Vijf vragen over CRISPR-Cas19 januari 2022Vijf vragen over CRISPR-CasDeze maand ontving de eerste mens ooit een genetisch gemodificeerd donorhart van een varken. Dit was mede mogelijk door de techniek CRISPR-Cas. Wat is CRISPR-Cas nu precies en wat kunnen we ermee?
Compleet overzicht van CRISPR-Cas8 november 2019Recensie van de film ‘Human Nature’De film 'Human Nature' vertelt het verhaal van CRISPR-Cas: de ontdekking van deze genetische techniek, de mogelijkheden en de ethische bezwaren. De film is hierdoor heel compleet, maar af en toe wat l...
CRISPR in de strijd tegen corona11 november 2020CRISPR in de strijd tegen coronaWetenschappers gebruiken allerlei nieuwe technieken om het coronavirus te bestrijden. CRISPR-Cas lijkt een veelbelovende kandidaat om ons verder te helpen, maar we zijn er nog niet.
Faces of ScienceHet bacteriële immuunsysteem van CRISPR-Cas15 augustus 2018CRISPR 101, deel 1Bij het woord CRISPR-Cas denken veel mensen aan het sleutelen aan je DNA, maar wist je dat CRISPR-Cas ook een bacteriee...
Een gezond kind met CRISPR-Cas17 januari 2020Waar in de prenatale screening past CRISPR-Cas?Voorkomen dat een kind ziek ter wereld komt, kan al met embryoselectie. Dit lijkt vooralsnog veiliger dan een CRISPR-Casbehandeling, dus wat voegt dat nog toe?
Europa legt CRISPR-Cas aan banden25 juli 2018Europa legt CRISPR-Cas aan bandenMag CRISPR-Cas nu wel of niet? In de Verenigde Staten doet de overheid er niet moeilijk over, maar in Europa is men voorzichtig. Het Europese Hof oordeelde dat moderne biotechnologische technieken zoa...
CRISPR als open source: probleem of oplossing?6 december 2021De universiteit van Wageningen geeft patenten DNA-bewerkingstechiek vrijGewassen met hogere opbrengst kweken, broeikasgassen in de atmosfeer verminderen, fossiele brandstoffen vervangen en geneesmiddelen ontwikkelen. De DNA-bewerkingstechniek CRISPR-Cas kan helpen om were...
Artsen genezen erfelijke bloedziekten met CRISPR-Cas10 juli 2020Artsen genezen erfelijke bloedziekten met CRISPR-CasDrie patiënten met erfelijke bloedziekten zijn genezen door een nieuwe gentherapie met CRISPR-Cas. Daarbij pasten artsen het DNA van rode bloedcellen aan.
Chinese CRISPR-baby’s tóch niet eerder dood18 oktober 2019Chinese CRISPR-baby’s tóch niet eerder doodDat een genetisch gemanipuleerde tweeling mogelijk eerder zou sterven, klopt niet. _Nature Medicine_ trekt de studie die dat beweerde terug.
'CRISPR-Cas is perfect om erfelijke aandoeningen te genezen'26 juli 2019Prarthana Mohanraju pluist verschillende varianten van CRISPR-Cas uitPrarthana Mohanraju onderzoekt nieuwe varianten van CRISPR-Cas. "We zochten in een composthoop en vonden een nieuwe DNA-knipper."
Mogelijke schade door CRISPR-Cas geen reden tot paniek25 juli 2018Mogelijke schade door CRISPR-Cas geen reden tot paniekBritse wetenschappers ontdekten dat CRISPR-Cas niet zo specifiek werkt als we tot nu toe dachten. Is knutselen met CRISPR-Cas wel veilig? NEMO Kennislink vroeg het aan CRISPR-pionier John van der Oost...
'Kun je met CRISPR-Cas een ork maken?'27 juli 2020Expert beantwoordt lezersvragen over DNA-aanpassingenMet CRISPR-Cas kunnen we wellicht in de toekomst genetische aandoeningen al voor de geboorte genezen. Maar hoe lang gaat dat nog duren? En hoe weten we of het veilig is? NEMO Kennislink legt vragen va...
Faces of ScienceWaarom CRISPR-Cas zo handig is als coronatest8 april 2021Waarom CRISPR-Cas zo handig is als coronatestJij of iemand in je omgeving heeft waarschijnlijk al eens een Coronatest gedaan. Kun je ook testen met hulp van CRISPR-Cas?
Na een Chinese, nu een Russische CRISPR-Cas-cowboy?14 juni 2019Na een Chinese, nu een Russische CRISPR-Cas-cowboy?De Rus Denis Rebrikov wil genetisch bewerkte embryo’s laten volgroeien tot kinderen, net zoals een Chinese onderzoeker eind 2018.
Russische CRISPR-onderzoeker wil nu mutatie doofheidsgen bij embryo's verwijderen23 oktober 2019Russische CRISPR-onderzoeker wil nu mutatie doofheidsgen bij embryo's verwijderenDe Russische onderzoeker Denis Rebrikov zei in juni tegen Nature dat hij baby’s hiv-resistent wilde maken. Nu wil hij voorkomen dat kinderen een erfelijke vorm van doofheid krijgen.
'Iedereen heeft het recht nieuwe technologie te gebruiken'15 november 2019Interview met transhumanist Stefan Lorenz SorgnerEen interview met transhumanist Stefan Lorenz Sorgner over de vragen rondom genbewerkingstechniek CRISPR-Cas.
Moeten burgers overal over kunnen meepraten?27 juni 2023We zijn nog niet uitgepraat – deel 2: De (on)zin van dialogenMet de DNA Dialogen gaan we met de samenleving in gesprek over het aanpassen van embryo-DNA. Maar is zo'n onderwerp daarvoor niet veel te ingewikkeld?
Knippen en plakken in menselijk embryo-DNA?21 juni 2023We zijn nog niet uitgepraat - deel 1Het is al gedaan, maar het mag niet: knippen en plakken in menselijk DNA. Met de DNA Dialogen gaan we voor de tweede keer in gesprek over het aanpassen van embryo-DNA. Praat jij ook mee?