Grote inslagkrater op Groenland ontdekt
In Groenland is ergens in de Oude Steentijd een grote meteoriet ingeslagen. Dat blijkt uit de ontdekking van een enorme krater, die verborgen zat onder het ijs. Als de interpretaties kloppen, althans.
In Groenland is ergens in de Oude Steentijd een grote meteoriet ingeslagen. Dat blijkt uit de ontdekking van een enorme krater, die verborgen zat onder het ijs. Als de interpretaties kloppen, althans.
De langstlevende gewervelde op aarde is de Groenlandse haai. Het oudste onderzochte exemplaar is ergens tussen de 272 en 512 jaar. Met zo’n leeftijd is het ook niet gek dat de vrouwtjes pas vruchtbaar zijn als ze zo’n 156 jaar oud zijn.
Op aarde was het dit jaar tot nu toe, zowel op land als in zee, bovengemiddeld warm. Op heel de aarde? Nee, een klein gebiedje in zee, ten zuiden van Groenland en IJsland, deed niet mee aan de opwarming…
Meestal vegen gletsjers door de enorme krachten oude landschappen letterlijk van de kaart, maar zo is het in Groenland drie miljoen jaar geleden niet gegaan! Daar ligt onder de drie kilometer dikke ijskap een oeroud landschap verscholen, dat diverse ijstijden én interglacialen heeft doorstaan....
Sinds 1992 is er van de ijskappen op Groenland en Antarctica ruim 4000 biljoen kilo (=4000 miljard ton) ijs verdwenen. Daardoor is de zeespiegel de afgelopen twintig jaar ruim een centimeter extra gestegen.
Klimaatverandering is overal, zelfs op één van de koudste plaatsen ter wereld in Noord-Groenland. In hartje zomer ontdooit het noordelijkste meer nu weer, en algen groeien weer volop. Maar komt dit hernieuwde leven nu door hogere temperaturen of ook door menselijke stikstofbemesting?
Lage landen dreigen onder te lopen als de zeespiegel verder blijft stijgen. En niet alleen door het smelten van ijs. Maar waarom variëren de voorspellingen voor de zeespiegelstijging zo sterk? Hoe moeten beleidsmakers omgaan met onzekerheidsmarges? En bij welke zeespiegelstijging moeten we in ...
Tweehonderd km3 per jaar netto smelt de Groenlandse ijskap. De smelt van het Groenlandse ijs is daarmee één van de oorzaken van de huidige zeespiegelstijging. Ironisch genoeg zullen de Groenlandse kusten niet onderlopen.
Lees je dit artikel op een iPad of heb je een mobieltje met touchscreen in je zak? Deze handige apparaten zouden ondenkbaar zijn zonder indium, dat slechts in kleine hoeveelheden in onze aardbol aanwezig is. Door handelspolitiek en exportbeperkingen van producerende landen zullen veel van dit ...
De Groenlandse ijskap zal minder sterk reageren op de toekomstige klimaatverandering dan op de opwarming van de aarde tijdens het vorige interglaciaal. Destijds was het namelijk niet alleen de hoge temperatuur die de ijskap parten speelde, maar droeg ook de kracht van de zon bij aan het verdwi...
Komt Nederland snel onder water te staan? Hoe lang nog voordat mensen uit Bangladesh de kuststreek moeten verlaten? Wellicht duurt het nog ietsje langer, want de Groenlandse en West-Antarctische ijskappen smelten veel langzamer als gedacht.
Van de Petermanngletsjer in Groenland is op 5 augustus een stuk van meer dan 250 km2 afgebroken. Het is de grootste ijsberg sinds 1962. De monsterijsberg kan een groot gevaar voor de scheepvaart vormen.
Tijdens het laatste glaciaal (‘ijstijd’) braken er af en toe enorme hoeveelheden ijsbergen af van de ijskappen. Na (gedeeltelijke) smelt ontstond zo een zoetwaterdeksel. Dit deksel isoleerde de oceaan prima door warmte uit de diepere oceaan niet te laten ontsnappen.
Vooral Europa, Azië en Noord-Amerika waren erg koud. Enkele eeuwen later tijdens het Middeleeuws klimaatoptimum zijn er nog grotere regionale temperatuursverschillen ten opzichte van 1961-1990.
Waar smelt het ijs op aarde? Vaak langs de randen van de ijskappen. De centrale delen van Groenland en Antarctica zijn echter stabiel of worden juist dikker.
De West Antarctische ijsplaat smelt. Een deel kan versneld afsmelten en zorgen voor een wereldwijde zeespiegelstijging van 3,3 meter. De rest van de ijsplaat is stabieler.
Het smelten van de ijskap op Groenland wordt nu ook in de gaten gehouden door satellieten. In de perioden van 2003-2008 bleek de smelt te variëren met een piek in de zomer van 2007.
In de afgelopen zeventien jaar is de bewegingssnelheid van de ijskap op westelijk Groenland afgenomen. Ook trekt de ijskap trekt zich hier niet terug ondanks de opwarmende aarde. Water op de rotsbodem speelt hierbij een belangrijke rol, zo stellen wetenschappers van de Universiteit van Utrecht...
De rotsbodem onder het ijs in het zuidoosten van Groenland stijgt. Dit komt omdat er netto ijs verdwijnt door afsmelting van de ijskap zelf en door versnelde afvoer van ijs door gletsjers. De druk op de bodem neemt hierdoor af met een stijging als gevolg.
Laatst zijn in het wetenschappelijke weekblad Science een viertal artikelen verschenen over de Groenlandse ijskap. De artikelen geven de indruk dat de ijskap versneld aan het afsmelten is, waardoor de zeespiegel sneller zou kunnen gaan stijgen dan verwacht.
Op het eiland Akilia bij Groenland komen gesteenten voor van 3,85 miljard jaar oud, die sporen van leven zouden bevatten. Dat ‘oudste’ leven zou dan vele miljoenen jaren ouder zijn dan andere, soortgelijke sporen van leven op Groenland, en zelfs honderden miljoenen jaren ouder dan enig ander s...
Een landdier is een vis op pootjes. Toch zijn poten niet op het land ontstaan, ze bewezen onder water al veel eerder hun nut. Dat je er op land ook heel aardig mee uit de voeten kan, was 360 miljoen jaar geleden slechts een aardige bijkomstigheid.