24 februari 2022

Vijf tekenen dat sociale geografie iets voor jou is

Ben je gek op het Grote Bosatlas puzzelboek en wil je op vakantie vaak de stad of regio uitkammen? Lees dan mijn 5 tekenen waarom sociale geografie een boeiende studie voor jou is.

In 2010 deed ik mijn centraal examen en was ik klaar met het vwo. Maar in de vijfde klas was ik al bezig met het oriënteren op studies. Ik wist heel goed wat ik niet wilde maar niet zo goed wat ik wel wilde. Er waren zoveel mogelijke studies: dan kun je maar beter vroeg beginnen met je voorbereiden op je studiekeuze.

Hoe deed ik dat dan? Websites goed bekijken, open dagen bezoeken en, toen ik een top drie had: meelopen voor een dag. Het was voor een vriendin en mij ook een goede reden om even weg te zijn uit onze kleine stad Hoorn en alvast het grootstedelijke leven te proeven.

Uiteindelijk werd het Sociale Geografie en Planologie, toevallig ook de studie die mijn moeder in de jaren tachtig deed. Ik heb goed mijn best gedaan om niet in mijn moeders voetsporen te treden maar sommige interesses erf je blijkbaar, en met mijn brede interesses was het een toepasselijke keuze. Als dit jou bekend voorkomt heb ik een checklijst voor je, wie weet is het ook de studie* voor jou…

  1. Laten we laagdrempelig beginnen: Het Grote Bosatlas puzzelboek spreekt jou aan, je hebt het altijd leuk gevonden om hoofdsteden/vlaggen/rivieren uit je hoofd te leren, en aardrijkskunde zit in je top 3 van lievelingsvakken op de middelbare school.
  2. Je bent nieuwsgierig naar de ruimtelijke patronen van processen zoals segregatie, vergrijzing en ongelijkheid. Een NOS-rapportage over migratie van platteland naar stad (of andersom) spreekt je aan, bijvoorbeeld.
  3. Op vakantie in binnen- en buitenland wil je vaak de stad of regio verkennen. Lopend, fietsend, rijdend: je wil graag weten hoe het daar in elkaar zit. Misschien maak je vergelijkingen met andere plekken die je kent.
  4. Je let op verbanden tussen processen ver en dichtbij. Je ziet ‘Made in Vietnam’ op je T-shirtlabel en denkt: huh, wat interessant, waarom juist daar? Hoe komt het hier terecht?
  5. Je bent pragmatisch en geëngageerd: tijdens de studie waren er veel mogelijkheden om maatschappelijke vraagstukken vanuit de omgeving te verwerken in een paper of onderzoek. Hoeft niet, kan wel.
Studiereis naar Istanbul
Afra Foli voor NEMO Kennislink

Goed om te weten, met een bachelor sociale geografie (en planologie) op zak kun je veel kanten op. Mijn medestudenten werken nu onder andere als aardrijkskundedocent, bij de politie, bij een stedelijk ontwikkelingsbureau en voor kleine en grote gemeenten.

*Mijn checklist geldt ook een klein beetje voor verwante studies zoals antropologie, sociologie of algemene sociale wetenschappen.

Meer studietips van andere Faces:

Zo kies je de ideale studie!

Faces of Science

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.