Faces of ScienceDe Waarde van Wetenschapscommunicatie13 april 2021Interview met Muriël van OersTijdens mijn Instagramweek raakte ik in gesprek met Muriël van Oers. Tachtig procent van haar tijd gaat naar wetenschapscommunicatie, en ik wilde meer weten.
De kruisbestuivingen van 20 jaar NEMO Kennislink20 april 2023De kruisbestuivingen van 20 jaar NEMO KennislinkMathilde Jansen sprak met vier journalisten die in verschillende periodes voor NEMO Kennislink werkten: Ionica Smeets, Ronald Veldhuizen, Roel van der Heijden en Lianne Tijhaar.
Faces of ScienceZo maak je wetenschap toekomstbestendig met excellente jonge onderzoekers6 december 2021Zo maak je wetenschap toekomstbestendig met excellente jonge onderzoekersAls jonge wetenschapper heb je een kwetsbare positie, en door de coronapandemie zijn veel promovendi in de knel gekomen. Hoe maak je wetenschap toekomstbestendig met excellente jonge onderzoekers?
Faces of ScienceMijn weg naar fame(lab)3 april 2020Mijn weg naar fame(lab)Hoe maak je in korte tijd mensen enthousiast over je onderzoek, als zij niets van je onderwerp weten? Ik leerde het klappen van de zweep bij de wetenschapswedstrijd Famelab.
Faces of ScienceIk ben niet meer nieuw!13 november 2017Laatste blogEen hele tijd was ik ‘nieuw’. De nieuwe promovendus, de nieuwe Face of Science, de nieuwe bij mijn baan als ecoloog. Maar dat is verleden tijd. Ik ben ‘Faces of Science’ af.
In memoriam Sanne Deurloo30 juni 2019In memoriam Sanne DeurlooOp zaterdag 29 juni 2019 overleed onze hoofdredacteur Sanne Deurloo, nadat kanker zodanig was uitgezaaid dat de medici het hoofd moesten buigen. Ze werd 51 jaar.
Gezellig babbelen over scheikunde23 oktober 2019Recensie van ‘Een kwestie van chemie’ door Mai Thi Nguyen-KimIedereen moet iets weten van chemie, vindt de Duitse chemicus Mai Thi Nguyen-Kim. Maar wie ze nou precies wil overtuigen met haar boek ‘Een kwestie van chemie’ wordt niet duidelijk.
Steenkool stuurt stemgedrag24 mei 2019Recensie van Origins: How the Earth made us door Lewis DartnellWie de geschiedenis van de mens(heid) wil begrijpen, moet vooral kijken naar schuivende continenten en veranderende klimaten, schrijft Lewis Dartnell in zijn boek Origins. Dat levert veel interessa...
Er zit een dunne lijn tussen slechte verslaggeving en nepnieuws20 februari 2017Er zit een dunne lijn tussen slechte verslaggeving en nepnieuwsHoe wordt nepnieuws over wetenschap verspreid? Daarover spraken wetenschappers en journalisten op de AAAS-conferentie in Boston. Redacteur Hersenen & Gedrag Mariska va...
Waarom nu al praten over synthetische biologie?9 januari 2015Waarom nu al praten over synthetische biologie?Synthetische biologie is een relatief jong vakgebied. Het onderzoek vindt plaats achter gesloten laboratoriumdeuren. Toepassingen hoeven we voorlopig nog niet te verwachten. Waarom moeten we nu dan to...
Hoe vrouwen in de wetenschap over het hoofd werden gezien4 januari 2023Recensie Ongekend van Margriet van der HeijdenIn de geschiedenisboeken kom je ze vrijwel niet tegen: vrouwen die belangrijke natuurwetenschappenlijke ontdekkingen deden. Margriet van der Heijden schreef een uitstekend boek vol biografische schets...
'Het is zonde dat er met zoveel onderzoek niets wordt gedaan'18 juni 2021Dan Jing Wu wil niet alleen onderzoeken, maar ook ondernemenVaak komen wetenschappelijke inzichten niet verder dan een publicatie. Dan Jing Wu vindt dat niks en start een bedrijf om haar resultaten verder te ontwikkelen.
'Bij ons ontdek je in welke toekomst je wilt leven'20 oktober 2020Burgerparticipatie: in gesprek over slimme surveillancetechnologieSlimme technologieën zoals gelaatsherkenning moeten de Johan Cruijff ArenA veilig houden tijdens het EK Voetbal. Hoe betrek je burgers daarbij?
DNA-festival: Lieven Scheire over het knippen en plakken met DNA14 februari 2020Interview met cabaretier Lieven Scheire13 september vindt het DNA-festival plaats. Een van de sprekers is cabaretier Lieven Scheire.
Het vermoeden van Baudet en meer gedachtenkronkels19 november 2019Recensie van bundeling columns ‘Superlogisch’Wiskundige Ionica Smeets bundelde haar beste columns in de Volkskrant van de afgelopen tien jaar. Amusant, informatief en toegankelijk zijn ze zeker. Maar het zou ook wel eens wat minder gezellig m...
Faces of ScienceHet goede en slechte nieuws over subsidies aanvragen2 september 2021Het goede en slechte nieuws over subsidies aanvragenAls wetenschapper kun je niet zonder subsidies. Het goede nieuws: ik kreeg een subsidie voor wetenschapscommunicatie. Het slechte nieuws: de subsidie voor wetenschappelijk onderzoek, krijg ik niet.
Faces of ScienceWaarom ik de wetenschap verlaat8 april 2021Van wetenschap naar wetenschapscommunicatieIk stap uit de wereld van onderzoek doen, beurzen aanvragen, publiceren en lesgeven. Vanaf nu ga ik me volledig richten op wetenschapscommunicatie: praten en schrijven óver wetenschap.
Faces of ScienceWetenschap is een teamsport19 maart 2021Wetenschap is een teamsportHet beeld van de eenzame wetenschapper op een zolderkamer is inmiddels verleden tijd. Toch is het nu voor veel studenten wel de realiteit. We proberen er ook digitaal een leerzame tijd van te maken.