Naar de content

Labyrint: Groot Nationaal Onderzoek naar taal

Wie hebben de grootste woordenschat, Nederlanders of Vlamingen? Ruim 400.000 Nederlanders en Belgen deden mee aan het Groot Nationaal Onderzoek naar taal onder leiding van onderzoekers van de Universiteit Gent. Een unieke momentopname van de Nederlandse taal. Op 15 december maakte men de resultaten bekend in een uitzending van Labyrint.

Zondag in Labyrint:

“Voor ons was het ook een grote verrassing, zoveel deelnemers”, stelt prof. Marc Brysbaert, taalpsycholoog aan de Universiteit van Gent. Samen met onderzoeker Emmanuel Keuleers stelde hij een lijst van 52.000 (bestaande) woorden en 21.000 nepwoorden samen. Deelnemers moesten online beoordelen of een woord wel of niet bestond.

Brysbaert: “Dit is de eerste keer dat we op een wetenschappelijke manier zijn nagegaan welke woorden effectief door mensen gekend zijn en welke niet. We kunnen dat bijvoorbeeld gebruiken om de moeilijkheid van teksten na te gaan.”

Het taalonderzoek is de vijfde editie van het Groot Nationaal Onderzoek, een initiatief van NTR, VPRO en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Doe de test zelf op deze website.

Labyrint, het wetenschapsprogramma van NTR en VPRO, zondag om 19:50, Nederland 2.

“Wa zedde ge?”

De taal die in Vlaanderen wordt gesproken is zich langzaam maar zeker steeds meer gaan onderscheiden van het Standaardnederlands. Of dat erg is, daarover verschilt men van mening. Zo vermaken Vlamingen (en Nederlanders) zich bijvoorbeeld kostelijk met de taal die wordt gebezigd in de tekenfilms van Kabouter Wesley. Vlaamse taalpuristen zien de ontwikkelingen echter met lede ogen aan.

'Zedde zot!'

Gaat Vlaanderen een eigen weg?

Woordenbrij

De Nederlandse taal is aan voortdurende veranderingen onderhevig. Zo worden er elk jaar steevast enkele nieuwe woorden aan het Van Dale woordenboek toegevoegd. Deze kunnen hun oorsprong vinden in andere talen, in de luiheid van de Nederlander of in de fantasie. Eén ding is zeker: de Nederlandse taal is nooit af.

ReactiesReageer