Meertaligheid: geen nadeel, maar voordeel25 augustus 2023Deel 7 in serie Hardnekkige mythesTaalwetenschappelijk onderzoek wijst op positieve effecten van meertaligheid. Toch zijn er nog steeds ouders die hun moedertaal niet overbrengen op hun kinderen, omdat ze bang zijn dat dit een nade...
Nieuwsgierigheid is nieuwe verbindingen aangaan25 mei 2023Recensie van Curious Minds van Perry Zurn en Dani BassettLang zag men 'nieuwsgierigheid' als een individuele impuls om kennis te verwerven. Perry Zurn en Dani Bassett zien een innerlijke drang naar verbinding.
De vroegeling in z'n pyjama29 maart 2022Promovendus Nienke Beets blogt over het StoepplantjesonderzoekVan zaadje tot knop: op een botanische tekening staan alle seizoenen van een plant verbeeld. Nienke Beets bezocht een tentoonstelling over stoepplantjes van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars.
Filmmakers gaan de wereld rond op zoek naar donkere materie5 november 2019Recensie van documentaire ‘Chasing Einstein’'Chasing Einstein' slaagt er in het onderzoek naar donkere materie te verbeelden als een epische zoektocht, met een prominente rol voor Nederland.
Hoe gebaar je 'gitaar'?22 maart 2019In universele stille taal bepaalt betekenis welk gebaar pastAls je het woord 'gitaar' gebaart, verbeeld je dan de vorm of doe je alsof je het instrument bespeelt? Twee taalkundigen hebben een systeem ontdekt in de manier waarop we acties en voorwerpen gebaren.
Dove kinderen geven voorkeur aan actiegebaren23 november 2016Dove kinderen geven voorkeur aan actiegebarenIn gebarentalen verwijzen veel gebaren direct naar hun betekenis: een denkbeeldig kopje naar je mond brengen betekent ‘drinken’. Sommige van deze gebaren zijn ‘beeldender’ dan andere. Nijmeegse wet...
Over het hoofd gezien: Wat zegt hoofdomtrek over autisme?7 oktober 2004Over het hoofd gezien: Wat zegt hoofdomtrek over autisme?Autisme staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Media, medici én het algemene publiek tonen steeds vaker interesse in deze ontwikkelingsstoornis. De kenmerken van autisme zijn stoo...
Hoe ziet de samenleving eruit als iedereen tweehonderd wordt?15 december 2023Hoe ziet de samenleving eruit als iedereen tweehonderd wordt?De afgelopen 150 jaar is onze levensverwachting verdubbeld. Wetenschappers proberen die gemiddelde levensduur nog verder op te rekken. Wat betekent dat voor de toekomst? Drie experts tekenden hun b...
Faces of ScienceHeidagen voor Incaboomers11 juni 2024Heidagen voor IncaboomersZitten we in een stijgende lijn van vooruitgang? Of raken we terug bij af? In discussies gebruiken we vaak ‘tijdsfiguren’. En dan slepen we er al snel Inca’s of Romeinen met de haren bij.
Boze boomers, zelfzuchtige zoomers3 september 2024Later in beeld: de generatiekloofVasthouden aan oude gewoonten en mopperen over ‘de jeugd van tegenwoordig’. Als we met z'n allen nog veel ouder worden, zal dat niet veranderen, denken de bezoekers van Living Looonger.