'Plantenziektes bestrijden met computerprogramma's'17 januari 2020Interview plantenbioloog Guido van den Ackerveken over bioinformaticaIn 2020 bestaat de term bioinformatica vijftig jaar. Inmiddels is het een grote tak van wetenschap, maar wat is het nu precies, en waarom is het zo belangrijk?
Faces of ScienceKan een computer afbeeldingen van negentiende-eeuwse treinongelukken vinden?8 augustus 2017Kan een computer afbeeldingen van negentiende-eeuwse treinongelukken vinden?Bronnen zijn steeds vaker digitaal beschikbaar. Kun je hierdoor makkelijker afbeeldingen vinden met behulp van een computerprogramma?
Uitdrukkingen leren aan de lopende band11 februari 2020Uitdrukkingen leren aan de lopende bandBij het leren van een vreemde taal zijn uitdrukkingen vaak het lastigst. Aan de Radboud Universiteit trainden ze dit taalonderdeel met een computerprogramma.
'Ik wil kankerbehandeling op maat maken'23 januari 2020Interview met genetica professor Edwin Cuppen over het belang van bioinformaticaNEMO Kennislink spreekt met Edwin Cuppen, professor humane genetica. Hij gebruikt bioinformatica om de behandeling van kankerpatiënten te verbeteren.
Navigeren op de tast en sterretjes zien: uitvindingen voor blinden13 december 2019Navigeren op de tast en sterretjes zien: uitvindingen voor blindenHoe zorg je ervoor dat blinde mensen hun weg vinden op een plek waar ze voor het eerst komen? NEMO Kennislink sprak experts over nieuwe technologie, die het leven wat makk...
Faces of ScienceAda Lovelace21 december 2017Een recept voor de computerAda Lovelace (1815-1852) wordt door velen gezien als de eerste vrouw die bedacht hoe een computer geprogrammeerd kon worden. En dat al een eeuw voordat de eerste computer werd gebouwd!
Faces of ScienceOrde in de chaos10 oktober 2017Orde in de chaosNetwerken op social media zijn vaak ongelooflijk groot. Hoe vind je hier toch nog structuur in terug?
Faces of ScienceGrootse wetenschappelijke doorbraak met iets kleins26 april 2016Grootse wetenschappelijke doorbraak met iets kleinsMeestal open ik op maandag nieuwsgierig en met een gezonde dosis spanning mijn mailbox. Dan ontvang ik namelijk mijn wekelijkse overzichtsmails over net verschenen wetenschappelijke artikelen op m...
Faces of ScienceEen mot in de computer23 juni 2014- programmeren: lekker rustgevend?Best relaxed dat programmeren. Tot er een mot in je programmacode kruipt…
Het spraakkanaal van apen is klaar voor taal12 december 2016Het spraakkanaal van apen is klaar voor taalDat apen niet kunnen spreken komt niet door een gebrekkig spraakkanaal. Hun vocale anatomie is geschikt om menselijke taal te produceren, stellen cognitief biologen nu. Het apenbrein is de belemmer...
'Verwerken computers en ons brein taal op dezelfde manier?'4 januari 2023Marianne de Heer Kloots vergelijkt taalmodellen met hersenactiviteitOm dat uit te zoeken moet je net als PhD-onderzoeker Marianne de Heer Kloots, iets afweten van taal, hersenen en programmeren.
Gouden nanodeeltjes imiteren hersencellen7 november 2021Op ons brein geïnspireerde computers beloven krachtig én zuinig te zijnKunstmatige intelligentie vergt veel rekenkracht en energie. Universiteit Twente onderzoekt hoe chips op basis van klassieke componenten dezelfde efficiëntie en zuinigheid kunnen halen als onze hersen...
Vier vragen over algoritmes4 juni 2021Vier vragen over algoritmesVan autorijden tot het identificeren van tumoren op een medische scan. Er zijn steeds meer dingen die algoritmes beter kunnen dan mensen. Maar wat zijn algoritmes? En wat zijn de gevaren?
Twitterfilter heeft moeite met het herkennen van meningen23 april 2021Twitterfilter heeft moeite met het herkennen van meningenHet gebeurt regelmatig: iemand krijgt een twitterban opgelegd omdat hij bijvoorbeeld over corona of vaccins twittert. Staan de filters niet te streng afgesteld?
Zo richt je een stembureau coronaproof in12 maart 2021Zo richt je een stembureau coronaproof inMaximaal een half uur wachten en beter twee dan drie hokjes in kleine stemlokalen. Wetenschappers onderzochten hoe je coronaproof kan stemmen.
Puzzelen met landbouwgrond23 november 2020Puzzelen met landbouwgrondNiet meer één gewas verbouwen op het land, maar het indelen in kleine vakjes en volstoppen met allerlei verschillende groenten en kruiden. Wetenschappers en bedrijven proberen pixelteelt mogelijk te m...
Waar is de drenkeling?2 oktober 2020Het is een chaos in de zeeHet was een drukke zomer voor de Kustwacht. Er waren meerdere verdrinkingen en ook een aantal langdurige vermissingen. Hoe spoor je zulke drenkelingen op? NEMO Kennislink zocht het uit.
Waarom privacy zo belangrijk is bij de nieuwe corona-app8 juli 2020Twee experts over het belang van privacy bij de CoronaMelderNEMO Kennislink sprak twee experts over het belang van privacy bij het ontwikkelen van een app om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.