Het loopkunstje van mens én robot
De exoskeletbouwers van Project March laten een verlamd persoon weer stappen maken. NEMO Kennislink wilde weten hoe moeilijk lopen kan zijn en ging op bezoek bij de Delftse wetenschappers.
De exoskeletbouwers van Project March laten een verlamd persoon weer stappen maken. NEMO Kennislink wilde weten hoe moeilijk lopen kan zijn en ging op bezoek bij de Delftse wetenschappers.
Een robotbroek waardoor je langere afstanden aflegt. Onderzoekers van Harvard deden er een succesvolle test met militairen mee.
Rolstoelen overbodig maken. Dat is het uiteindelijke doel van twee robotpakken die studenten van de TU Delft en onderzoekers van de Universiteit Twente ontwikkelen.
De mens is een efficiënte loper, maar met de hulp van robotica kunnen we onze stappen straks wellicht nog makkelijker zetten. Onderzoekers slaagden erin om proefpersonen gemiddeld zo’n 24 procent ‘zuiniger’ te laten lopen met een zogenoemd exoskelet.
Verlamd zijn door een dwarslaesie en toch de benen weer leren te bewegen. Dat is opmerkelijk genoeg mogelijk dankzij zogeheten brein-computer interfaces. Ze prikkelen het herstel van uitgevallen neurologische functies, zoals voelen en bewegen, laat een groep internationale neurowetenschappers ...
Hoewel de mens al behoorlijk efficiënt loopt, maakten Amerikaanse wetenschappers lopen nóg energiezuiniger. Door een veer via een exoskelet aan de onderbenen te bevestigen, loop je tot zeven procent zuiniger. Dat is volgens de onderzoekers te vergelijken met het verschil tussen voortbewegen me...
28 april gaat de film Iron Man 2 in première. Superheld Tony Stark gaat hierin gekleed in een metalen pak bomvol technologische snufjes. Dit exoskelet maakt Stark sneller, sterker, kogelvrij en laat hem zelfs vliegen. Science-fiction? Niet als het aan de wetenschap ligt. Wereldwijd wordt hard ...
Zenuwen reparen is niet makkelijk. Bij de modernste manier leggen artsen een piepklein kunstmatig bruggetje op de plek waar nieuwe zenuwcellen moeten groeien. Taiwanese onderzoekers komen nu met het beste bruggetje tot dusver: een combinatie van krabbenskelet en kunststof.
Het werd algemeen aangenomen, maar niemand wist zeker of arthropoden (geleedpotigen zoals kreeften) ook in het verre geologische verleden vervelden om zo in een ruimere omhulling verder te kunnen groeien. Nu is het duidelijk geworden: al 505 miljoen jaar geleden waren er dieren die vervelden.