Ziekmakers: van ‘iets in de lucht’ naar één organisme2 augustus 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenDe ontdekking van bacteriën, virussen en ander klein gespuis veranderde onze kijk op ziektes volledig. Is de labgerichte visie op ziektes inmiddels doorgeslagen?
Faces of ScienceHalf-levende vaasjes in een wereldberoemd museum28 februari 2019Half-levende vaasjes in een wereldberoemd museumMet Professor Patricia Dankers en kunstenaar Hongjie Yang maakte ik een ‘half levend vaasje’ door menselijke cellen op 3D-geprinte mallen te laten groeien.
Faces of ScienceEbola3 april 2015EbolaArmoede, een lage levensverwachting en een laag opleidingsniveau van de bevolking; Sierra Leone bungelt sinds de burgeroorlog die na elf jaar in 2002 werd beëindigd, onderaan de Human Developme...
Lagere vaccinatiegraad is niet de enige reden voor terugkeer van kinderziekten29 augustus 2018Kinderarts-infectioloog Ronald de Groot over de heropkomst van bof en kinkhoestSteeds minder ouders laten hun kinderen vaccineren. Daardoor zijn sommige kinderziekten inmiddels bezig aan een comeback. Maar er is meer aan de hand.
Nog één stap naar zika-vaccin voor de mens5 augustus 2016Tests in rhesus-apen geven hoopvolle resultatenDe nieuwe zika-vaccins die eerder effectief bleken in muizen, blijken nu ook prima te werken in rhesus-apen. Van daaruit is het nog maar een kleine stap naar een vaccin voor de mens. Wel moet nog w...
Infectieziekten in een veranderende wereld4 april 2014Infectieziekten in een veranderende wereldInfectieziekten zijn weer terug van bijna weggeweest. Roel Coutinho, hoogleraar epidemiologie en infectieziekten aan Universiteit Utrecht, gaf onlangs een lezing over de infectieziekten van vroeger...
Faces of ScienceDe onsterfelijke cellen van Henrietta Lacks17 april 2024De onsterfelijke cellen van Henrietta LacksDe cellen van Henrietta Lacks zorgden voor een nieuw tijdperk van medisch onderzoek. Ze stonden centraal bij kankeronderzoek en het coronavaccin. Maar deze erfenis kent ook een schaduwzijde.
Wat rioolwater ons laat weten18 juni 2024Wat rioolwater ons laat wetenIn ons rioolwater zit informatie verstopt die levens kan redden. Toch wordt er nog weinig structureel onderzoek gedaan. Het RIVM kijkt nu naar wat we allemaal kunnen leren uit wat we doorspoelen.