Overal elektriciteit, maar nergens batterijen20 december 2021Delftse wetenschappers zoeken naar manieren om ‘gratis energie’ te oogstenVan de bewegingen die je maakt, tot het licht dat op de muur valt: het barst van de gratis energie. Onderzoekers van de TU Delft werken aan een batterijloze technologie om dit te benutten.
‘Elektriciteitsvoorziening is meest complexe uitvinding ooit’21 december 2015‘Elektriciteitsvoorziening is meest complexe uitvinding ooit’Na vijfentwintig jaar zwaait hoogleraar elektriciteitsvoorziening Lou van der Sluis (TU Delft) af als professor. Voor Kennislink kijkt hij terug op de ontwikkeling van het elektriciteitsnet en voor...
Vijf vragen over thoriumreactoren6 januari 2023Vijf vragen over thoriumreactorenEen nog veiligere kerncentrale die veel minder langdurig radioactief afval produceert, dat zou mogelijk zijn als de reactor geen uranium gebruikt, maar thorium. Toch zijn er nauwelijks thoriumcentrale...
Speelgoed met een wetenschappelijk tintje24 november 2022Tips van de NEMO Kennislink-redactieDe feestdagen staan weer voor de deur en voor veel mensen betekent dat: cadeautjes. De redactie van NEMO Kennislink helpt graag een handje, en tipt spelletjes en speelgoed met een snufje wetenschap.
Paradijselijk leven met elektrische apparaten11 november 2022Recensie ‘Het elektrisch paradijs’De afgelopen 150 jaar veranderde ons leven flink door uitvindingen die we in en om het huis gebruiken, zo laat het boek ‘Het elektrisch paradijs’ zien.
Iedereen een eigen CO₂-budget17 november 2022Betalen voor vlees, vliegtuig, brandstof en energieStel: je staat in een winkel en moet niet alleen met geld, maar ook met CO[~2~]-punten betalen. Veel Nederlanders zien zoiets wel zitten, blijkt uit onderzoek. Maar het is lastig uitvoerbaar. En is he...
De energierevolutie draait om kabels18 november 2022Hoe krijg je groene stroom op de juiste plek?Er zijn grote plannen voor meer wind- en zonneparken in Nederland, maar die komen vaak niet waar de verbruikers zitten. Als we niet goed plannen, dreigt het elektriciteitsnetwerk te verstoppen.
Robert Visscher nieuwe hoofdredacteur NEMO Kennislink13 september 2022Robert Visscher nieuwe hoofdredacteur NEMO KennislinkRobert Visscher (41) is de nieuwe hoofdredacteur van NEMO Kennislink. Hij volgt Leon Heuts op, die sinds kort hoofd van Studium Generale van de TU Delft is.
De zelfrijdende trein: vertraging onbekend2 augustus 2023De zelfrijdende trein: vertraging onbekendVan metro's zonder machinist kijken we allang niet meer op. Het automatiseren van het Nederlandse treinspoor blijkt een ingewikkeldere klus.
Energie opwekken met je buren24 augustus 2022Wat dragen energie-initiatieven van burgers bij aan de energietransitie?Overal in Nederland slaan buurtgenoten de handen ineen om zelf groene stroom op te wekken. “Als je begrijpt hoeveel moeite energie opwekken kost, ga je er bewuster mee om.”
Elektriciteit uit licht op nieuwe wijze17 november 2014Elektriciteit uit licht op nieuwe wijzeLicht omzetten in elektriciteit kennen we van zonnecellen op het dak van een huis, dat is niets nieuws. Wel nieuw is het opwekken van elektriciteit met metaal in plaats van silicium. Onderzoekers v...
Futuristisch bos onderzoekt elektriciteitsnet van de toekomst21 januari 2022Futuristisch bos onderzoekt elektriciteitsnet van de toekomstHoe houden we met behulp van heel veel data het elektriciteitsnet van de toekomst stabiel, betrouwbaar en groen?
Draait onze elektronica straks nog op elektriciteit?8 december 2017De ontwikkeling van fotonicaHet is wetenschappers van de TU Eindhoven gelukt om "lichtgevend" silicium te maken. Dat biedt toepassing voor razendsnelle elektronica.
Hoe de digitale elektriciteitsmeter veel te veel stroom registreert10 maart 2017Onderzoekers Universiteit Twente vergelijken slimme en ‘domme’ metersIn 2020 zou iedereen in Nederland een digitale of slimme elektriciteitsmeter moeten hebben. Maar onderzoekers van de Universiteit Twente en de Hogeschool van Amsterdam ontdekten dat ze soms tot bijna ...
Zonne-energie: van droom naar stroom13 september 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenAl in de jaren vijftig droomde men van een maatschappij die draait op zonne-energie. Dankzij geleidelijke technologische vooruitgang en een cruciale overheidsmaatregel wordt dat ideaalbeeld van toe...
Operatie groene zorg19 mei 2023Hoe maken we de gezondheidzorg duurzamer?De zorgsector is in ons land een grootverbruiker van water, elektriciteit en grondstoffen, en de milieuvoetafdruk is groot. In de serie 'Operatie groene zorg' onderzoeken we hoe het duurzamer kan.
5 vragen over ons online energieverbruik31 mei 20235 vragen over ons online energieverbruikAlles wat we online doen kost elektriciteit en is dus een bron van CO2-uitstoot. Welke internetactiviteiten verslinden energie en hoe kan het duurzamer?
Lezersvraag: Hoe duurzaam is een warmtepomp?20 januari 2023Lezersvraag: Hoe duurzaam is een warmtepomp?Steeds meer mensen overwegen een warmtepomp om hun huis mee te verwarmen, zeker sinds de oorlog in Oekraïne en het dure Russische gas. Maar hoe duurzaam is deze eigenlijk, vroeg een lezer zich af.