Haha, een zwemmende ijsbeer!
Hoe spoor je mensen aan tot klimaatbewuste keuzes? Niet met alarmerende berichten over een onleefbare planeet. Humor lijkt een betere tactiek om het klimaatprobleem aan te kaarten.
Hoe spoor je mensen aan tot klimaatbewuste keuzes? Niet met alarmerende berichten over een onleefbare planeet. Humor lijkt een betere tactiek om het klimaatprobleem aan te kaarten.
NEMO Kennislink sprak met hoogleraar humanisme en filosofie Joachim Duyndam over waarom we hamsteren zonder schaarste.
Dat de pil beschermt tegen zwangerschap weten we, maar wat is de invloed op hersenen, sociaal gedrag en emoties? Daar is nog nauwelijks onderzoek naar gedaan. Aandacht voor de psychologische effecten is aan het groeien.
Kinderen van oudere ouders hebben minder vaak last van gedragsproblemen, zoals agressiviteit, zo blijkt uit Nederlands onderzoek. De verschillen zijn echter klein.
Na succesvolle therapie tegen angst worden mensen soms toch weer bang. Amerikaanse wetenschappers ontdekten het mechanisme achter zo’n terugval.
Voor psychiaters is het bij patiënten soms lang zoeken naar een werkend medicijn met aanvaardbare bijwerkingen. Kan dat niet anders? Psychiater Roos van Westrhenen opende een polikliniek in het Erasmus MC waar ze de gevoeligheid voor medicatie test aan de hand van DNA.
De angst voor automatisering zit er goed in bij auteur Nicholas Carr. Zijn boek De Glazen Kooi staat vol met bang makende verhalen over hoe automatisering ons dommer maakt en gevaarlijk is. Overtuigend is het echter niet.
Dat wiskunde voor de meesten van ons geen feest is, wisten we al. Hersenscans laten dit zelfs zien: het denken aan wiskunde activeert dezelfde hersengebieden als pijn. Maar hoe betrouwbaar is zulk hersenonderzoek eigenlijk?
Elke twee weken verschijnt op Kennislink een gastcolumn. De columnist is steeds een andere onderzoeker, die vanuit zijn of haar vakgebied schrijft over de wetenschap achter een gebeurtenis in de maatschappij of uit ons dagelijks leven. Deze week: bioloog Sjaak Swart (Rijksuniversiteit Groninge...
Het kleine beetje landmassa dat mensen op aarde kunnen bewonen, blijkt helaas soms levensgevaarlijk: aardbevingen zijn een reële bedreiging voor meer dan één miljard mensen. Dat is een flinke psychologische last. Hoe gaan ze daarmee om?
Van je gezicht valt elke emotie af te lezen. Vooral basisdingen als angst, blijdschap en walging zien we goed. Nieuwer onderzoek trekt die theorie in twijfel: niet iedereen trekt hetzelfde gezicht bij angst of blijdschap, en eigenlijk herkennen anderen die emoties helemaal niet zo goed.
Als er veel roofdieren in de buurt zijn, krijgen prooidieren minder nakomelingen. Maar wist je dat angst voor naderende roofdieren ook al voldoende is om het aantal nakomelingen drastisch te laten afnemen? Canadese biologen schrijven deze week in het blad Science dat angstige zanggorzen in een...
Wat gaat er om in het hoofd van een claustrofoob, die ongewoon bang is voor kleine kamers? Een nieuw experiment wijst erop dat claustrofoben misschien een abnormaal grote persoonlijke ruimte opeisen waarin alles veilig moet zijn – komt daar iets in, dan activeert het brein een vluchtreactie.
Kun je een gevaarlijke psychopaat met een breinscan ontmaskeren? En als crimineel gedrag in het brein is aangeboren, wordt het dan niet eens tijd om kinderen met criminele aanleg preventief te behandelen? Klinkt als science-fiction, maar deze werkelijkheid staat al voor de deur.
Het idee dat je er op een dag niet meer bent, is best griezelig. Om vast een beetje te wennen, zetten we hem om in entertainment en rituelen. In een horrorfilm is de dood niet hoofdzakelijk verdrietig, maar ook leuk-eng. Om er zo lang mogelijk nog bij te horen willen we herinnerd worden door ...
Aan onze eigen dood denken we liever niet, maar we zijn er vaker mee bezig dan je zo zou denken. Of je jezelf nu vermaakt met films, games of boeken, de dood is nooit ver te zoeken. Hebben we een beetje doodsangst gewoon nodig?
Wie denkt dat mensen alleen maar bang zijn voor de dood omdat het pijn kan doen, heeft het mis. Sommige zijn banger voor de enorme Leegte Van Niet Bestaan, voor het oordeel van een god, en weer anderen willen hun geliefden niet verdrietig maken. Wetenschappers zoeken naar patronen hierin.
Het is Amerikaanse wetenschappers gelukt ratten van hun aangeleerde angst af te helpen door het eiwit BDNF in te spuiten in de hersenen. Wellicht leidt die methode in de toekomst naar een hele nieuwe aanpak in de behandeling van angststoornissen.
Angst voor allochtonen blijkt een belangrijke drijfveer om op de PVV te stemmen. Dat is misschien niet zo heel verrassend. Maar nu wel aangetoond.
Angstige herinneringen hebben de gewoonte om alsmaar weer op te duiken. En er vanaf komen betekent vaak een lange, zware therapie. Nieuw onderzoek laat zien dat het in de toekomst misschien veel sneller kan.
Nieuwsberichten over terrorisme doen ons denken aan de dood. En hoe meer we aan de dood denken, hoe negatiever we daarna zijn over iedereen die niet bij onze eigen groep hoort. Dit blijkt uit onderzoek van dr. Enny Das en haar collega’s van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Vooral mensen die...
Een spreekbeurt houden: voor het ene kind een leuke uitdaging, voor het andere kind een nachtmerrie. Waarom ervaren sommige kinderen in spannende situaties meer angst dan andere? De kwaliteit van de gehechtheidsrelatie met de ouders is bepalend, met name bij kinderen die van nature angstig zij...
Tienermeiden van wie de ouders laagopgeleid zijn of erg weinig inkomen hebben, lopen een groter risico op onder meer depressie en angst dan jongens in dezelfde sociaal-economische positie. Harvard-onderzoekers Mendelson en haar collega’s vinden het dan ook geen slecht idee dat hulpverleners di...
In tegenstelling tot veel dieren waarbij angst een automatische reactie is, zijn mensen zich bewust van hun angst en kunnen erover nadenken. Een twijfelachtig genoegen, want daardoor kunnen we ook angststoornissen ontwikkelen. Net als onze naaste familieleden, de chimpansee en de orang oetan, ...
Bang om een feestje te bezoeken of een vergadering bij te wonen? Voor 5% van de Nederlandse bevolking is de angst voor sociale bijeenkomsten zo groot, dat er sprake is van een sociale angststoornis.
Een hartpatiënt die kampt met angst of depressieve klachten, herstelt minder goed dan iemand die wel lekker in zijn vel zit na een hartinfarct. De invloed is zelfs zo groot, dat de eerste patiënt een bijna drie keer grotere kans heeft om dood te gaan aan complicaties of een nieuwe hartinfarct....
In Nederland zijn er naar schatting 1,2 miljoen gebruikers en 700.000 verslaafden aan benzodiazepinen: slaap- en kalmeringsmiddelen als valium en diazepam. Ze leven in een vlakke wereld zonder echte vreugde of echt verdriet, en vooral oudere gebruikers breken door de evenwichtsproblemen (een b...
Iedere puber heeft last van wisselende emoties. Je kent dat vast wel: het ene moment ben je heel erg blij en het volgende moment erg verdrietig. Dit is één van de kenmerken van de puberteit. Ook angstgevoelens worden versterkt in die periode, waardoor pubers vaker bang zijn dan volwassenen en ...
Mensen met een paniekstoornis reageren anders op CO2-inhalatie, waardoor de weg naar een objectieve maatstaf voor een paniekaanval open ligt. Een diagnose is dan sneller te stellen, bijvoorbeeld als een patiënt de eerste hulp wordt binnengebracht en snel moet worden beslist of het gaat om een ...
‘Close your eyes and think of England’, kregen Engelse meisjes vroeger mee als ze gingen trouwen. Gemeenschap doet pijn, maar het moet nu eenmaal. Tegenwoordig wordt die pijn niet meer als een normaal gegeven aanvaard. Een vrouw hoort evenzeer plezier te beleven aan een vrijpartij als haar par...