Puberbrein hypergevoelig voor beloning4 maart 2016Puberbrein hypergevoelig voor beloningRisicogedrag tijdens de adolescentie is gelinkt aan hersenactiveit tijdens het krijgen van een beloning, aldus Barbara Braams (Universiteit Leiden). De promovenda presenteerde de resultaten van het...
Olifantenpaadjes voor ons brein14 april 2023Marcus du Sautoy beschrijft belangrijke shortcuts uit de wiskundeAl duizenden jaren lang verzinnen mensen handige vuistregels. Het vermogen en de drang om van gebaande paden af te wijken is volgens wiskundige Marcus du Sautoy typisch iets wat mensen kenmerkt.
Faces of ScienceZijn kleuters zich bewust van de taal die ze leren?12 september 2018Zijn kleuters zich bewust van de taal die ze leren?Zijn kinderen zich bewust van de talige regels die zij leren? Op die vraag kan ik nu enigszins een antwoord geven, maar daar komt wel weer een nieuwe vraag voor in de plaats.
Faces of ScienceHersengebieden die een rol spelen bij liefde en seksualiteit14 februari 2018Hersengebieden die een rol spelen bij liefde en seksualiteitWat gebeurt er in je hersenen als je verliefd bent? In de studiegids 2007-2008 van de UvA stond deze vraag in de samenvatting van de Bachelor psychobiologie. Ik wilde dat graag weten en ging naar de o...
Faces of ScienceZebravinken vs. mensen15 maart 2016Taalklanken onderscheidenOp woensdagen is mijn leven als eerstejaars PhD student soms even kleurrijk als de vogels die ik onderzoek. In de ochtend bestudeer ik mijn zebravinken in Leiden, daarna ren ik naar de trein om in ...
Faces of ScienceBreintijd25 januari 2016Braintime festivalVijf jaar onderzoek en 300 kinderen, jongeren en volwassenen die twee keer langs zijn gekomen bij ons in Leiden om hun hersenen te laten bekijken. Wat hebben we in dit project nou eigenlijk ontdekt...
Faces of ScienceArtikelen!4 december 2015De niet-geschreven blogs, deel 5:En tenslotte: de afgelopen maanden stonden ook in het teken van het ein-de-lijk publiceren van enkele artikelen die al maanden in de pijplijn zaten.
Faces of ScienceMuizenonderzoek10 oktober 2014MuizenonderzoekVandaag ben ik op bezoek bij een lab waar onderzoek gedaan wordt bij muizen. Ondanks dat ze hier ook het dopamine-systeem onderzoeken, gaat het er totaal anders aan toe dan wat ik gewend ben.
Sociale norm zet jonge kinderen aan tot delen3 oktober 2019Sociale norm zet jonge kinderen aan tot delenSociale normen beïnvloeden of kinderen graag delen. Het maakt daarbij niet uit in wat voor samenleving de kinderen opgroeien, tonen psychologen aan.
Rat speelt graag verstoppertje met mens17 september 2019Rat speelt graag verstoppertje met mensRatten maken vreugdesprongetjes en slaken vreugdekreten als ze verstoppertje spelen met een mens. Ze snappen de regels en vinden het leuk, schrijven Duitse neurowetenschappers, die met hun onderzoe...
Zon, zee en wetenschap8 juli 2022Boekentips voor deze zomer van de NEMO Kennislink-redactieZomervakantie: wordt het dit jaar een camping in Frankrijk, een huisje in Italië of een fijn verblijf in eigen land? De redactie van NEMO Kennislink tipt populair-wetensc...
Stoppen met kleding shoppen5 augustus 2022Stoppen met kleding shoppenRedacteur Mariska van Sprundel denkt graag dat ze een bewustere kledingkoper is: ze koopt minder dan vroeger en vaker tweedehands. Tot het over sportkleding gaat.
'In magazijnen van Zalando lopen werknemers per dag 27 kilometer, zonder pauze'23 april 2021'In magazijnen van Zalando lopen werknemers per dag 27 kilometer, zonder pauze'Als je wil dat mensen krijgen wat ze verdienen, laat hun beloning dan niet over aan de markt. Volgens Huub Brouwer zijn we toe aan een gesprek over waarden.
Waarom muziek je kippenvel kan bezorgen8 juni 2020Interview met C.L.de Carvalho-Heinekenprijswinnaar Robert ZatorreMuziek kan je raken, en wel zo dat het lijkt op een verslaving. De Canadese neurowetenschapper Robert Zatorre onderzoekt hoe ons brein muziek verwerkt.
Vakblad over omstreden publicatie naar ivf-alternatief: 'De onderzoekers zijn nu ontmaskerd'4 augustus 2020Vakblad over omstreden publicatie naar ivf-alternatief: 'De onderzoekers zijn nu ontmaskerd'In een omstreden studie werden Mexicaanse vrouwen tegen betaling bevrucht. Ondanks ethische twijfels publiceerde het vakblad Human Reproduction de studie. NEMO Kennislink sprak met de hoofdredacteur.
Faces of ScienceDrinkbroeder, m/v20 september 2019Ondergedompeld in de gender en sekse van de geschiedenisDe termen ‘geslacht’, ‘gender’ en ‘sekse’ gebruiken we constant door elkaar. Die verwarring is misschien niet zo gek, stelt historicus Adriaan Duiveman.
Faces of ScienceZien kleuters het, als ze de taalregels doorhebben?4 maart 2019Zien kleuters het, als ze de taalregels doorhebben?Kleuters kunnen doorhebben wat de regels zijn van de taal die ze leren. De vervolgvraag is: maakt dat bewustzijn ook uit? En hoe kun je dat meten?
Faces of ScienceDe Spinozaprijs: hoe krijg je er een?18 september 20185 tipsDe hoogst mogelijke wetenschappelijke onderscheiding in Nederland is de Spinozaprijs. Onze begeleider John kreeg deze felbegeerde prijs!