat als de verwoestende orkaan Irma zojuist door je onderzoeksgebied is geraasd?8 september 2017Wat als de verwoestende orkaan Irma zojuist door je onderzoeksgebied is geraasd?Orkanen gooien alles overhoop. Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba zijn getroffen door Irma. Hoe help je als wetenschapper de mensen in zo’n getroffen gebied?
'Kwartier per dag woordjes stampen werkt het best'11 juli 2023Spoedcursus Toeristentaal deel 2: Ons geheugen houdt van beeldenEen handige manier om je in korte tijd verstaanbaar te maken, is woordjes stampen. Volgens Boris Konrad kan je met een slimme strategie heel snel woorden leren.
Vermindert een coronavaccinatie long covid?23 juni 2021Vermindert een coronavaccinatie long covid?Zowel in binnen- als buitenland zijn er meldingen van mensen met long covid die opknappen na vaccinatie. Kan een vaccin langdurige klachten verlichten?
De tweede golf: hoe lang blijft het rustig?14 oktober 2020De tweede golf: hoe lang blijft het rustig?De gedeeltelijke lockdown is hard nodig, afgaande op de verschillende zorgverleners die NEMO Kennislink sprak. Ook al is het nu nog relatief rustig in de ziekenhuizen; ze weten dat het plots kan omsla...
Een natuurlijke aardbeving in Overijssel4 september 2020Een natuurlijke aardbeving in OverijsselAfgelopen donderdag vond in Overijssel een aardbeving plaats. De beving had een natuurlijke oorzaak, een magnitude van 1,9 en een diepte van 10 kilometer.
'Via een scherm zijn hoogleraren minder intimiderend'4 september 2020Taaltalent Shruti Ullas verdedigde haar proefschrift onlineBegin deze zomer promoveerde Shruti Ullas op haar onderzoek; niet traditioneel in de statige aula van de universiteit, maar gewoon thuis, via Zoom.
Spoken in de nacht10 juli 2020Recensie In het holst van de nacht – Guy LeschzinerWat gebeurt er in onze hersenen als we slapen? En wat kan er misgaan? Klinisch neuroloog Guy Leschziner schreef een prachtig boek over de fascinerende slaapstoornissen van 14 patiënten in zijn slaapkl...
Engels leren kan ook met minder grammatica10 december 2019Engels leren kan ook met minder grammaticaMiddelbare scholieren krijgen bij de vreemde talen veel grammatica. Maar is dat eigenlijk wel nodig? Niet per se, zo blijkt uit onderzoek van Leslie Piggott. Leerlingen die de eerste twee jaar geen...
Faces of ScienceWaarom je beter leert als je informatie uit je hoofd krijgt6 juli 2021Waarom je beter leert als je informatie uit je hoofd krijgtHoe studeer jij? Waarschijnlijk met samenvattingen, herlezen en stampen. Maar wat als je eigenlijk meer onthoudt door informatie uit je hoofd te krijgen?