Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

De studiekeuze is reuze!

Waarom ik koos voor Bos- en Natuurbeheer

Koen de Koning voor NEMO Kennislink

Als kind wist ik altijd al heel goed wat ik later wilde worden. Het was alleen altijd iets totaal anders. Uiteindelijk ben ik Bos- en Natuurbeheer gaan studeren in Wageningen, en dat was het echt helemaal voor mij! Ik deel graag hoe ik tot deze keuze ben gekomen, en hopelijk inspireert het je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Ik was als kind altijd al geïnteresseerd in dieren en natuur. Achteraf zou je dus kunnen zeggen: logisch dat je voor Bos- en Natuurbeheer hebt gekozen. Maar eigenlijk heb ik lange tijd gedacht dat ik bouwkunde of scheepsbouwkunde zou gaan studeren. Wij gingen vroeger wel eens met de boot naar Engeland of Noorwegen, en dat vond ik prachtig. Ik hield van tekenen, en ik tekende vaak boten die nóg groter en nóg mooier waren dan de veerboten die naar Engeland voeren. Dit was het helemaal. Ik wilde studeren hoe je schepen moest ontwerpen, en mij voor de rest van mijn leven bezighouden met het bouwen van grote cruiseschepen.

Maar op een bepaald moment, ik weet niet precies meer waarom, besloot ik dat ik iets anders wilde doen. Eerst wilde ik nog een tijdje safarigids worden in Afrika, daarna wilde ik bouwkunde gaan studeren. Uiteindelijk ontmoette ik vrienden van mijn ouders wiens zoon Wildlife Conservation studeerde in Engeland. Dit vond ik echt helemaal het einde, en voor het eerst begon het idee om iets met natuurbescherming te gaan doen echt serieus te worden.

Maar met 17 jaar vond ik het nog te spannend om in mijn eentje naar het buitenland te gaan. Toen wees een kennis mij er tijdens een verjaardag op dat je in Nederland ook iets dergelijks kunt studeren, namelijk Bos- en Natuurbeheer (BBN) in Wageningen. Ik heb uiteindelijk slechts één open dag op één universiteit bezocht. Ik begon bij de presentatie van BBN, en toen had ik genoeg gehoord. Ik had mijn keuze al gemaakt zonder één andere studie te overwegen.

Wat kun je daarmee worden, boswachter?!

Ik vond mijn studie echt fantastisch. Ik zou de keuze tien keer opnieuw maken als ik mijn leven tien keer over zou doen! Maar ik heb me eigenlijk nooit afgevraagd wat ik er later mee kon worden. Het was een leuke studie, maar de grote vraag bleef wat ik er daarna mee bereikte. Op verjaardagen werd het af en toe een beetje vervelend als de zoveelste grapjas zei: “dan wordt je zeker boswachter of niet?!” “Goh, wat een origineel grapje, die heb ik echt nog nooit gehoord… En mijn 60 studiegenoten ook allemaal niet…”

Maar wat word ik dan wel? Op die vraag kreeg ik ook niet echt een bevredigend antwoord toen we een carrièreavond hadden waar oud-BBN’ers (niet te verwarren met oud-BN’ers) kwamen vertellen wat ze momenteel deden. Om te beginnen waren de carrières ongelofelijk divers. Maar ze deden allemaal dingen waar ik in alle eerlijkheid de rillingen van kreeg. Ik zag mezelf totaal niet in hun schoenen.

Veel BBN’ers komen namelijk uiteindelijk terecht als adviseur bij overheden en lokale gemeenten. Ik was op zoek naar avontuur, en zag mezelf nog niet als ambtenaar van 9 tot 5 op kantoor zitten. Anderen werkten bij kleine natuurorganisaties, en zetten zich in voor de bescherming van de roodbuikvuurpad die nog in één klein vijvertje op Schiermonnikoog voorkomt. Nee, ik vond natuur er dieren erg leuk, maar Nederland was voor mij een beetje te klein. Ik kwam voor de leeuwen, tijgers en olifanten in uitgestrekte wildernis. Ik wilde het groter aanpakken!

Dit heeft wel tot een kleine crisis geleid. Ik heb zelfs met mijn studiebegeleider gesproken over deze ervaring, en ik heb overwogen over te stappen naar de studie Bodem, Water en Atmosfeer.

Afrikaanse bush

Toch realiseerde ik me dat ik mijn studie wel erg leuk vond, en in het derde jaar kreeg ik steeds meer ruimte om mijn eigen vakkenpakket samen te stellen en me te specialiseren in de dingen die ik leuk vond. Ik specialiseerde me in wiskundige modellen, waar ik momenteel in mijn werk nog steeds dagelijks mee bezig ben. Ik heb voor mijn masterscriptie veldwerk gedaan in de Afrikaanse bush. Een geweldige ervaring die ik heb te danken aan mijn studiekeuze.

De studie bos- en natuurbeheer bracht ons heel veel buiten. Ik ken geen andere studie waar je met al je vrienden naar Tsjechië op excursie kan!

Koen de Koning voor NEMO Kennislink

Uiteindelijk ben ik erachter gekomen dat je je beroep niet vast hoeft te leggen met je studiekeuze. Er zijn veel studies die erg leuk zijn, en je wordt op een universiteit over het algemeen breed opgeleid. Er zijn dus ruim voldoende mogelijkheden om gaandeweg je carrière (bij) te sturen en vorm te geven. Bovenal: mijn studietijd was gewoon awesome, en ik maak me eerlijk gezegd ook niet zo druk wat ik nou werkelijk kan met de studie Bos- en Natuurbeheer. Het waren vijf prachtige jaren uit mijn leven en die neemt niemand mij meer af!

In je studietijd maak je herinneringen voor het leven! Dat is misschien wel net zo belangrijk als de studie die je hebt gekozen.

Koen de Koning voor NEMO Kennislink

Hoe maak ik nu een keuze?

Tot slot wil ik graag nog 5 tips delen die je wellicht kunnen helpen bij het maken van een keuze:

  • Praat er veel over met anderen, maar het liefst niet met je vrienden van school.

Jouw vrienden zijn waarschijnlijk net zo zoekende als jij zelf. Het gaat er niet om wat jouw beste vriend of vriendin gaat studeren, want uiteindelijk is het helemaal JOUW keuze. Studeren is de unieke kans om te doen wat JIJ leuk vindt en je daarin te ontwikkelen. Praat er vooral over met je ouders en andere familie, met mensen die jou echt goed kennen en met mensen die al veel levenservaring hebben. Jouw ouders kennen jou het beste en weten het beste wat bij jou past. Praat erover met verschillende volwassenen, bijvoorbeeld op verjaardagen. Veel mensen maken veel ideeën. Misschien dat één persoon net die gouden tip voor jou heeft.

  • Bezoek open dagen (en meeloopdagen), wordt enthousiast van wat je allemaal kunt studeren.

Het is echt superleuk om te studeren! Er is geen betere manier om daarachter te komen dan met het bezoeken van universiteiten tijdens de open dagen. Laat je inspireren door alles wat er op een universiteit gebeurt. Spreek hierover met studenten die er studeren. Wees niet bang om hen vragen te stellen. Niet alleen over de studies die je kunt doen, maar ook over het leven als student.

  • Volg je hart, en denk niet al te ver vooruit.

Je hebt nu de unieke kans om helemaal voor jezelf te kiezen wat jij leuk vindt. Zoveel vrijheid krijg je niet snel meer. Denk daarom goed na over waar jij écht blij van wordt. Het heeft niet zoveel zin om te kijken wat voor beroep je met een bepaalde studie kan gaan doen (tenzij je al precies weet wat je later wilt worden natuurlijk, maar dan zou je geen reden hebben om deze blog te lezen). De banenmarkt verandert nog genoeg. Als jij een universitaire studie hebt gedaan in Nederland vind je echt wel werk dat jou leuk lijkt en dat voldoende betaalt.

  • Licht jezelf goed in over de keuze die je maakt.

Het is niet bij alle studies meteen duidelijk wat het precies inhoudt. Laat je daarom niet leiden door een tekst op een website. Nogmaals: bezoek open dagen en praat met studenten. Zij kunnen jou het beste vertellen wat het inhoudt om een bepaalde studie te doen, wat je allemaal leert, en of het iets voor jou zou kunnen zijn. Het is jammer als je er na een paar maanden achter komt dat de studie eigenlijk helemaal niets voor jou is, omdat je geen vragen durfde te stellen.

  • Wees niet bang om de verkeerde keuze te maken.

Er zijn binnen elke studie dingen die je leuker en minder leuk vindt, maar er is op elke universiteit genoeg mogelijkheid om vakken zelf samen te stellen en je te specialiseren. Richt je vooral op de dingen die je leuk vindt. Over de kwaliteit van de opleiding hoef je in Nederland nooit te twijfelen, Nederlandse universiteiten zijn allemaal goed. Het belangrijkste is dat jij je goed op je plekje voelt.

Wat voor persoon ben jij?

Kleine disclaimer: Iedereen maakt op een andere manier keuzes. De één weet precies wat hij of zij leuk vindt. En welk werk daar bij past, terwijl de ander veel moeite heeft om voor zichzelf te bepalen waar zijn of haar interesses liggen. Ik ben zelf iemand die goed weet wat hij wilt. Je hebt daarom misschien minder aan dit blog als je echt geen idee hebt waar je interesses liggen. Toch hoop ik dat ik je zoveel mogelijk kan inspireren bij het maken van de juiste studiekeuze.

ReactiesReageer