Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Filosofie als een toverbal voor studiekeuzestress

Eveline Groot voor Nemo Kennislink

Als kind was ik gek op Griekse mythen en lezen. Maar een studie geschiedenis of Nederlands voelde voor mij als elke dag Rice Crispies als ontbijt. En elke dag is teveel van het goede. Filosofie is voor mij de toverbal van de ontbijtgranen; de studie is uitermate geschikt om verbindingen te zoeken met andere vakgebieden.

Ken je dit fenomeen? Dat je een nieuw nummer ontdekt, en het dan zo lang op repeat zet tot je het niet meer kan horen? Of dat je zo vaak je lievelingsontbijt hebt gegeten dat je er opeens geen zin meer in hebt? Dat die Rice Krispies je niet meer een voldaan gevoel geven en je ineens behoefte hebt aan iets anders. Maar aan wat?

Waar mijn klasgenoten last hadden van keuzestress, had ik mijn studiekeuze allang gemaakt: geschiedenis moest het worden. Als kind smulde ik van Griekse mythes en van de boeken van Thea Beckman. Als puber waren de historische romans van Arthur Japin favoriet. Leren hoe mensen in andere tijden leefden en dachten, vond ik mateloos fascinerend. Geschiedenis was dan ook mijn favoriete vak op school.

Maar toen ik voor het eerst daadwerkelijk een dag mee ging lopen bij de studie geschiedenis, was ik teleurgesteld. Veel data, namen, plaatsen. Te veel geschiedenis, eigenlijk. Veel feitelijkheden, maar weinig vragen achter de feiten. Deze Rice Krispies bleken te veel van het goede voor mij.

Open vizier

Ineens had ook ik keuzestress en lagen alle opties weer open. De beste tip die ik je in deze situatie kan geven, past mooi in de ontbijtanalogie: probeer uit of jouw favoriete keuze daadwerkelijk de beste optie voor je is. En zo niet: experimenteer! Oftewel: ga naar open dagen en loop een dag mee met een student bij een studie die je mogelijk interessant lijkt. En het belangrijkst: behoud een open blik. Wie weet brengt een meeloopdag je op het spoor van de studie die nog beter bij jou past.

Zo liep ik een dag mee bij de studie Nederlands – ik hield immers van lezen – en kwam daar tot een inzicht dat ik nooit had kunnen vermoeden.

Na de colleges stelde de student mij voor nog een rondje door de bibliotheek te lopen. Terwijl ze me de sectie Nederlandse literatuur liet zien, viel mijn oog op een boek aan de overkant. “Dat is de sectie Nederlandstalige filosofie”, vertelde ze me. Rijen vol boeken met fascinerende ideeën. Toen ik deze boeken zag, wist ik dat ik bij de verkeerde studie aan het meelopen was. Ik wilde de overkant bestuderen: ik wilde De Ethica van de grote filosoof Spinoza als ontbijt.

De ‘Atheense school’ tijdens summer school aan het KNIR in Rome.

Eveline Groot voor Nemo Kennislink

Verbinding

De meeloopdag bij de studie Filosofie vond ik fantastisch en vanaf de eerste dag in de collegebanken aan de Universiteit van Amsterdam, zat ik op de goede plek.

De schoonheid van de filosofie is dat het oneindig veelzijdig is – het wordt niet voor niets de ‘moeder’ van alle wetenschappen genoemd. Filosofen denken na over het leven in de breedte van het woord: sociale en politieke relaties, onze bestaansgrond, de menselijke natuur, de aard van kennis en wetenschap, het gebruik van taal en de betekenis van kunst. Filosofen ontwikkelen narratieven, bedenken hypotheses en stellen vragen achter antwoorden.

Deze veelzijdigheid en creativiteit maakt dat filosofie zich bij uitstek leent voor interdisciplinariteit: het beweegt tussen alle wetenschappelijke disciplines. Filosofie is als de toverbal van de ontbijtgranen; de studie is uitermate geschikt om verbindingen te zoeken met andere vakgebieden.

Afstuderen in Ancient Philosophy aan de University of Edinburgh

Eveline Groot voor Nemo Kennislink

Ik hield toch ook zoveel van geschiedenis, Griekse mythen en verhalen? Filosofie heeft mij in staat gesteld mijzelf op al deze gebieden te ontwikkelen. Terwijl ik voor mijn master Klassieke Filosofie aan de Universiteit van Edinburgh de oud-Grieks taal leerde, volgde ik vakken over de verlichtingsgeschiedenis en het christelijke geloof en verdiepte ik mijn kennis over de beroemdste Griekse filosofen. Blijkt dat het advies voor het gezondste ontbijt van het voedingscentrum hier ook mooi opgaat: varieer alles wat goed is.

ReactiesReageer