Naar de content

Zo richt je een stembureau coronaproof in

Universiteit Utrecht, uCrowds

Maximaal een half uurtje wachten om te stemmen en in kleine stemlokalen kunnen beter twee dan drie hokjes staan. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht onderzochten hoe je coronaproof op 17 maart een stemlokaal inricht.

Hoe richt je een stemlokaal het beste in, zodat het coronaproof is en er toch een snelle doorstroom is? In een computerprogramma, waarvan je hier een afbeelding ziet, gaan wetenschappers dat na.

Universiteit Utrecht, uCrowds

Bij de verkiezing is het normaal vaste prik: je gaat langs met je stempas en paspoort, krijgt een biljet en brengt in het hokje je stem uit. Maar dit jaar is het toch een beetje anders dan normaal. Omdat het coronavirus rondwaart, zijn er extra maatregelen. Wetenschapper Roland Geraerts van de Universiteit Utrecht en haar spin-off uCrowds zochten uit hoe je een stembureau coronaproof indeelt.

Moeten we rekening houden met extra wachten bij het stemmen?

“Ja. Het kan een half uur langer duren dan normaal in kleine stemlokalen, maar dat is alleen op het allerdrukste moment. Voor het grootste deel van de dag verwachten we wel iets meer wachttijd, maar dat valt reuze mee. Om allemaal veilig een stem uit te kunnen brengen, moet je nu eenmaal meer dingen doen. Zoals handen ontsmetten en extra uitleg voor je binnen komt, anderhalve meter afstand houden.”

Je hebt onderzocht hoe je een stemlokaal het beste in kunt richten. Wat is slim om te doen?

“Je wilt vooral dat de doorstroom goed gaat, dus dat er geen opstoppingen ontstaan en mensen lang binnen moeten wachten. Wij vonden dat in de kleinste stemlokalen vertraging ontstaat als er drie stemhokjes zijn, de plek waar je een vakje rood maakt. Bij drie hokjes zitten mensen elkaar te veel in de weg. Met twee hokjes kan je veel sneller doorlopen. Dat is dus een betere aanpak, blijkt uit ons onderzoek.”

Voor het stemmen moet je altijd je paspoort laten zien, stempas inleveren en dan krijg je een stembiljet. Vaak zitten er dan meerdere mensen achter een tafel, die dit controleren. Hoe gaat dit straks?

“Het gaat sneller als één persoon dit allemaal doet. Diegene controleert jouw gegevens en geeft ook het stembiljet. Het duurt een stuk langer als drie personen dit moeten doen en de taken gesplitst worden.”

De wetenschappers berekenden dat je in een klein stemlokaal beter twee in plaats van drie hokjes kunt plaatsen.

Universiteit Utrecht, uCrowds

Hoe komen jullie tot deze conclusies?

“We hebben een computerprogramma ontwikkeld dat de bewegingen van mensen simuleert, waarmee we ook de gevolgen van afstand houden nabootsen. Daarmee voorspel je hoe iemand zich gaat gedragen. Voor allerlei plekken, zoals een stembureau, rekenen we vervolgens door hoe mensen die binnenkomen zich gaan gedragen. Dit onderzoek deden we voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. We hebben hetzelfde gedaan voor het station St. Pancras in Londen en een stadskantoor in Utrecht. Zo gaan we na hoe je dit soort plekken het beste inricht. Welke looproutes zijn handig, waar plaats je bankjes? Ook voor festivals en sportwedstrijden doen we dit soort onderzoek.”

ReactiesReageer