Naar de content

Een verhaal over liefde, hoop en wanhoop

Recensie van de documentaire Hope Frozen

Een rij witte cilinders in het Cryonics Institute.
Een rij witte cilinders in het Cryonics Institute.
Wikimedia Commons, Dan via CC BY-SA 4.0

Hope Frozen vertelt het waargebeurde verhaal van baby Einz. Na haar dood besluiten haar ouders over te gaan tot cryoniseren (‘invriezen’) in de hoop dat het ooit mogelijk zal zijn om hun overleden dochter weer tot leven te wekken. Een mooi verhaal over liefde, hoop en wanhoop.

Let op: deze recensie bevat spoilers.

Matheryn Naovaratpong (bijnaam Einz, wat liefde betekent in het Chinees en Japans) is de eerste Aziatische en tevens jongste persoon ter wereld die na haar dood, in januari 2015, werd gecryoniseerd. Bij dit proces wordt het lichaam in stapjes afgekoeld en bewaard in vloeibaar stikstof van -196 graden Celsius (zie kader).

Einz had een kwaadaardige hersentumor. Haar vader Sahatorn, wetenschapper in een laserlaboratorium, deed er alles aan om het leven van zijn dochter te redden. Zo verzamelde en kweekte hij de kankercellen om daar medicijnen op te kunnen testen. De ziekte vorderde echter sneller dan het onderzoek en na tien operaties, twaalf chemotherapiebehandelingen en twintig bestralingen werd duidelijk dat Einz haar derde verjaardag niet zou halen.

Hoe werkt cryoniseren?

Het proces van cryoniseren begint direct nadat een patiënt is overleden. Tussen het moment dat het hart stopt met slaan en de hersenen stoppen met functioneren, zitten een paar minuten. Die tijd benutten artsen om de hersenen zo goed mogelijk intact te houden. Patiënten worden afgekoeld in ijswater en aangesloten op een hart-longmachine om de bloedsomloop op gang te houden. Direct daarna leggen de artsen een katheter aan om direct via de bloedbaan verschillende medicijnen toe te kunnen dienen die de hersenen beschermen tegen beschadigingen. Dit zijn onder andere bloeddrukremmers, anesthetica en pH-buffers.

Als de patiënt stabiel is, voeren de artsen een operatie uit om direct de grote bloedvaten van het hart te kunnen bereiken. Met behulp van de hart- longmachine wordt het bloed langzaamaan vervangen door een soort koelvloeistof. Dit kan een paar uur duren. Gedurende dit proces houden de artsen nauwlettend in de gaten of de hersenen niet gaan zwellen. Gaat alles goed dan kan de patiënt verder afkoelen. Het lichaam wordt een aantal uren blootgesteld aan stikstofgas, waardoor het een temperatuur van -124 graden Celsius bereikt. In de twee weken daarop volgt de laatste afkoeling tot -196 graden Celsius.

Artsen proberen de bloedsomloop van een patiënt te stimuleren door druk uit te oefenen op de borst.

Wedergeboorte

Sahatorns blinde vertrouwen in de wetenschap bracht hem op het idee van cryoniseren. Hij wist de rest van de familie te overtuigen van het idee dat het wellicht ooit mogelijk zal zijn om Einz weer tot leven te wekken. Het meisje werd na haar dood overgebracht naar het laboratorium van Alcor in de Verenigde Staten.

Dit nieuws riep in Thailand, waar de familie woont, verontwaardigde reacties op. Boeddhisten geloven in een wedergeboorte waarbij de ziel van een overleden persoon overgaat naar een nieuw leven. Door het cryoniseren raakt de ziel gevangen en dat staat de wedergeboorte in de weg, zo denken veel Thai.

Uitdroging

Een belangrijke rol is in de film weggelegd voor Matrix, de vijftienjarige broer van Einz. Hij heeft heel veel mooie herinneringen aan het zusje dat hij zo graag wilde hebben. Tegelijkertijd heeft hij, net als zijn vader, een enorme interesse in de wetenschap. Maar waar Sahatorn overwegend optimistisch overkomt, is Matrix kritisch. Het zou fantastisch zijn om Einz terug te hebben, maar is dat eigenlijk wel haalbaar?

Still uit de documentaire Hope Frozen.

2050 Productions

De kritische houding van Matrix wordt vooral duidelijk als hij in zijn eentje afreist naar het laboratorium van Robert McIntyre, de eerste wetenschapper die erin slaagde de hersenen van een konijn op zo’n manier in te vriezen dat ze niet beschadigd raken. De structuren van het brein blijven dus intact, maar dat betekent nog niet dat de gedachten en herinneringen bewaard blijven. Uitdroging is volgens McIntyre het grootste probleem. Door uitdroging gaan de verbindingen tussen verschillende structuren kapot. Mocht het ooit mogelijk zijn om de hersenen te hergebruiken, dan moet alles opnieuw worden ‘aangesloten’.

Hope Frozen schetst een mooi verhaal met een goede balans tussen liefde, hoop en wanhoop. Liefde voor een meisje dat slechts twee jaar oud mocht worden, hoop dat de familie haar ooit weer terug kan laten keren en wanhoop bij de gedachte dat de kans daarop heel klein is.

Bekijk de trailer
ReactiesReageer