Glasvezel als alternatief voor röntgen
In het UMC Utrecht zijn voor het eerst patiënten geopereerd met behulp van een nieuwe technologie, waarmee bloedvaten in 3D in beeld worden gebracht.
In het UMC Utrecht zijn voor het eerst patiënten geopereerd met behulp van een nieuwe technologie, waarmee bloedvaten in 3D in beeld worden gebracht.
Het printen van levende cellen in kunstmatige organen kan veel winst opleveren bij allerlei medische ingrepen. Helaas is deze techniek nu vaak nog te langzaam, maar wetenschappers van de Universiteit Twente hebben een manier gevonden om de cellen een stuk sneller en flexibeler te printen.
Van meta-materialen kun je exotische lenzen maken, een onzichtbaarheidsmantel of nanomachientjes. Ze ontlenen hun bijzondere eigenschappen niet alleen aan hun chemische samenstelling, maar vooral aan hun ruimtelijke structuur. Een systematische verkenning van ruimte-vullende structuren levert ...
Binnen de pathologie wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van scanners. Meestal zijn dat scanners die een tweedimensionaal beeld van het weefsel maken. Als je dunne plakjes bekijkt is dat voldoende, maar bij dikkere plakjes weefsel is een driedimensionaal beeld noodzakelijk. Philips en de TU Del...
De hoorn van een neushoorn brengt op de zwarte markt meer op dan goud of zelfs cocaïne. Stropers slachten daarom per jaar meer dan duizend neushoorns af in Afrika. Met een 3D-printer wil het Amerikaanse bedrijf Pembient hier een eind aan maken.
Volgens de mythe versloeg Odysseus de cycloop Polyphemos. Ondanks de teloorgang van deze eenogige reus leeft zijn ‘zienswijze’ voort binnen de Neurowetenschappen. “We gingen er al geruime tijd vanuit dat we de wereld om ons heen ‘cyclopisch’ waarnemen, maar wij hebben het als...
Een gitaar uit de 3D-printer? Geen probleem. Het nieuwe 3Dprint Magazine bevat veel mooie verhalen over wat je met 3D-printen kan doen. Het eerste nummer smaakt naar meer, al zit er helaas wel nog wat herhaling in.
Vloeibare kristallen, die tot op heden toepassingen vonden in beeldschermen, zijn in staat om driedimensionale structuren te vormen. Wetenschappers laten zien dat ze een dunne plaat op commando kunnen omtoveren in vrijwel iedere gewenste vorm.
Fractals genieten vooral bekendheid in de wiskunde, maar wetenschappers van de Technische Universiteit Twente (UTwente) hebben nu een methode ontwikkeld om fractals in drie dimensies te bouwen op nanoschaal. Volgens de wetenschappers zou dit toepassingen hebben voor filters en katalysators.
Dankzij een nieuwe cameramodule van het Nederlandse bedrijfje 3D-One kan iedereen voortaan in 3D filmen. Denk aan 3D videoconferenties, medische beeldopnames en het vertonen van een plaats delict in 3D tijdens een rechtszaak.
Biofotonica: laserlicht gebruiken om medische diagnoses en therapieën te bepalen. Het is een veelbelovende techniek, maar de instrumentatie en software staat nog in de kinderschoenen. Eduardo Margallo Balbás (geboren in 1980 te Santander, Spanje) hielp het vakgebied een stap verder.
Op een foto zie je niet de achterkant van een object. Een mogelijke oplossing is méér foto’s maken, maar dan zit je nog steeds losse plaatjes te bekijken. Het liefst zou je het beeld gewoon draaien; en dat kan! Met speciale software, die van een heleboel platte foto’s één mooi 3D-b...
We komen weer een stapje dichterbij. Een team van MIT presenteerde deze week een live 3D-hologram van een student verkleed als Prinses Leia. Op zichzelf niet nieuw, maar het beeld ververst nu zo snel dat een écht real-time hologram niet lang meer kan duren.
Een bijzondere operatie gisteren in Engeland. Voor het eerst werd een robotarm in combinatie met 3D-visualisatiesoftware gebruikt om een katheterablatie uit te voeren. Het maakt de operatie aan het hart (om bijvoorbeeld hartritmestoornissen tegen te gaan) een stuk gemakkelijker.
De film Avatar (2009) was iets bijzonders. Niet alleen omdat het 3D-beeld er spectaculair uitzag, maar ook omdat er veel technische hoogstandjes voor waren gebruikt. Eén zo’n techniek – het filmen met een virtuele camera – kun je binnenkort zelf óók gebruiken.
Weer een techniek uit de sciencefiction waarbij het ‘fiction’ bijna kan worden weggelaten. Onderzoekers van de University of Arizona (VS) presenteerden 3 november in Nature een scherm waarmee je een verre neef zo als 3D-hologram in je kamer kunt zien staan.
Waarschijnlijk heb je ze wel eens gezien: spookachtige onderwaterbeelden van het wrak van de Titanic op de bodem van de Atlantische Oceaan. Die waren al mooi, maar beter materiaal is onderweg. Een grote expeditie is bezig om het gezonken schip compleet in 3D in beeld te brengen.
Twintig procent van bevolking kampt met hoofdpijn na een film in 3D. Onderzoekers van de TU Eindhoven bedachten een leestest om te achterhalen hoe gevoelig iemand hiervoor is. De onderzoekers hopen dat Sony en Philips een ‘volumeknop voor diepte’ inbouwen in 3D-tv’s voor opti...
Vrijdag 25 september had Science Center NEMO een wereldprimeur: op het feest Discovery 09 filmde een speciale camera het dansende publiek… in 3D. Visueel artiest Max Hattler mixte live de 3D-beelden, zodat de bezoekers zichzelf terug zagen als nooit tevoren.
3D-televisie is in opmars. Aan de TU Eindhoven onderzoeken wetenschappers hoe dieptebeelden nóg scherper kunnen.
In microscopisch kleine putjes met de vorm van een omgekeerde piramide bekijken Amerikaanse wetenschappers voor het eerst micro-organismen in 3D. Dankzij de spiegelwandjes in het putje zien onderzoekers de eencelligen van maar liefst vijf kanten tegelijk. De onderzoekers verwachten dat hun pir...
Wie kent het niet: de bioscoop in het pretpark waar een kartonnen brilletje ervoor zorgt dat de objecten naar je toe komen. Nooit past die bril goed en de film is vaak ook niet echt interessant, maar het effect is wel de moeite waard. Kan dit niet anders, en vooral: kan het niet thuis?
Het gezicht bepaalt meer dan welk ander lichaamsdeel iemands persoonlijkheid en uitstraling. Chirurgische ingrepen aan het aangezicht vergen daarom uiterste precisie. In het Universitair Medisch Centrum Sint Radboud in Nijmegen wordt gebruik gemaakt van een driedimensionaal computerprogramma w...
Met snel knipperende lasers tekenen onderzoekers van het Japanse wetenschaps- en techniekinstituut AIST 3D-beelden in de lucht. Voorlopig alleen in wit licht verkrijgbaar, maar de Japanners hopen in een volgende versie kleur en beweging te laten zien.
Biochemicus Armand Tepper is, zoals hij zelf zegt, een ‘koperman’. Hij werkt aan de Universiteit Leiden bij de groep van prof. Gerard Canters, gespecialiseerd in onderzoek aan metaaleiwitten. Tepper ontwikkelt er een biosensor die nitriet kan detecteren met behulp van een kopereiwit.
Sci-fi fans zijn er al lang bekend mee – bewegende 3D-beelden. In 1977 was in Star Wars IV al te zien hoe bewegende hologrammen als communicatiemiddel werden gebruikt. Maar echte hologrammen zijn al die tijd roerloos gebleven.