Graven naar je moedertaal
Wie in het buitenland gaat wonen merkt dat zijn moedertaal begint te slijten. Confronterend. Taalwetenschappers onderzoeken hoe, waarom en wanneer dat gebeurt. En hoe je het kan tegengaan.
Wie in het buitenland gaat wonen merkt dat zijn moedertaal begint te slijten. Confronterend. Taalwetenschappers onderzoeken hoe, waarom en wanneer dat gebeurt. En hoe je het kan tegengaan.
Hoe beleven de jongste deelnemers van de samenleving de coronacrisis? Pedagogen van de Universiteit Leiden lieten kinderen uit Nederland en China tekeningen insturen. De verschillen waren groot.
Leiden heeft de enige universitaire opleiding Chinees in Nederland. Alleen al om die reden is er in de Sleutelstad veel kennis aanwezig over Azië. In de tentoonstelling ‘Vol van karakter’ maakt het Taalmuseum die kennis zichtbaar voor het grote publiek.
Nederlanders en Engelsen gebaren meestal van links naar rechts als ze tijd uit willen drukken. Chinese sprekers gebaren niet alleen horizontaal, maar ook verticaal: van boven naar beneden. Maar hoe zit het nu met Chinees-Engelse tweetaligen? Dat onderzochten taalwetenschappers uit Nijmegen en ...
De Leidse student Daan van Esch bracht de talige diversiteit in China in kaart met behulp van vijf miljoen berichten van Weibo, de Chinese variant van Twitter.
Mensen die een bepaald accent hebben, of dit goed kunnen nadoen, hebben daar profijt van in hun uitspraak van het Engels. Taalwetenschapper Rias van den Doel pleit ervoor om in het uitspraakonderwijs meer aandacht te besteden aan het accent van de sprekers.
Tijdens de Week van de Diversiteit bood de onderzoekschool taalwetenschap in Leiden een uniek kijkje in de taalwetenschappelijke keuken. Zo werden op het publiekssymposium ‘Schrift op Drift’ schriftsystemen uit verschillende werelddelen en verschillende tijdperken belicht.
Een team sinologen van de Universiteit Leiden heeft een nieuwe lesmethode ontworpen voor het leren van Mandarijn, een taal die omschreven wordt als “berucht moeilijk maar prima te leren”. Niet alleen de uitspraak, maar ook het schrift – bestaande uit tienduizenden karakters &...
China is de strijd aangegaan met het Chinglish, het Engels vol met fouten dat veel Aziaten gebruiken. Het Chinglish lijkt zich echter alleen maar verder te ontwikkelen. Leidt dit tot een nieuwe wereldtaal, het Panglish, of zullen er verschillende varianten van het Engels uit voortkomen?
Het Chinees wordt door meer mensen gesproken dan welke ander taal dan ook. Maar als we “Chinees” zeggen, welk Chinees bedoelen we dan? Hieronder gaan we in op deze vraag. Verder laten we een aantal interessante eigenschappen van het Chinees de revue passeren.
Chinees als schoolvak wint terrein. In Nederland zijn er al meer dan 25 middelbare scholen waar kinderen Chinees kunnen leren. Over twee jaar doen Hilversumse gymnasiasten als eersten in Nederland eindexamen Chinees. Waarom kiezen zij voor zo’n ‘onmogelijke’ taal? Hoe leren ze Chin...
Welke kant kies je als je wordt betrokken bij een conflict tussen twee personen? Kies je voor je collega of je baas? Voor een onbekende die volgens jou gelijk heeft of een goede vriend? Uit het onderzoek van Huadong Yang blijkt dat Nederlanders en Chinezen verschillend reageren op dit soort di...