Het plantsoen dat alle overtollige regen opslokt22 september 2023Leuk bedacht: slimme ondergrondse wateropslagIn 2018 zag NEMO Kennislink hoe regenwater van heftige buien in Rotterdam werd opgevangen, gezuiverd en ondergronds opgeslagen voor hergebruik. Met dit soort systemen make...
Ode aan een ‘duivelse drank’27 januari 2023Recensie van Koffiekunde door Bertil FredholmIs koffie nou goed voor je of juist slecht? In Koffiekunde schrijft Bertil Fredholm over de ontstaansgeschiedenis van het bakkie pleur, hardnekkige mythes en de gevolgen voor onze gezondheid.
Oude chemie krijgt niet-reactieve stoffen in beweging22 april 2016Groningse chemici vinden nieuwe route naar belangrijke stoffen voor farmaceutische industrieSoms kun je met oude bekenden compleet nieuwe ontdekkingen doen. In het tijdschrift Science laten chemici van de Rijksuniversiteit Groningen zien hoe met twee honderd jaar oude methoden de...
Schimmelproduct remt borstkankergroei17 mei 2013Schimmelproduct remt borstkankergroeiNederlandse wetenschappers hebben ontdekt dat het stofje fusicoccine, afkomstig van een plantenschimmel, de hormonale groei van borstkankercellen remt. Een goede stap in de richting van een nieuwe ...
Zijn tattoos slecht voor je?28 september 2022Zijn tattoos slecht voor je?Verschillende stoffen in tattoo-inkt zijn al een tijdje verboden wegens gezondheidsrisico's. Per januari 2023 worden weer wat stofjes aan die lijst toegevoegd. Hoe gevaarlijk is het om een tattoo te l...
Alcoholvrij, maar toch lekker27 januari 2021Alcoholvrij, maar toch lekkerVeel bierliefhebbers proberen hun goede voornemens vol te houden door hun favoriete bier te verruilen voor een alcoholvrije variant.
Hoe leer je een taal waar geen woorden voor zijn?19 februari 2019Recensie De Taal van smaak – Reinier SpreenEen boek schrijven over een onderwerp waar geen woorden voor zijn. Reinier Spreen durfde het aan, wat leidde tot het onlangs verschenen De taal van smaak. Een toegankelijk, breed ingestoken boekje waa...
Nieuwe techniek haalt meer soorten plastics uit biomassa29 november 2018Nieuwe techniek haalt meer soorten plastics uit biomassaUit biomassa kunnen we al kleine moleculen maken als basis voor plastics. Aromaten, die we voor onder andere PET gebruiken, zijn echter moeilijker. Het Groningse bedrijf BioBTX ontwikkelde op basis va...
Bakkersgist, Saccharomyces cerevisiae5 december 2017Bakkersgist, Saccharomyces cerevisiaeVan al die vele schimmelsoorten zijn er enkele uitverkoren voor onderzoek in het lab en als werkpaard in de industrie voor productie van voedings- en geneesmiddelen. De meest bekende is bakkergist ...
Kunstgraskorrels: goed onderzoek ontbreekt20 oktober 2016Lekkage uit rubbergranulaat leidt tot verhoogde concentraties zink, kobalt en minerale oliën in bodems rond sportveldenHet RIVM heeft volgens vier hoogleraren onterecht geconcludeerd dat sporten op kunstgrasvelden met rubberkorrels veilig is. We volgen de korrels al langer.
Gezonde producten krijgen meer smaak22 augustus 2016Gezonde producten krijgen meer smaakOver een paar jaar liggen er misschien wel producten in de winkel die heel zoet of zout smaken, maar toch gezond zijn. Dankzij een Franse onderzoeker weten we namelijk welke moleculen ons laten den...
Getrainde neus beschrijft alleen 'eigen' geuren beter21 juni 2016Getrainde neus beschrijft alleen 'eigen' geuren beterWijn- en koffie-experts beschrijven duidelijker geuren en smaken dan leken – maar alleen binnen hun eigen specialiteit. Dit blijkt uit onderzoek van Nijmeegse taalwetenschappers. In het Westen hebb...