Ons brein als creativiteitsmachine30 september 2016Ons brein als creativiteitsmachineNederlands beroemdste hersenwetenschapper heeft een nieuw boek geschreven. In Ons creatieve brein laat Dick Swaab aan de hand van talloze korte paragrafen over kunst, muziek en wetenschap ...
Professor 'Water en Zand' pleit voor creativiteit26 september 2014Op zoek naar de beweegredenen van de rivierProfessor Water en Zand noemt hij zichzelf: Maarten Kleinhans, die vandaag zijn oratie hield aan de Universiteit Utrecht. Over het nabootsen van rivieren met schaalmodellen en de noodzaak van creat...
In de Human Zoo(m) zijn we efficiënter dan ooit, maar ook kwetsbaar7 mei 2021NEMO Kennislink onderzoekt online interactie in Human Zoo(m)We zitten al een jaar in een wereldwijd sociaal experiment. De komende tijd onderzoekt NEMO Kennislink wat leven in deze Human Zoo(m) betekent.
Faces of ScienceDe 10 totaal verschillende dingen die ik als promotieonderzoeker doe13 september 2021De 10 totaal verschillende dingen die ik als promotieonderzoeker doeMijn werk als promotieonderzoeker is heel afwisselend. Maar wat doe ik dan eigenlijk de hele dag, vragen veel mensen.
Faces of Science3 redenen die de rechtswetenschap zo interessant maken3 mei 2021Rechtswetenschappers: wat doen die eigenlijk?Bij het woord ‘recht’ denk je misschien aan toga’s, de rijdende rechter of de serie Suits. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als rechtswetenschap?
Faces of ScienceVerwantschap tussen kunst en wetenschap10 september 2020Verwantschap tussen kunst en wetenschapWat hebben een onderzoeker en kunstenaar met elkaar gemeen? In deze blog reflecteert mijn zusje Djura, een kunstenaar, op deze vraag en deelt ze haar perceptie over promotieonderzoek doen.
Faces of ScienceInspirerende werkomgeving3 mei 2019Inspirerende werkomgevingAlhoewel de kwaliteit van de koffie op mijn werkplek sterk verbeterd is, vind ik het LUMC niet de meest inspirerende werkomgeving. Afgelopen week was ik in het Science Center in Delft, een fantastisch...
Faces of ScienceNobelprijs Geneeskunde17 mei 2018Kun je die winnen als je niet weet of je dat met een ‘ij’ of een ‘ei’ schrijft?Al van jongs af aan wilde ik graag de Nobelprijs winnen in de Geneeskunde. Maar dat ligt niet voor de hand als je zoals ik dyslectisch bent.
Faces of ScienceWeg met de psychologie!25 januari 2018De neuromaatschappij deel 3Nu we onze hersenen kunnen meten met neurowetenschappelijke technieken zoals MRI, hebben we de psychologie niet meer nodig. Waarom gedrag bestuderen, als je ook direct de ...
Faces of ScienceBrutale apen en verlegen vogels15 juni 2016Persoonlijkheid bij mensen en dierenElk dier en ieder mens, hoe klein en jong ook, heeft persoonlijkheid. Grotendeels ligt dat al vast in de genen.
Het recept voor jouw eureka-moment1 maart 2023Onze hersenen zorgen dat nieuwe inzichten gepaard gaan met een gevoel van blijdschapOf je nou per toeval een nieuw medicijn ontdekt of het laatste woord in een kruiswoordpuzzel, zo'n aha-erlebnis voelt fijn: als het samenvallen van stukjes kennis. En dat is ook precies wat het is.
'Vooruitgang zit niet in onze genen, maar in onze cultuur'16 maart 2023Interview met geneticus Adam RutherfordTechnologie, landbouw en creativiteit worden vaak aangeduid als unieke kenmerken van de mens. Daar is volgens Adam Rutherford nogal wat op af te dingen.
Zotte vragen met serieuze antwoorden9 december 2022Zotte vragen met serieuze antwoordenVoormalig NASA-wetenschapper Randall Munroe schreef met Wat als? 2.0 weer een humorvol en bij vlagen leerzaam boek. De formule van zijn internetstrip xkcd werkt n...
Rouwen om de klimaatcrisis9 augustus 2022Rouwen om de klimaatcrisisKlimaatbewuster leven? Makkelijker gezegd dan gedaan. Afstand doen van een bestaande leefstijl roept allerlei gevoelens op, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: rouwen om de klimaatcr...
Waarom menselijke taal te complex is voor een computer16 februari 2022Waarom menselijke taal te complex is voor een computerChatbots, online vertaaldiensten... steeds vaker 'praten' we met een computer, maar dat verloopt verre van ideaal. Cognitiewetenschapper Andrea Martin ontwikkelt een taalmodel dat beter kan werken.
Kunstmatige intelligentie geeft de natuur een stem5 november 2021AI-onderzoeker Peter van der Putten laat mensen nadenken over het klimaatEen smeltende ijskap die een noodkreet de wereld in stuurt. In _Letters from Nature_ combineren Peter van der Putten en Jeroen van der Most kunst en AI om mensen na te laten denken over het klimaat.
De dj is een algoritme9 juli 2021Hoe Spotify steeds jouw favoriete nummer vindtOnline muziekdiensten zijn populair. Ze schotelen je nummers voor op basis van je luistergedrag. Hoe werkt dat precies? Wie (of wat) bepaalt wat een hit wordt? En wat betekent dat voor muzikale creati...
Kan de pandemie leiden tot een ‘nieuw samen’?19 mei 2021Recensie van The New Common, een boek over een nieuwe samenlevingIn The New Common staat de vraag centraal of de pandemie kan leiden tot een 'nieuw samen'. Het levert rijke inzichten op, maar mag ook nog een stap verder.