Domme robotdrones werken slim samen
Individueel zijn de drones van de TU Delft behoorlijk dom, maar samen kunnen ze razendsnel slachtoffers in een brandend gebouw opsporen.
Robert (1981) wil alles weten van techniek en is vooral nieuwsgierig naar uitvindingen. Of het nu om nieuwe roeren voor schepen, flexibele elektronica of beveiligingssystemen voor treinen gaat. Hoe zit iets precies in elkaar, hoe werkt het en waarom hebben we dat nodig? Robert schrijft ook voor dagblad Trouw, KIJK en De Ingenieur. Daarnaast maakt hij Leesvoer, een podcast over boeken. Hij schreef het boek ‘Cupkoorts. De bekerwinst van FC Groningen’ over de bekerfinale van 2015. Het boek verscheen in 2020 en is te bestellen via deze link. In zijn vrije tijd doet hij aan taekwondo.
Individueel zijn de drones van de TU Delft behoorlijk dom, maar samen kunnen ze razendsnel slachtoffers in een brandend gebouw opsporen.
Hoe pak je het coronavirus het beste aan? Hoe help je mensen die nu in de knel raken, doordat ze bijvoorbeeld thuis moeten blijven of extra risico lopen? NEMO Kennislink zet kennismakelaars, die zorg aan wetenschap en ingenieurs koppelen, op een rij.
Met je telefoon de verspreiding van Covid-19 tegengaan. Dat is het doel van een groep wetenschappers, die momenteel een Corona-app ontwikkelen. “Het wordt met de beste bedoelingen gemaakt maar het is nu niet de tijd om experimentele technologie uit te rollen.”
Asfalt werkt goed als materiaal om overheen te rijden. Toch kan het nog beter: door asfalt milieuvriendelijker te maken en slimme snufjes erin te verwerken.
NEMO Kennislink interviewt Jeroen Pruyn (TU Delft) over de logistieke mogelijkheden én moeilijkheden van vaarroutes door de Noordelijke IJszee.
Door de coronamaatregelen gingen reizigers veel verder uit elkaar staan op stations. Dit leidde tot een nieuw wetenschappelijk inzicht.
Mijn kinderen zitten te veel achter de computer, denken veel ouders. Terwijl hun kinderen mopperen dat ze niet zo vaak mogen gamen als ze willen. Het boek ‘Mijn gamende kind’ gaat over de strijd om de controller.
Door tegen elkaar te strijden in een computerspel ontstaat een hechtere vriendschapsband. Gamen maakt je dus socialer. NEMO Kennislink zet de belangrijkste vragen over samen gamen op een rij.
Nu de coronavaccins op de markt komen, is de grote vraag hoe je ze bij de bevolking krijgt. NEMO Kennislink sprak met hoogleraar logistiek Jan Fransoo.
Niet meer één gewas verbouwen op het land, maar het indelen in kleine vakjes en volstoppen met allerlei verschillende groenten en kruiden. Wetenschappers en bedrijven proberen pixelteelt mogelijk te maken.
Biologisch afbreekbare matten die ecosystemen herstellen en ingrijpen in de hersenen om blinden te laten zien. Dit soort onderwerpen komen voorbij op het online festival Teknowlogy Live op 17 november.
Het IJslandse voetbalelftal was de grote verrassing op het EK van 2016 en het WK van 2018. In een uitstekend boek gaat een wetenschapper na hoe IJsland aan een succesvolle opmars begon.
De aandacht om de coronamaatregelen op te volgen verslapt. Dat zie je vrijwel altijd na een tijdje bij rampen, stelt expert Kenny Meesters. Om het tij te keren zou je daarom vooral moeten wijzen op wat nog wél kan.
Daken, winkels en flatgebouwen; niet de eerste plekken waar je aan denkt als plek voor een boerderij. Toch wordt op steeds meer locaties waar je het niet verwacht aan landbouw gedaan. De boerderij komt naar de stad.
Een woning die aan een rotswand hangt en een vakantiehuisje op een onbewoond eiland dat bedreigd wordt door beukende golven. Hierover gaat de BBC- en Netflix-serie ‘The world’s most extraordinary homes’.
Stuivend zand, ruziënde vogels en een woeste zee. Barwolt Ebbinge verbleef jarenlang op Rottumerplaat en beschrijft met aanstekelijk enthousiasme hoe onderzoekers het verboden eiland bestuderen.
Op ons artikel over luchtstromen en mondkapjes kwamen veel reacties binnen. We leggen er een aantal voor aan hoogleraar Ruud Verdaasdonk.
Lopend door de Groningse dorpjes en akkers zie je niet alleen sporen van de strijd tegen het water en bijzondere vogels, maar ook hightech landbouw. Dat laten de auteurs van ‘Voorland Groningen’ zien.
Vanaf 1 december geldt er een mondkapjesplicht in openbare ruimtes. Maar hoe goed werken mondkapjes? NEMO Kennislink legde die vraag eerder voor aan Ruud Verdaasdonk.
NEMO Kennislink sprak twee experts over het belang van privacy bij het ontwikkelen van een app om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Gebouwen, auto’s en zelfs wasmachines kunnen nog veel lichter gemaakt worden. Dat is het uitgangspunt van de auteurs van ‘Designing Lightness’. In een prachtig geïllustreerd boek laten ze zien hoe je vederlichte en toch stevige dingen kan maken.
NEMO Kennislink sprak met hoogleraar Marco te Brömmelstroet over het boek ‘Het recht van de snelste’, dat hij met journalist Thalia Verkade schreef.
We reizen steeds sneller, maar zijn nog even lang onderweg. Het is een van de interessante inzichten in het boek ‘Het recht van de snelste’. Daarin nemen journalist Thalia Verkade en wetenschapper Marco te Brömmelstroet de lezer mee op reis door de straat.
Aardbeien, champignons en peren die langer houdbaar zijn dankzij verbeterd plastic? Wetenschappers ontwikkelen een nieuwe folie voor groente en fruit.
Kenny Meesters bestudeert hoe informatie wordt gedeeld na rampen. Een interview over hoe je gedrag verandert, technologie slim gebruikt en foodtrucks.
De hackers van het Russische cyberspionageprogramma Sandworm legden PIN-automaten, ziekenhuizen en elektriciteitscentrales lam. Nu is daar een voortreffelijk boek over geschreven.
Een zwembad dat wegzakt in de grond en onbruikbaar wordt. Architecten die zelfmoord plegen door een mislukt gebouw. Je komt het allemaal tegen in ‘Waagstukken’, tragische verhalen over bouwkunde.
In slechts drie weken tijd ontwikkelden studenten van de TU Delft een eenvoudige versie van een beademingsapparaat. Het kan in geval van nood ingezet worden op de intensive care van ziekenhuizen. Er is nu een werkend prototype.
Hoe pak je het coronavirus het beste aan? Hoe help je mensen die nu in de knel raken, doordat ze bijvoorbeeld thuis moeten blijven of extra risico lopen? NEMO Kennislink zet kennismakelaars, die zorg aan wetenschap en ingenieurs koppelen, op een rij.
Snorkelmaskers die worden omgebouwd tot apparaat dat de ademhaling ondersteunt. Met dit soort vindingen helpen wetenschappers en techneuten de coronacrisis te bestrijden.
Met je telefoon de verspreiding van Covid-19 tegengaan. Dat is het doel van een groep wetenschappers, die momenteel een Corona-app ontwikkelen. “Het wordt met de beste bedoelingen gemaakt maar het is nu niet de tijd om experimentele technologie uit te rollen.”
Zonwering in de vorm van zonnebloemen en akoestische panelen die als origami-bloemen aan de muur hangen. Dit soort oplossingen bedenken studenten van de TU Delft in het zogeheten Dr. Bucky Lab. Een nieuw boek laat zien hoe dat eraan toegaat.
Wetenschappers ontwikkelen betere weermodellen voor Afrika. Daarmee kunnen ze waarschuwen tegen overstromingen en mislukte oogsten voorkomen.