Vijf vragen over vuurwerk en het milieu
Kun je beter knal- of siervuurwerk afsteken met het oog op het milieu? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over de (on)duurzaamheid van vuurwerk.
Kun je beter knal- of siervuurwerk afsteken met het oog op het milieu? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over de (on)duurzaamheid van vuurwerk.
Regelmatig lezen we berichten dat de Nederlandse lucht in bepaalde straten niet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit voldoet. Maar is de lucht in het algemeen niet veel schoner dan dertig jaar geleden? Hoe erg is het nu echt gesteld met onze luchtkwaliteit?
Met een grote installatie op het Stadhuisplein in Eindhoven testen onderzoekers of ze de luchtkwaliteit kunnen verbeteren. Zo hopen ze ook hun modellen te verbeteren waarmee ze het effect van zulke installaties voorspellen.
In Nederlandse binnensteden wordt fors ingezet op groene daken. Er worden beloften gedaan over het effect zoals het afvangen van fijnstof. Maar volgens wetenschappelijk onderzoek is dat effect zeer beperkt.
Luchtvervuiling veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen, zoals longaandoeningen en schade aan hart en vaten. Onderzoek in Amerika heeft nu ook een mogelijk verband gevonden met nierschade.
Het is mogelijk om op bepaalde plekken in de stad de luchtvervuiling door fijnstof tot maar liefst de helft terug te dringen. Dat kan dankzij speciale apparaten in parkeergarages, die de vervuilde lucht vol fijnstof afzuigen en reinigen, ontdekten wetenschappers van de TU Eindhoven.
De eerste digitale roetkaart van Nederland staat sinds vorige week online. Op deze kaart worden de roetconcentraties in heel Nederland in beeld gebracht en zijn ze zelfs op postcode op te zoeken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gaat de bestaande roetmetingen uitbreiden om de ...
Europa bepaalt niet alleen de regels voor luchtkwaliteit in alle lidstaten, maar ook de wijze waarop luchtkwaliteit gemeten moet worden. Een overzicht van meettechnieken, meetresultaten, normen voor luchtkwaliteit en gezondheidsonderzoek.
Voor de allerkleinste stofdeeltjes in de buitenlucht bestaan nog geen normen. Toch levert juist dit ultrafijne stof gezondheidsrisico’s op omdat de deeltjes tot diep in de longen doordringen. Wetenschappers kunnen die fijnste stofdeeltjes al wel goed meten, maar dat is nog wel duur.
Als in Engeland sprake is van ‘zeer zware’ luchtverontreiniging, heeft Nederland het nog steeds over ‘matige smog’. Vanwaar dat verschil in terminologie? En wat maakt het eigenlijk uit?
Moeders die tijdens de zwangerschap worden blootgesteld aan fijnstof hebben een vergrote kans op een baby met een laag geboortegewicht. Bij elke stijging van 5 microgram per kubieke meter lucht, neemt de kans op een geboortegewicht van minder dan 2500 gram met 18 procent toe. Dat blijkt uit gr...
In dezelfde week dat door het hele land duizenden ‘burgerwetenschappers’ met hun iPhone metingen deden aan fijnstof, werden ook de resultaten gepubliceerd van het ESCAPE-onderzoek. Volgens dit grootschalige Europese onderzoek stijgt de kans op longkanker sterk in een omgeving met h...
Vandaag is de eerste meetdag van het iSPEX-project, waarbij bijna 10.000 Nederlanders met hun smartphone zullen proberen een betrouwbare fijnstof-meting te doen.
Bij de vorige Olympische Zomerspelen, in Beijing in 2008, vroeg iedereen zich af of de smog geen roet in het eten zou gaan gooien. Nu hoor je er haast niemand over, maar is dat wel terecht? Hoe zit het eigenlijk met de smog in Londen?
Enkele onderzoekers van TUD hebben met bouwbedrijf BAM en leverancier van openbare verlichting Ziut een filter ontwikkeld dat fijnstofdeeltjes afvangt. De eerste fijnstoffilters hangen inmiddels in enkele lantaarnpalen. Door de fijnstofdeeltjes boven het wegdek te laden, vermindert de hoeveelh...
Uitlaatgassen van dieselwagens leveren een verwaarloosbaar kleine bijdrage aan het ontstaan van secundaire aerosolen – één van de verschijningsvormen van fijnstof in de lucht. In tegenstelling tot wat altijd gedacht werd is benzine is een veel grotere vervuiler, waar het de vorming van deze mi...
Er is een relatie tussen luchtvervuiling en hartziekten. Verschillende deeltjes in de lucht kunnen schade aanrichten in het hart of de bloedvaten. Lopen we dan allemaal risico om een hartaanval in te ademen? Het relatief nieuwe onderzoeksgebied ‘Environmental Cardiology’ probeert d...
De afgelopen vijf jaar waren gemiddeld de warmste in honderd jaar. Dat staat in het KNMI-rapport “De toestand van het klimaat in Nederland 2008”, dat donderdag in De Bilt is aangeboden aan staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat). De oorzaak van de sterke stijging i...