Dieren die (elkaar) versieren17 januari 2023Frans de Waal schrijft in Anders over sekse en gender bij dierenVrouwen zijn zorgzamer en mannen betere leiders. De wereldberoemde bioloog Frans de Waal nuanceert op basis van onderzoek naar mensapen allerlei opvattingen over gender in zijn nieuwste boek _Anders_.
Vertrouw jij een zelfrijdende auto?26 november 2021Lab meet band tussen mens en machine met virtual realityTechnologie maakt steeds meer deel uit van ons dagelijks leven, maar vertrouwen we niet teveel op zoveel techniek? NEMO Kennislink bezocht het BMS-lab van de Universiteit Twente voor antwoorden.
Een duik in het dierlijk bewustzijn27 april 2021Recensie ‘Metazoa’ van Peter Godfrey-SmithWaarom versiert een heremietkreeft zijn schelp? Waarom gooit een octopus met rommel? In Metazoa zoekt Peter Godfrey-Smith naar antwoorden aan de hand van de evolutie van het bewustzijn in dieren.
Kunnen we de Noordelijke IJszee nog beschermen?29 december 2020Kunnen we de Noordelijke IJszee nog beschermen?In een voorheen ontoegankelijk gebied, komt steeds meer menselijke activiteit op gang. Maar de mogelijke gevolgen voor het ecosysteem zijn nog onduidelijk.
Verdienen zwarte gaten alle aandacht die ze trekken?6 november 2020Verdienen zwarte gaten alle aandacht die ze trekken?Het is bijna zo robuust als een natuurwet: als je het over zwarte gaten hebt dan trek je de aandacht. Maar hoe groot is hun rol in de kosmos nu écht?
Onderzoekers sporen keverlarven op met afluistertechniek21 mei 2020Onderzoekers sporen keverlarven op met afluistertechniekLarven van de rode palmkever richten schade aan op dadelplantages. Onderzoekers hebben een systeem bedacht om smullende larven te detecteren.
(Over)leven in puur waterstof kan ook22 mei 2020Exoplaneten met waterstofatmosfeer zijn net zo goed kandidaten voor buitenaards levenDarmbacteriën en gist blijken te gedijen in waterstof, het gas waaruit veel exoplaneet-atmosferen bestaan. Kan er buitenaards leven bestaan op al die planeten?
Faces of ScienceMissers in medisch onderzoek deel 1:25 februari 2021Appels met peren vergelijkenIn de komende drie blogs bespreken we de drie meest voorkomende missers in medisch onderzoek. In deze eerste blog behandelen we confounding, oftewel het vergelijken van appels met peren.
Faces of ScienceInzicht in racisme5 juni 2020Inzicht in racismeRacisme staat door de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd in het middelpunt van de belangstelling. Wereldwijd gingen mensen al de straat op. Hoe groot is het probleem van racisme hier?
Faces of ScienceDe onderzoekende schoonmaker12 juni 2019De onderzoekende schoonmakerBij wetenschappelijk onderzoek denk je misschien niet zo snel aan schoonmaken. Toch trek ik regelmatig mijn schoonmaakhandschoenen aan voor mijn onderzoek!
Faces of ScienceEen reis om een zwart gat in virtual reality19 november 2018Een reis om een zwart gat in virtual realityVoor het eerst is er een virtualreality-filmpje gemaakt van het zwarte gat in het midden van onze eigen Melkweg. Mijn groep publiceerde deze film.
Faces of SciencePuzzelen aan je onderzoeksmethode30 oktober 2018Puzzelen aan je onderzoeksmethodeDe ruim 50 Faces of Science hebben allemaal leuke en boeiende thema’s waar ze onderzoek naar doen. Maar hoe werkt dat eigenlijk, onderzoek doen?
Faces of ScienceUitnodiging promotie:7 september 2018Sexy avonturen van jongeren op sociale mediaNa zes jaar is het dan zover: mijn proefschrift is af en ik mag het op 4 oktober verdedigen. Alle volgers van Faces of Science zijn uitgenodigd.
Faces of ScienceNobelprijs Geneeskunde17 mei 2018Kun je die winnen als je niet weet of je dat met een ‘ij’ of een ‘ei’ schrijft?Al van jongs af aan wilde ik graag de Nobelprijs winnen in de Geneeskunde. Maar dat ligt niet voor de hand als je zoals ik dyslectisch bent.
Faces of ScienceFaces of Science breidt weer uit28 maart 2018Twaalf nieuwe onderzoekers gaan bloggen over hun leven in de wetenschapHoe ziet je leven eruit als je wetenschapper wordt? Twaalf nieuwe promovendi gaan verslag doen van hun dagelijks bestaan in de wetenschap, in filmpjes en blogs.
Faces of ScienceFoS-blogger Kirsten van den Bosch wint ds. Visscherprijs22 maart 2016FoS-blogger Kirsten van den Bosch wint ds. VisscherprijsKirsten van den Bosch wint de eerste prijs van de elfde Ds. Visscherprijs met haar proefschrift Safe and Sound Soundscape research in special needs care. Aan de hoofdprijs is een bedrag va...
Beweringen Simon Rozendaal grotendeels onwaar12 januari 2018Rozendaal trok verkeerde conclusies in zijn klimaat-‘factcheck’ in de VolkskrantSimon Rozendaal deed gisteren een zogenaamde factcheck in de Volkskrant. Hij beoordeelde een tweet van Thierry Baudet over klimaatverandering. Wij checkten de factcheck: hij is grotendeels onwaar.
Mens ook kuddedier19 januari 2008Mens ook kuddedierIn menigten laten mensen zich onbewust leiden door anderen. Dit gedrag vertoont sterke overeenkomsten met kuddevorming bij dieren. Onderzoekers van de universiteit van Leeds beantwoorden hiermee de...