Dichterbij klimaatdoelen zonder koeienscheten25 juli 2023Heel Nederland vegan: goed voor het klimaat?Niemand eet nog dierlijke producten en veeteelt is verboden in Nederland. Zouden we in één klap onze klimaatdoelen halen? “De grootste uitstoot van broeikasgassen zit in het energiesysteem.”
'Bosbranden tastbaar signaal van opwarming'16 december 2022Interview met klimaatwetenschapper Guido van der WerfDe maand juli werd wereldwijd getekend door extreem weer. Van enorme hagelstenen tot natuurbranden. Eerder vertelde onderzoeker Guido van der Werf over de relatie tussen bosbranden en klimaatverander...
Vijf vragen over thoriumreactoren6 januari 2023Vijf vragen over thoriumreactorenEen nog veiligere kerncentrale die veel minder langdurig radioactief afval produceert, dat zou mogelijk zijn als de reactor geen uranium gebruikt, maar thorium. Toch zijn er nauwelijks thoriumcentrale...
'Iedereen moet verantwoordelijkheid nemen voor klimaatverandering'12 december 2022Interview met milieufilosoof Marc DavidsonBedrijven kunnen grote stappen zetten, maar als individu heb je ook een verantwoordelijkheid, vindt milieufilosoof Marc Davidson.
Iedereen een eigen CO₂-budget17 november 2022Betalen voor vlees, vliegtuig, brandstof en energieStel: je staat in een winkel en moet niet alleen met geld, maar ook met CO[~2~]-punten betalen. Veel Nederlanders zien zoiets wel zitten, blijkt uit onderzoek. Maar het is lastig uitvoerbaar. En is he...
Compenseren van CO₂ werkt niet zoals beloofd13 mei 2022Compenseren van CO₂ werkt niet zoals beloofdHoe mooi zou het zijn: je betaalt een paar euro extra bij je vliegticket, en je hoeft je geen zorgen meer te maken over de klimaatverandering die jouw vlucht veroorzaakt. Helaas is het niet zo simp...
De dooiende Noordpool lekt broeikasgassen24 mei 2022De dooiende Noordpool lekt broeikasgassenHet ontdooiende poolgebied lekt methaan, een broeikasgas dat de opwarming van de aarde versnelt. Met die extra uitstoot houdt het Klimaatverdrag van Parijs echter geen rekening.
Vijf vragen over opwarming van de aarde2 juni 2022Vijf vragen over opwarming van de aardeHet nadeel van fossiele brandstoffen is dat ze klimaatverandering veroorzaken. Dat heeft ‘iets’ te maken met CO[~2~]. Maar hoe zit het nou precies?
De CO₂-uitstoot van een vliegreis compenseren13 mei 2022De CO₂-uitstoot van een vliegreis compenserenRedacteur Mariska van Sprundel is geselecteerd om de marathon van Boston te lopen. Een grote eer, maar het zorgt ook voor een dilemma, want nu moet ze vliegen en dit belast het milieu. Ze besluit de C...
Event6 oktober: Ozone Hole: How We Saved The Planet6 oktober 20216 oktober: Ozone Hole: How We Saved The PlanetGratis vertoning van Ozone Hole: How We Saved The Planet, met nabespreking door experts, in de Science Filmclub van Inscience en NEMO Kennislink.
Onze grote klimaatvoetafdruk in het buitenland24 juni 2022Onze grote klimaatvoetafdruk in het buitenlandDe verwarming een tikje lager, de auto laten staan; veel Nederlanders doen hun best. Maar in andere landen is ook veel uitstoot. En daar zijn we als Nederlanders ook deels verantwoordelijk voor. Hoe z...
De aarde opwarmen met 130 kilometer per uur4 maart 2019Hoeveel CO2-uitstoot kan je besparen door de maximumsnelheid te verlagen?Aan de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur mag van 'vroempartij' de VVD niet getornd worden. Hoeveel CO[~2~] scheelt dat eigenlijk?
'Als je wacht tot we naar plus drie graden gaan, ben je al te laat'14 juni 2018'Als je wacht tot we naar plus drie graden gaan, ben je al te laat'In de NEMO Kennislink Live van 12 juni waren de experts het over één kwestie eens: alleen maar minderen met de CO2-uitstoot is niet genoeg om de opwarming onder controle te krijgen.
Vijf vragen over CO₂-uitstoot12 februari 2024Dossier CO₂: cijfers op een rijWaar komen al die getallen over CO2-uitstoot eigenlijk vandaan en hoe moeten we ze interpreteren? Aan de hand van vijf vragen maken we je CO2-cijferwijs.
De aardopwarming: van woorden naar daden20 juli 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenAl honderd jaar geleden wezen wetenschappers erop dat de grootschalige CO₂-uitstoot van de industrie de temperatuur op aarde flink kon doen stijgen. Toch wordt er pas de laatste decennia actie onderno...
Hoe vervuilend is jouw internetgedrag?31 mei 2023De CO2-uitstoot van onbeperkt onlineWe e-mailen, surfen, youtuben en tiktokken erop los, waardoor het internet een grootverbruiker van stroom is. Weinig mensen zijn zich daarvan bewust.
Er is maar één aarde5 mei 2023Wat de klimaataanpak kan leren van de maanmissieEen blauwe knikker, zo zien astronauten de aarde vanuit de ruimte. Tegelijk zien ze hoe kwetsbaar die wereld is. Hoe kunnen jij en ik datzelfde ‘overzichtseffect’ beleven?
5 vragen over ons online energieverbruik31 mei 20235 vragen over ons online energieverbruikAlles wat we online doen kost elektriciteit en is dus een bron van CO2-uitstoot. Welke internetactiviteiten verslinden energie en hoe kan het duurzamer?