Naar de content

Wijzer op weg

Hoe NEMO Kennislink werkt

De long exposure van voorbijrijdende auto's in een stad.
De long exposure van voorbijrijdende auto's in een stad.
Afbeelding van fanjianhua via Freepik

NEMO Kennislink maakt jou wegwijs in de informatiejungle. Dat doen we door samen met wetenschappers grote onderwerpen van verschillende kanten te laten zien.

De wereld om je heen verandert razendsnel en is vaak best ingewikkeld om te begrijpen. Neem de uitbraak van het coronavirus, een ziekte die eerst in China flink huishield, maar al snel de hele wereld in haar greep hield. Het begon dan wel als ziekte, maar was al snel heel veel meer. Het veranderde hoe we met elkaar omgingen: er kwamen lockdowns, menselijk contact kwam in een ander daglicht te staan. Het had ook geopolitieke gevolgen: hoe landen hiermee omgingen, verschilde sterk. Dit beïnvloedde ook de strijd tegen het virus. Open grenzen waren ineens gesloten, en dat waren we verre van gewend. Het had ook invloed op dingen die je er eerst niet mee in verband zou brengen: fabrieken gingen dicht, waardoor bepaalde schroefjes niet meer werden gemaakt. Ook ontstond er een groot tekort aan computerchips.

Meerdere perspectieven

Als er zoveel dingen tegelijkertijd spelen en die ook nog vaak veranderen, hoe kun je hier dan nog wijs uit? Samen met wetenschappers wijzen wij jou door deze informatiejungle de weg door de verschillende kanten van een onderwerp te belichten. Zo zetten we tijdens de coronapandemie het thema ‘Leven in tijden van corona’ op. Daarbij keken we veel verder dan alleen naar het geneeskundige probleem. 

We berichtten niet alleen over de wetenschap, maar ook over de samenleving. Daarnaast richtten we een coronadenktank op van wetenschappers met allerlei verschillende achtergronden, zoals een expert in rampenmanagement, een communicatiewetenschapper, een medisch historicus, een veldepidemioloog en een econoom.

Het is een goed voorbeeld van onze werkwijze, waarbij we meerdere perspectieven en invalshoeken tonen en die in samenhang laten zien. Want uiteindelijk hebben geneeskunde, staatsrechtelijke vragen over lockdowns en ook dat schroefje allemaal met elkaar te maken. Het doel is dat je door dit allemaal te lezen een stuk wijzer wordt. Maar door die verschillende perspectieven te belichten, snap je wel beter hoe het zit.

Oplossing gezocht

Bij NEMO Kennislink diepen we belangrijke onderwerpen echt uit. Of het nu gaat over de oorsprong van leven, het internet van de toekomst, of de connectie tussen taal en het brein. Al ruim twintig jaar schrijven we onafhankelijk over de volle breedte van de wetenschap, techniek en de samenleving. We doen dit tegenwoordig vanuit de constructieve journalistiek. Dit is een aanpak, waarbij we elk onderwerp kritisch benaderen. En we bovendien, waar mogelijk, zoeken naar oplossingen, meerdere perspectieven tonen en handelingsperspectief aan jou willen geven. Want wat betekent dit nou voor jou?

Daarnaast stoppen we niet bij een probleem, maar proberen samen met wetenschappers oplossingen te bedenken. Deze aanpak zie je bijvoorbeeld terug in onze series over de woningcrisis (Woningen Gezocht) en het terugdringen van de vervuilende uitstoot van de zorg (Operatie Groene Zorg). Daarnaast maken we de podcast Oplossing Gezocht, waarbij we tweewekelijks oplossingen voor een probleem verkennen met een expert. We berichten hierbij over onderwerpen die dicht bij jou staan. Zo weet je niet alleen wat er op je afkomt, maar ook wat mogelijke oplossingen zijn. En dit delen we niet alleen met jou, maar ook weer met experts. Onze artikelen over een groenere zorg zijn bijvoorbeeld de aanleiding voor een evenement waarbij wetenschappers van verschillende universiteiten op zoek gaan naar nog meer oplossingen om de gezondheidszorg duurzamer te maken.

De meeste publicaties op NEMO Kennislink zijn artikelen, maar we doen dus nog veel meer. Op onze site vind je ook quizzen, slideshows, podcasts en video’s. Ook bloggen de Faces of Science, jonge wetenschappers, op onze site. Het zorgt voor een zeer gevarieerd aanbod op nemokennislink.nl. Daarnaast organiseren we evenementen en dialogen, bijvoorbeeld over het aanpassen van embryo DNA, het gebruik van donordieren en de creatie van namaakembryo's. De technische ontwikkelingen gaan snel. Het kan al, maar willen we dit ook als individu en als samenleving? Dit is het moment om het hierover te hebben, want wetenschappers werken hier nu aan en deze onderwerpen gaan ons allemaal aan. Uiteraard mag je ook bij al deze onderwerpen en verschillende soorten publicaties de kwaliteitsjournalistiek verwachten die we al ruim twintig jaar bieden.