Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Kies de studie die je leuk vindt

Ook als dat een geesteswetenschap is

Pixabay CC0

Op de middelbare school deed ik de profielen N&T en N&G (ook wel: N&G met wiskunde B), met daarnaast twee keuzevakken: Grieks en Spaans. Die combinatie vond ik leuk. Met dat vakkenpakket lag het voor de hand dat ik een exacte studie zou kiezen. Helemaal nadat ik de cijfers voor mijn centrale eindexamens terugkreeg: een negen voor natuurkunde en zelfs een tien voor wiskunde B. Je zou me dus voor gek verklaren als ik geen bètastudie was gaan doen.

Dat deed een deel van mijn leraren dan ook. Mijn docent wiskunde vond dat ik econometrie moest gaan studeren en mij natuurkundedocent zei dat ik naar de technische universiteit in Delft moest gaan. Maar dat deed ik niet. Ik ging Nederlands studeren, het op één na slechtste vak van mijn lijst. Dat dat cijfer meer lag aan de kwaliteit van het eindexamen dan aan mijn interesse, kwam ik pas later achter. Wat belangrijker was dan het cijfer: het was één van mijn favoriete vakken. Tijdens natuurkunde las ik de Ontdekking van de Hemel, tijdens scheikunde De Donkere Kamer van Damokles. Niet dat ik natuurkunde en scheikunde niet leuk vond, die boeken waren gewoon nóg wat leuker.

Studeer iets leuks

De keuze om Nederlands te studeren lag met mijn profiel dus niet echt voor de hand, maar de meeste mensen konden wel waarderen dat ik een studie koos die ik leuk vond. Dat je een studie leuk vindt is natuurlijk ook de allerbelangrijkste reden om iets te gaan studeren. Inmiddels lijkt die reden meer en meer ondergesneeuwd te raken. Tegenwoordig kiezen veel aankomend studenten een studie niet omdat ze die leuk vinden, maar omdat je er later werk mee kunt vinden.

Als gevolg van die trend kiezen steeds minder mensen voor een studie aan de faculteit der geesteswetenschappen. Aan de ene kant omdat het misschien niet duidelijk is welk werk je er precies mee kunt krijgen, aan de andere kant wordt ook vaak gedacht dat zo’n geesteswetenschap eigenlijk alleen maar een pretstudie is. En dat je het alleen gaat studeren als je niet slim genoeg bent om een studie te volgen waarmee je later een baan krijgt. Oftewel: wanneer je een sukkel bent.

Jong geleerd is oud gedaan

Het idee dat je een geesteswetenschap alleen studeert als je verder niet zo veel kunt, ontstaat eigenlijk al op het moment dat je op de middelbare school een profiel moet kiezen. De cultuurprofielen die een logische voorbereiding zijn op een geesteswetenschap zijn namelijk een soort afdankertjes. Een goed voorbeeld daarvan is de profielomschrijving op site profieltest die je kunt raadplegen als je er niet uitkomt met je profielkeuze.

Zo geven zij aan dat je voor N&T kunt kiezen als je houdt van onderzoeken. Alsof je met een ander profiel of een minder exacte studierichting geen onderzoek kunt doen! Of zoals voormalig student en docent Nederlands Johannes Visser het in deze blog bij de Correspondent samenvat: Als je slim bent, dan kies je N&T of N&G. Zo niet, dan kies je een van de andere pakketten en ben je eigenlijk een loser. En dat is een kwalijke gedachtegang, die ook nog eens doorwerkt in je studiekeuze.

Het staat er echt!

profielkeuze.nl

Geesteswetenschappen zijn niet alleen maar leuk

Want laten we duidelijk zijn, het studeren van een geesteswetenschap is niet alleen maar ‘leuk’. Je zult toch echt ook moeten nadenken als je een geesteswetenschap studeert. Wellicht niet over wiskundige formules of atomen, maar over andere zaken. Bijvoorbeeld over logica, de stand van je kaakspieren als je klinkers uitspreekt, de diepere betekenis van een roman van je favoriete schrijver of over de effecten van de Babylonische en Egyptische opstanden op de inwoners van het Perzische Rijk. Daar heb je echt wel je hersens voor nodig: je leert hoe de wereld in elkaar zit. Misschien niet hoe de fysieke wereld in elkaar steekt, maar wel hoe de culture wereld werkt. Een wereld waarmee je toch ook dagelijks in aanraking komt.

Kies dan ook voor een geesteswetenschappelijke studie als je geïnteresseerd bent in hoe die culturele wereld in elkaar zit. Laat je niet verleiden door het idee dat die studies alleen maar leuk zijn en je ze enkel zou volgen als je niet slim genoeg bent om een exactere studie te volgen. Ook bij een geesteswetenschap zul je hersens moet gebruiken. Doe dus wat ik ook deed in de zesde klas: kies niet wat de mensen om je heen van je verwachten, maar wat je zelf leuk vindt om te doen. Dat is namelijk een veel belangrijkere reden.

ReactiesReageer