Water ontzouten met bacteriën
Droogte en zeespiegelstijging zorgen voor steeds zouter grondwater. Zout water kan zoet gemaakt worden, maar de huidige technieken zijn niet optimaal. iGEM Maastricht wil dit oplossen met cyanobacteriën.
Droogte en zeespiegelstijging zorgen voor steeds zouter grondwater. Zout water kan zoet gemaakt worden, maar de huidige technieken zijn niet optimaal. iGEM Maastricht wil dit oplossen met cyanobacteriën.
Zo’n twee miljard jaar geleden kwam er abrupt een einde aan het Great Oxidation Event, waarin er voor het eerst flink wat zuurstof geproduceerd werd op aarde. Dit markeert de hongerdood van een fors deel van het zuurstofproducerende leven.
Bayer investeert miljarden in de ontwikkeling van een alternatief voor glyfosaat. Duitse onderzoekers stuitten al eerder op een vervanger voor de onkruidverdelger.
Het warme weer zorgt voor een toename van blauwalg. Voor het controleren van zwemwater wordt onder andere gewerkt met DNA-detectie, waarover al eerder een artikel verscheen op NEMO Kennislink.
De stijgende temperatuur van de afgelopen 160 jaar is desastreus voor sommige organismen, maar juist weer gunstig voor anderen. Blauwalgen (cyanobacteriën) als groep blijken het prima te doen bij hogere temperaturen. Bij een stijgende koolstofdioxide concentratie lijkt dit echter niet op te ga...
De afgelopen twaalf maanden werden we met de neus weer eens op de feiten gedrukt: energie is een probleem. Een van de betere alternatieven is waterstof. Dat zit in water, maar hoe krijg je het eruit? Blauwalgen kunnen dat voor ons doen, blijkt uit nieuw onderzoek.
Idealer kan haast niet: haal het broeikasgas CO2 uit de lucht, en zet dat met hulp van micro-organismen direct om in brandstof voor auto’s en vliegtuigen. Netto heb je dan nauwelijks CO2-uitstoot. Dat zo’n oplossing haalbaar is, bewijzen Amerikaanse biologen deze maand in het blad Nature Biote...
Het ontstaan van leven is moeilijk te begrijpen, er is immers geen mens bij aanwezig geweest. De wetenschap probeert uit te zoeken of bouwstenen van leven op de aarde zelf of elders in het heelal zijn gevormd.
Onderzoekers Kump (USA) en Barley (Australië) hebben ontdekt dat onderzeese vulkanen de aanwezigheid zuurstof in de atmosfeer ongeveer 200 miljoen jaar hebben vertraagd. Pas rond 2,5 miljard jaar geleden kwam er veel zuurstof in de atmosfeer terecht.
Dankzij de hoge temperaturen in juli was de blauwalg ineens weer landelijk nieuws. Vooral bij warm weer en weinig wind zorgen blauwalgen voor een hoop overlast in open wateren en vormen daarmee een bedreiging voor de gezondheid van mens en dier. De onderzoeksgroep Aquatische Microbiologie aan ...
Gedurende het Precambrium is de Aarde volgens sommige onderzoekers enkele malen geheel door ijs bedekt geweest. Deze perioden van ‘sneeuwbal Aarde’ zouden zich vooral aan het einde van het Precambrium hebben voorgedaan, maar ook al eerder (ongeveer 2,3-2,2 miljard jaar geleden) is er wellicht ...
In de Atlantische oceaan hebben onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen anammox-bacteriën aangetroffen.
Op oude schoolplaten kan je het nog zien. De plassen en meren in Nederland waren helder, stonden vol met waterplanten en barsten van het onderwater leven. In de jaren 1960 en 1970 kwam daar verandering in. Het water van de meren veranderde in groene soep. Veel van het leven verdween. Slechts e...