De energierevolutie draait om kabels
Er zijn grote plannen voor meer wind- en zonneparken in Nederland, maar die komen vaak niet waar de verbruikers zitten. Als we niet goed plannen, dreigt het elektriciteitsnetwerk te verstoppen.
Er zijn grote plannen voor meer wind- en zonneparken in Nederland, maar die komen vaak niet waar de verbruikers zitten. Als we niet goed plannen, dreigt het elektriciteitsnetwerk te verstoppen.
De meeste huishoudens hebben inmiddels een slimme digitale elektriciteitsmeter. Maar in het lab registreren de meters soms te veel stroom. Hoe komt dat?
Dit jaar moet een van de vier kolencentrales sluiten. Dat vinden D66, GroenLinks en PvdA. In 2025 moeten zelfs alle kolencentrales dicht. Maar kan dat zo maar?
Op 12 november 2018 komt er een fonds om scholen in Nederland van zonnepanelen te voorzien. Maar hoe slaan de scholen straks hun opgewekte energie op?
Fluctuaties in windenergie kunnen drastisch verminderd worden door de bouw van windparken EU-breed op elkaar af te stemmen. Maar dan moeten Griekse windmolens desnoods Noorwegen van stroom kunnen voorzien. Is dat haalbaar?
In 2020 zou iedereen in Nederland een digitale of slimme elektriciteitsmeter moeten hebben. Maar onderzoekers van de Universiteit Twente en de Hogeschool van Amsterdam ontdekten dat ze soms tot bijna zes keer meer stroom registreren dan er werd gebruikt.
Waar 90% van de Tanzanianen toegang heeft tot brandhout, heeft maar 14% van de bevolking toegang tot het openbare elektriciteitsnet. De eenvoudigste oplossing bestaat vandaag de dag uit lampjes die worden opgeladen op basis van een zonnecelletje.
België vreest de kou. Door drie gesloten kerncentrales worden deze winter bij lage temperaturen delen van het land afgesloten van het elektriciteitsnet. Kan België niet eenvoudig elektriciteit importeren uit omringende landen zoals Nederland, Duitsland en Frankrijk? Voorkomt een groot Europees...
Als we steeds meer duurzame elektriciteit opwekken, moet het elektriciteitsnet worden aangepast. We willen immers ook dat het licht aan blijft als het wat minder hard waait of de zon niet schijnt. Wetenschappers en ingenieurs werken daarom aan smart grids, slimme systemen, die de productie en ...
Nikola Tesla is een geboren uitvinder, al vroeg is hij er bedreven in. Later zal de van oorsprong Serviër belangrijke bijdragen leveren voor ons huidige elektriciteitsnet. Maar hij werkt ook aan radiocommunicatie en draadloze energieoverdracht. Tesla wordt vaak afgeschilderd als een bijna myth...
Koolstofnanobuisjes zijn gedroomde hoogspanningskabels dankzij hun goede geleiding en lichte gewicht. Problemen bij de massaproductie van de buisjes blokkeren nu nog de weg naar deze eeuwige roem, maar twee doorbraken in korte tijd doen vermoeden dat het elektriciteitsnet van de toekomst nog m...
Op het eerste gezicht zie je niets bijzonders aan Hoogkerk, een dorp in de gemeente Groningen. Een wijk werd echter een jaar geleden omgedoopt tot ‘PowerMatching City’. Hierdoor zijn vijfentwintig huizen nu voorzien van nieuwe, ‘slimme’ systemen om zo te testen hoe een ...
Vrijdag 18 februari werd in NEMO de nieuwe tentoonstelling ‘Iedereen Elektrisch’ geopend. De expositie toont een toekomst vol elektrische auto’s, smart grids en schone energieopwekking. Drie dingen die nauw met elkaar in verband staan.
We weten het allemaal: we moeten andere energiebronnen gaan gebruiken. Dat kan echter niet zomaar, want meer duurzame energie leidt indirect tot meer elektriciteit. En om hiermee om te kunnen gaan, is een slimmer elektriciteitsnet nodig. Oftewel, een Smart Grid.