Vijf vragen over stikstof in een land zonder veeteelt12 december 2023Heel Nederland Vegan: het stikstofprobleemAls we zouden stoppen met veeteelt, zijn we dan in één klap van het stikstofprobleem af? Stikstofexpert Jan Willem Erisman geeft antwoord.
Dichterbij klimaatdoelen zonder koeienscheten25 juli 2023Heel Nederland vegan: goed voor het klimaat?Niemand eet nog dierlijke producten en veeteelt is verboden in Nederland. Zouden we in één klap onze klimaatdoelen halen? “De grootste uitstoot van broeikasgassen zit in het energiesysteem.”
Volg de immuunrespons in stapjes9 februari 2016Met meer kennis kun je een virus gerichter bestrijdenEen virus de wereld uit helpen is zo simpel nog niet. Waar virussen vroeger geïsoleerd waren binnen kleine gastheerpopulaties, maakt onze levensstijl het ze nu veel gemakkelijker om de hele wereldb...
‘De mens zal zijn eigen evolutionaire opvolger scheppen’11 april 2014Filosoof Jos de Mul over technologie, evolutie en de Homo sapiens 3.0Mens en techniek staan centraal in de Maand van de Filosofie 2014. Filosofische antropoloog Jos de Mul schreef voor deze gelegenheid het essay Kunstmatig van Nature. Onderweg naar Homo Sapiens ...
'Bosbranden tastbaar signaal van opwarming'16 december 2022Interview met klimaatwetenschapper Guido van der WerfDe maand juli werd wereldwijd getekend door extreem weer. Van enorme hagelstenen tot natuurbranden. Eerder vertelde onderzoeker Guido van der Werf over de relatie tussen bosbranden en klimaatverander...
Minder CO₂-uitstoot, toch een record. Hoe kan dat?19 mei 2021Minder CO₂-uitstoot, toch een record. Hoe kan dat?Als gevolg van de coronacrisis ging de CO[~2~]-uitstoot in 2020 omlaag. Toch was er een recordhoeveelheid CO[~2~] in de lucht. Dat lijkt tegenstrijdig, maar is het niet.
De boerderij komt naar de stad12 oktober 2020De boerderij komt naar de stadDaken, winkels en flatgebouwen; niet de eerste plekken waar je aan denkt als plek voor een boerderij. Toch wordt op steeds meer locaties waar je het niet verwacht aan landbouw gedaan. De boerderij kom...
Leven op één pil per dag4 mei 2018Leven op één pil per dagStel: je draait een potje open, schudt er een pil uit, neemt die in met een glaasje water en je hebt voor de rest van de dag genoeg 'gegeten'. Handig als je astronaut bent of op een lange wandeltocht ...
Controle over ons voedsel13 april 2018Eten we nog natuurlijk?Het is hip om vegetarisch te eten en ook het veganisme is populairder dan ooit. Ondertussen staan we steeds verder weg van ons voedsel en kom je pas met eten in aanraking in de supermarkt. Hoeveel con...
Prehistorisch graf bewijst lange overgangsfase naar landbouw10 april 2018Prehistorisch graf bewijst lange overgangsfase naar landbouwArcheologen ontdekten een familiegraf van 5600 jaar oud bij opgravingen in Tiel. Overblijfselen van familiegraven uit deze periode zijn uiterst zeldzaam. Gezamenlijk begraven was meer iets voor boeren...
Proeven aan zeewier1 april 2016Gaan we straks allemaal aan de wierburger?Met de groei van de wereldbevolking neemt de behoefte aan duurzaam voedsel toe. Voor zeewier is grote belangstelling: verstopt in een burger is het spul al te krijgen. Maar hoe serieus is de optie ...
'Biobrandstoffen hoeven niet te concurreren met de voedselproductie'29 januari 2016'Biobrandstoffen hoeven niet te concurreren met de voedselproductie'Het verbouwen van biobrandstoffen hoeft niet te leiden tot ontbossing, en ook niet ten koste te gaan van de voedselproductie. Dat is de conclusie van het promotieonderzoek van energiewetenschapper ...