Onzelfstandig of niet?
Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de hersenen van adolescenten anders werken bij taken waarbij vooruit moet worden gepland, of impulsen moeten worden onderdrukt. De grote vraag is en blijft: is het zo dat pubers slechter zelfstandig kunnen werken dan volwassenen? Waarom wel of waarom niet? En hoe kunnen leraren en ouders hen het beste begeleiden om deze vaardigheden zo goed mogelijk tot ontwikkeling te laten komen? De kennisontwikkeling gaat snel: waar een paar jaar geleden nog werd aangenomen dat pubers simpelweg niet in staat zijn om zelfstandig te werken, erkennen wetenschappers nu dat deze conclusie wellicht te kort door de bocht is.
‘Hersenscans laten zien dat pubers niet zelfstandig kunnen werken’
Puberbrein nog onzelfstandig
Emoties te over
Als puber ben je een slaaf van je emoties: je hormonale en neuronale ontwikkeling maken het nagenoeg onmogelijk om een stabiel leven te leiden. Als gevolg van de hormonale veranderingen ervaren pubers gemiddeld meer angstige gevoelens dan kinderen of volwassenen. Ook zijn er aanwijzingen dat als er iets mis gaat met die neuronale ontwikkeling, je het risico loopt slechter met stress om te kunnen gaan en kwetsbaarder wordt voor het ontwikkelen van psychische aandoeningen.
Bange pubers!
Bemoeizorg op de fiets
Puberbrein hypergevoelig voor beloning
Goede zorg en aandacht
De intensieve ontwikkeling die het puberbrein ondergaat, vereist goede zorg en aandacht van zijn eigenaar. Toch is deze vaak ver te zoeken, juist door de puberale drang om grenzen te verkennen en te overschrijden – door bijvoorbeeld kort te slapen, en drank of drugs te gebruiken. Welke gevolgen kan dit gedrag hebben voor het kwetsbare jonge brein, en hoe ernstig zijn deze?
Slaapgebrek slecht voor puberbrein
Blowen voor de wetenschap
Hoe alcohol je hersencellen snoeit
Sociale ontwikkeling
Tijdens de puberteit leren we verantwoordelijkheid te nemen voor ons gedrag. Onder deze brede noemer vallen ook de sociale relaties die we met elkaar hebben. Zo leren pubers op een andere manier van elkaar dan kinderen dat doen, en komt tijdens onze tienerjaren ons empathisch vermogen tot bloei.
Rond je twaalfde ga je anders leren
Gammacanon (38): Prosociaal
Jongens versus meisjes
Tussen de puberbreinen van jongens en meisjes zit een wereld van verschil. Er zijn aanwijzingen dat de toename van geslachtshormonen een grote invloed heeft op de ontwikkeling van de hersenen. Ook op gedragsniveau zijn de verschillen tussen de seksen merkbaar: al op de basisschool doen jongens het slechter dan meisjes, in het voortgezet onderwijs vallen ze vaker uit en bij het aanmelden voor hbo of universiteit zijn ze in de minderheid. Klopt het dat jongens in hun ontwikkeling een streepje achter hebben op meisjes, of valt dit allemaal wel mee?