Naar de content

Van lezen bij te weinig licht krijg je slechte ogen en van ’s avonds laat eten word je dik. We hebben het allemaal wel eens gehoord, maar klopt het ook? Kennislink dook in de wereld van de medische mythes en zocht het uit. Dit keer de mythe ‘als je scheert, krijg je daar snel dikke haren voor terug’.

Vanaf de puberteit begint de drang om ons lichaam te ontdoen van haren. Oksels, benen, de bikinilijn, het gezicht. Pas maar op, eenmaal begonnen met scheren moet je het goed bijhouden want die schattige blonde haartjes die je er nu afhaalt komen sneller en dikker terug. Waar of complete onzin?

Complete onzin. Al in de jaren 70 kwamen dermatologen daar door een simpel experiment achter.

Haargroei

Als je het over haargroei hebt, is het handig er eerst wat meer over te weten. Elke haar bestaat uit een haarschacht (het deel dat boven de huid uitsteekt) en de haarwortel die in een haarzakje zit, ongeveer 4 millimeter onder de huid. In het zakje zit ook de talgklier die de huid een beschermend vettig laagje geeft, en een spiertje dat – als je het koud hebt – er voor zorgt dat je haren rechtop gaan staan.

Haarcyclus

De haarcyclus van de mens kent drie fasen; de groeifase, de overgangsfase en de rustfase. De groeifase duurt bij de hoofdhuid van de mens ongeveer twee tot zes jaar, maar dat verschilt per persoon. Hoe langer de periode, hoe langer de haren. Naar mate iemand ouder wordt, wordt deze fase korter. Daarom hebben oudere mensen niet meer de mooie lange lokken die ze vroeger hadden. In de overgangsfase stoppen haren met groeien en krijgt het haarzakje een andere structuur. Deze fase duurt gemiddeld drie weken. De rustfase is de laatste fase van de haarcyclus en deze duurt ongeveer vier maanden. Deze haren gaan los zitten en kunnen gemakkelijk uitvallen met kammen. Gelukkig ontwikkelt zich tegelijkertijd in het haarzakje al een nieuwe haar. De haren van de wimpers, wenkbrauwen en de romp gaan overigens sneller de verschillende fases door en gaan maar drie tot zes maanden mee.

Scheerexperiment

In 1970 vroegen twee Amerikaanse dermatologen zich al af wat het effect van scheren op de haargroei was. Theoretisch gezien konden ze al verklaren dat het geen effect kon hebben aangezien de haarwortel waaruit de haar groeit, in de huid ligt. Wanneer je met een scheermes je haren scheert, haal je alleen de haarschacht weg en beïnvloed je de haargroei niet. Om dat ook experimenteel te bewijzen, lieten ze vijf jonge mannen een oppervlakte van 10 bij 10 centimeter op beide dijbenen afplakken. Op de benen zit het merendeel van de haren, 83%, in de rustfase, waardoor haren die in de groeifase zitten, makkelijker te ontdekken zijn. Vervolgens lieten ze de mannen enkele maanden lang, wekelijks één van de vierkantjes scheren. Het andere vakje diende ter controle. De geschoren haren werden gedroogd en gewogen.

Aan het einde van het experiment was er geen significant verschil in de groeisnelheid, de lengte van de haren en het haargewicht te zien. Ook het percentage haren in de groeifase bleef gelijk. De onderzoekers concludeerden dat je door te scheren dus ook geen nieuwe haren stimuleert om te groeien en stelden dat ‘onze conclusies de schoonheidsbewuste vrouw die haar oksels, benen en zelfs gezicht scheert, gerust kunnen stellen’.

Sindsdien zijn dermatologen wel overtuigd van de onzin van deze mythe. Door de opkomst van kennis over DNA, is er aan het experimentele bewijs bovendien toe te voegen dat je door het afscheren van de haarschacht onmogelijk het DNA kunt veranderen. En dat bepaalt in eerste instantie je haardikte. Als je je wilt scheren, moet je dat dus vooral blijven doen.

Waar of niet waar?

Van lezen bij te weinig licht krijg je slechte ogen en van ’s avonds laat eten word je dik. We hebben het allemaal wel eens gehoord, maar klopt het ook? NEMO Kennislink dook in de wereld van de medische mythes en zocht het uit.
Twee silhouetten van mannen met vraagtekens op hun hoofd.
Pixabay, geralt via CC0

'Van laat eten word je dik'

'Eating after eight, will make you put on weight' is een veelgehoorde Engelse uitspraak. 's Avonds laat op de bank eten zou je dikker maken dan wanneer je om zes uur je avondmaal nuttigt. Waar? Of maakt het niets uit? Lees het op NEMO Kennislink.

Flickriver, chooyutshing via CC BY-NC-SA 2.0

'Van chocolade krijg je puistjes'

Als je vanavond bij de televisie een chocoladereep weg snoept, kun je er donder op zeggen dat je morgenochtend wakker wordt met een hoofd vol puistjes. Chocolade en ander vet voedsel zijn namelijk belangrijke veroorzakers van acne. Waar of een hardnekkige mythe? Lees het op NEMO Kennislink.

Een stapel chocoladeblokjes in wit, melk en puur gemixt door elkaar op een witte achtergrond.
Wikimedia Commons, André Karwath via CC BY-SA 2.5

'Scheren maakt haren dik'

Pas maar op! Eenmaal begonnen met scheren moet je het goed bijhouden, want die blonde haartjes die je er nu afhaalt, komen sneller en dikker terug. Waar of complete onzin? Lees het op NEMO Kennislink.

Wikimedia Commons, Johan via CC BY-SA 3.0

'Lezen bij weinig licht is slecht voor je ogen'

Mensen die graag lezen, hebben het waarschijnlijk maar al te vaak gehoord: er moet een lampje aan, want zo verpest je je ogen. Volgende keer toch maar liever lezen bij voldoende licht of is dat nergens voor nodig? Lees het op NEMO Kennislink.

Wikimedia Commons, Marcus Quigmire via CC BY-SA 2.0

'Drink 2 liter water per dag'

Een typische mythe die bijna iedereen gelooft. Vraag iemand of hij wel genoeg water drinkt en het antwoord is nee. Maar is het eigenlijk wel nodig om 2 liter water per dag te drinken? En waar komt dat idee vandaan? Lees het op NEMO Kennislink.

Flickr, Joost Nelissen via CC BY-NC 2.0

'Warm aankleden, anders word je ziek'

In de winter naar buiten voor een lekkere wandeling? Prima, maar dan kun je niet zonder sjaal, muts en handschoenen; anders word je ziek. Een reactie van overbezorgde ouders of zit hier een kern van waarheid in? Lees het op NEMO Kennislink.

Een baby met een kleurrijke muts en sjaal.
Wikimedia Commons, Andrew Vargas via CC BY 2.0
Bron:
  • Yelva L. Lynfield and Peter Macwilliams, Shaving and hair growth, The Journal of Investigative Dermatology, Vol. 55, 1970