Is stamppot oer-Hollands?
Veel Nederlanders eten nog regelmatig oer-Hollandse gerechten, zoals boerenkool, asperges en stamppot. Maar is dat geliefde eten wel zo Nederlands als we denken?
Veel Nederlanders eten nog regelmatig oer-Hollandse gerechten, zoals boerenkool, asperges en stamppot. Maar is dat geliefde eten wel zo Nederlands als we denken?
Als je er een gezond dieet op nahoudt, is het dan erg als je tijdens de vakantie de remmen losgooit? Nee, zeggen wetenschappers, een weekje stouwen kan geen kwaad. Maar juich niet te snel.
In ‘De Eetwijzer’ duikt kok en journalist Anthony Warner in de verwarrende wereld van de voedingshypes. Op een grappige toon en met een wetenschappelijke basis legt hij de pijnpunten van deze hypes bloot en laat hij zien waar ze soms echt schade aan kunnen richten.
Ook als je geen honger hebt, kan het zien van een snackbar al ‘lekkere trek’ opwekken. Psycholoog Ghislaine Schyns onderzocht of het doorbreken van dit soort koppelingen mensen kan helpen afvallen.
Veroudering vertragen, het nieuwe boek van ‘de man die zijn volk havermoutpap leerde eten’, bevat grotendeels dezelfde boodschap – en dezelfde tekortkomingen – als zijn voorganger De voedselzandloper.
Kleurige infographics, staafdiagrammen en informatieve kaarten met een ruim aanbod van vooral statistische informatie over voedingsgerelateerde onderwerpen. De nieuwe Bosatlas van het voedsel moet het hebben van mooie visualisaties van veel cijfer- en feitenmateriaal over traditionele...
“Het zijn mensen die je aankijken alsof je vertelt dat je op vakantie per ongeluk een baby hebt gefrituurd als je zegt dat je ’s ochtends brood eet.” Een mooiere omschrijving van quinoa-aanhangers had programmamaker Tim den Besten niet kunnen geven in zijn column voor de VPRO...
Van lezen bij te weinig licht krijg je slechte ogen en je moet twee liter water per dag drinken. We hebben het allemaal wel eens gehoord, maar klopt het ook? Kennislink dook in de wereld van de medische mythes en zocht het uit. Dit keer een verhaal voor de aankomende (f)ee(s)tdagen: ‘van laat ...
Emoties als angst en boosheid zijn wetenschappelijk grondig onderzocht, maar walging nauwelijks. Sinds kort is er veel aandacht voor deze emotie. Walging blijkt aan de basis te liggen van verschillende psychologische stoornissen en verklaart heftige homofobische reacties of extreme reacties op...
De redactie van Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen. Een lezer vroeg zich af hoe een slak eet. De vraag wordt beantwoord door dierenarts Judith Kocks.
Kijk je graag TV onder het eten? Grote kans dat je dan meer én zoeter of zouter eet dan wanneer je zonder enige afleiding eet. Dit stelt Leids psycholoog Lotte van Dillen op basis van haar onderzoek dat door NWO gefinancierd werd. Het artikel over de onderzoeksresultaten werd 30 mei 2013 gepub...
Mei 2013 verscheen het eerste vragenboek van NEMO Kennislink. Een boek met 101 slimme vragen, ingestuurd door onze lezers. In ’Waarom worden mannen kaal?’ combineren we wetenschappelijke diepgang met heldere uitleg. Een voorproefje.
De voedselindustrie, met haar massale productie van eenvormige etenswaren, lijkt haaks te staan op de handmatige bereiding van lokale specialiteiten. Maar de kikkererwtendip ‘hummus’ dankt haar populariteit als Israëls’ nationale, ambachtelijke gerecht juist aan zulke industriële massapr...
Natuurlijk kun je naar de winkel om de hoek voor een plastic bakje visfilet of paddenstoelenmix. Maar de echte avonturier gaat zelf op jacht. Want wie een beetje oog voor zijn omgeving heeft – en toegegeven, een beetje verstand van zaken – ziet de stad voor wat zij is: een enorm go...
De Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RvZ) presenteerde eerder deze maand een plan aan de Minister Schippers om een vettax in te voeren. Dat zou zwaarlijvigheid en hartkwalen bestrijden. Maar of zoiets zal werken is maar de vraag.
Op het eten van mensenvlees rust, begrijpelijk misschien, een wereldwijd taboe. Maar dat is bepaald niet het enige taboe op voedsel. De ophef rondom overtreders van zo’n gebod geeft aan hoe diepgeworteld voedseltaboes kunnen zijn.
Naar verwachting zal de wereldbevolking in 2050 uit 9 miljard mensen bestaan. Dat zijn 9 miljard monden die gevoed moeten worden. Maar hoe? Kennislink zette vijf ideeën voor u op een rijtje…
In het kader van het Kennislink thema ‘(W)eten’ neemt gastcolumnistMarcel Dicke van het Wageningse Laboratorium voor Entomologie ons mee naar de toekomst. Een toekomst waarin we iets eten wat we nu nog ‘vreemd’ vinden. Ten onrechte volgens Dicke: insecten zijn juist van...
Cholesterolverlagende margarine, sinaasappelsap met extra vitamine C en drankjes die je darmwerking verbeteren. Het klinkt allemaal heel gezond. Maar doen deze functionele voedingsmiddelen ook echt wat ze beloven? Of zijn de gezondheidsclaims niets meer dan een slimme verkooptruc?
Bepaal je echt zelf wat je eet? Ben je immuun voor lekkernij-reclame? Let je wel eens op hoeveel gezond eten kost? Eten blijkt nauwelijks een vrije keus te zijn. Overgewicht is daarom geen kwestie van eigen schuld, dikke bult. Dat stellen Nederlandse wetenschappers in een nieuw boek.
Vervelend aan lekker eten is dat je er soms zoveel van wilt hebben. Zoetigheid stilt geen honger, maar vraagt naar meer. Om verleidende honger tegen te gaan onderzoekt Unilever of je tussendoortjes extra vullend kunt maken. Extra vezels in maaltijdvervangers blijken prima te werken.
Mensen die zeggen dat ze niet eten en drinken en toch gezond menen te zijn. Is het mogelijk? Wat een kul, zul je denken. Je hebt eten nodig om te leven. Dat gegeven lijkt nu vanzelfsprekend, maar wetenschappers hadden pas 70 jaar geleden een antwoord op deze moeilijke vraag.
Waar de een gemakkelijk hele zakken borrelnootjes naar binnen werkt, is een enkele pinda voor de ander al levensgevaarlijk. Bij een pinda-allergie reageert je lichaam op onschuldige stoffen alsof je net een gevaarlijk gif hebt opgegeten. Hoe komt dat, en kun je er ook vanaf komen?
Er waait een tegenwind in overgewichtland. De fat-acceptance beweging zweert diëten en onrealistische schoonheidsidealen af, en vindt dat je moet eten wanneer je honger hebt, bewegen omdat het leuk is en vooral geen strandvakanties moet laten omdat je niet in je bikini past.
Overgewicht is een epidemie. En obesitas een ramp voor de volksgezondheid. Dat klinkt nogal apocalyptisch. Of dat nu gerechtvaardigd is of niet, feit is wel dat veel mensen zich flink zorgen maken over de vele dikkerds in onze samenleving. Want te veel vet brengt risico’s met zich mee.
Veel protestantse vrouwen in Libanon zijn oosterse christenen die vanwege hun huwelijk tot het protestantisme zijn overgegaan. Zo ook de moeder en grootmoeder van Rima Nasrallah. Gefascineerd door de manier waarop vrouwen omgaan met twee verschillende kerkelijke tradities in hun leven onderzoc...
De één begint al te zweten bij een druppel tabasco, de ander schudt vrolijk een eetlepel van het spul over zijn chili uit. Om te bepalen hoe pittig eten is, worden soms panels van getrainde proevers gebruikt. Hoogleraar chemie Richard Compton omzeilt de menselijke bijdrage: dunne buisjes van k...
De hersenen van mannen en vrouwen reageren verschillend op het eten van grote hoeveelheden chocola. Na het eten van veel chocola worden bij mannen die chocola proeven andere gebieden actief dan bij vrouwen. Dat ontdekte bioloog en voedingsonderzoeker Paul Smeets in zijn MRI-onderzoek dat hij v...
Maagbanden, liposucties, sherrykuren, kruidenpillen. Ze helpen allemaal niet of nauwelijks en leiden uiteindelijk meestal tot ellende bij mensen met fors overgewicht (obesitas). Voedingspsychologe Marieke Werrij heeft een behandeling ontwikkeld waarvan wetenschappelijk is bewezen dat die wél w...
Dik is hot! Je hoeft de krant maar open te slaan of je leest dat we met z’n allen te zwaar worden. Geen wonder dus dat nieuwe diëten als paddestoelen uit de grond schieten. Eén van de nieuwkomers is het controversiële Atkins-dieet. Aanhangers zweren erbij, terwijl vanuit de ‘gezondheidshoek’ f...