Objectief waarnemen is onmogelijk18 november 2015Wat je ziet wordt altijd gekleurd door bestaande informatie in je breinVolgens promovenda Maartje de Jong van de Universiteit Utrecht is het onmogelijk om een objectief beeld van de werkelijkheid te vormen. Ze kwam tot die conclusie door metingen via elektrodes binnen de...
De wetenschap achter waarnemen5 juni 2015De wetenschap achter waarnemenHoe neemt je brein waar en hoe neemt het beslissingen? Waarom zien sommige mensen bijvoorbeeld Jezus in een toastje? Om dat te onderzoeken ontving Floris de Lange recentelijk een prestigieuze Vidi-...
'Via een scherm zijn hoogleraren minder intimiderend'4 september 2020Taaltalent Shruti Ullas verdedigde haar proefschrift onlineBegin deze zomer promoveerde Shruti Ullas op haar onderzoek; niet traditioneel in de statige aula van de universiteit, maar gewoon thuis, via Zoom.
Faces of ScienceValkuilen binnen epidemiologisch onderzoek: deel II22 maart 2022Valkuilen binnen epidemiologisch onderzoek: deel IIHet vakgebied epidemiologie is door de coronapandemie steeds bekender geworden, maar er liggen verschillende valkuilen op de loer. Deel 2: betrouwbaarheid en validiteit.
Faces of ScienceVan dynamiet naar Nobelprijs voor onnozel onderzoek8 juni 2021Van dynamiet naar Nobelprijs voor onnozel onderzoekIeder jaar krijgt een handjevol wetenschappers de befaamde Nobelprijs. Maar wist je dat er ook een variatie op bestaat?
Faces of ScienceOp safari door de kosmos3 juli 2019Op safari door de kosmosDe meeste onderdelen van het heelal veranderen nauwelijks tijdens één mensenleven. Maar andere galactische gebeurtenissen zijn juist binnen weken weer voorbij, en vereisen een pijlsnelle reactie van w...
Faces of ScienceSophie, wat onderzoek je nu eigenlijk?17 april 2019Quantum met borrelnootjesOp feestjes krijg ik vaak de vraag: "Sophie, wat onderzoek je nou eigenlijk?" Inmiddels weet ik dat het antwoord "een quantuminternet" niet afdoende is.
Faces of ScienceRozen zijn rood, viooltjes zijn …?21 december 2017Lera BoroditskyWelke invloed heeft taal op je manier van waarnemen? Mijn persoonlijke heldin Lera Boroditsky doet er uitgebreid onderzoek naar. Rozen zijn rood, maar zijn viooltjes wel gewoon blauw? De kleurrijke...
Faces of ScienceMoet Facebook de strijd aangaan met nepnieuws?20 december 2016Moet Facebook de strijd aangaan met nepnieuws?Facebook gaat maatregelen nemen tegen nepnieuws. Is het belangrijk dat de sociale media-reus de strijd daarmee aangaat?
Faces of ScienceDe wereld van Marieke19 mei 2016Filosofie in de wetenschapEen leuke man uit de trein heeft me eens een boek cadeau gedaan over de geschiedenis van de filosofie. Een gevaarlijke discipline voor een wetenschapper omdat het kennis bevraagt en knaagt aan wat ...
Uit de hoogte armoede waarnemen19 augustus 2016Satellieten en zelflerende software ‘zien’ armoedeIn veel ontwikkelingslanden zijn nauwelijks betrouwbare data beschikbaar over welvaart of gezondheid van de bevolking. Satellietfoto's en zelflerende algoritmes kunnen nu vrij nauwkeurig armoede op wi...
Zon, zee en wetenschap6 juli 2023Boekentips voor deze zomer van de NEMO Kennislink-redactieDe zomervakantie staat weer voor de deur. Wat je plannen ook zijn, een goed boek mag dan niet ontbreken. Nog geen idee welk boek? NEMO Kennislink geeft wetenschappelijk verantwoorde tips.
De wereld door de ogen van dieren30 januari 2023Recensie van ‘Een immense wereld’ door Ed YongHet wemelt van de beelden, geluiden, geuren en trillingen, veelal buiten het bereik van de menselijke waarneming. In 'Een immense wereld' toont Ed Yong je de zintuiglijke wereld van andere diersoorten...
Planetenjagers in aanbouw23 december 2022Ruimtetelescopen PLATO en Ariel moeten exoplaneten zoekenDe ruimtetelescopen PLATO en Ariel, waaraan Nederlandse onderzoekers meewerken, moeten een overvloed aan nieuwe werelden opsporen en onderzoeken.
Een likje verf voorkomt voortaan jouw zonnesteek19 april 2022Een likje verf voorkomt voortaan jouw zonnesteekSteden raken in hete zomers snel oververhit. Een nieuwe methode van weerspiegeling die vlinders gebruiken zou uitkomst kunnen bieden.
Zelfs de beste telescoop staart zich blind op de onzichtbare kosmos24 december 2021Vijf menselijke drama’s in de kosmos: deel 2Kometen leveren een indirecte blik op een wereld buiten het zicht van onze beste observatoria. Maar bestaat iets als we het nooit kunnen zien?
Klankcontrast lastig voor baby's met kans op dyslexie10 september 2021Klankcontrast lastig voor baby's met kans op dyslexieLang voordat ze leren lezen, hebben kinderen met dyslexie vaak moeite met het onderscheiden van spraakklanken.
EventPubquiz - Klimaatkenners20 juli 2023Pubquiz - KlimaatkennersTest je klimaatkennis tijdens de pubquiz in De Studio van NEMO en ontdek alle feiten en fabels over onze energieconsumptie.