Naar de content

Labyrint: de meetbare mens

Een persoon met een stethoscoop die de arm van een ander persoon controleert.
Een persoon met een stethoscoop die de arm van een ander persoon controleert.
Anne van Kessel

Alles aan ons gedrag en lichaam is te meten, op te slaan in databanken en te delen op internet. Op grote schaal levert dit een schat aan nieuwe informatie op en nieuwe mogelijkheden voor de wetenschap en sport.

Labyrint: de meetbare mens

Alles is meetbaar aan de mens. Een juiste interpretatie van al die metingen kan hele interessante dingen opleveren, bijvoorbeeld voor trainende topsporters. Ons nationale honkbalteam, regerend wereldkampioen, heeft de wereldtitel naar eigen zeggen helemaal te danken aan al die data en een weloverwogen gebruik daarvan. Hoe meer we over onszelf weten, hoe beter we onze presentaties kunnen voorspellen.

Labyrint, het wetenschapsprogramma van NTR en VPRO

Dit dossier is gemaakt in samenwerking met partnerwebsite Wetenschap24.

Sportief meten

Wie traint, wordt vanzelf goed in een sport. Toch? Dat is deels waar, maar wie een lichamelijke aanleg heeft voor bepaalde sporten zal daarin sneller uitblinken. Zo zijn sporters met soepele spieren en gewrichten meer geschikt voor turnen dan voor tennis. Maar zoals alles kunnen we ook daar verandering in brengen door slim aan de mens te knutselen.

Hoger springen en verder roeien

Bereid je voor op de Nanolympics

Ziekten voorspellen

Sport is zeker niet het enige waarvoor de meetresultaten gebruikt kunnen worden. Zo is het voorspellen van gezondheidsrisico’s een heel belangrijke tak van onderzoek. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van analyse van DNA en allerlei andere stoffen, die in meer of mindere mate in ons lijf voorkomen, en die ons iets kunnen vertellen over het risico dat we lopen later ziek te worden.

Haar voorspelt werking HIV-remmer

Meten aan het brein

Neurologen leren steeds meer over de werking van het brein. Door hersenen en gedrag onder de loep te leggen, proberen we te voorspellen wat iemand denkt of hoe iemand zich zal ontwikkelen. De interesse gaat onder andere uit naar mogelijkheid om crimineel gedrag te voorspellen: kan een hersenscanner criminelen in de dop ertussenuit pikken?