Tradities in het nauw?16 november 2014De dynamiek van cultureel erfgoedOns cultureel erfgoed staat in de schijnwerpers. Niet alleen doen wetenschappers er veel onderzoek naar; iedereen heeft er wel een mening over. De discussie rond Zwarte Piet is hier een mooi voorbeeld...
Tradities van onze troon26 april 2013De Nederlandse troonswisselingen op een rijOranjegekte is niet iets van de laatste jaren. Rond de inhuldiging van koningin Wilhelmina waren er al allerlei oranje prullaria te koop. En de bierbrouwers zaten met de handen in het haar: te wein...
Een echte kerstboom is duurzamer dan een kunstboom6 december 2022Vijf vragen over (on)duurzame kerstbomenNeem je een echte boom of toch een kunstkerstboom als je groen wil doen? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over de (on)duurzaamheid van kerstbomen.
'Ook niet-levende dingen beïnvloeden ons gedrag'18 november 2021'Ook niet-levende dingen beïnvloeden ons gedrag'Volgens de Taiwanese filosoof Ching Hung zouden we meer aandacht moeten besteden aan de dingen die we ontwerpen, maken en gebruiken.
'Italiaanse politici experimenteren tot in de oneindigheid'13 augustus 2021Interview over Italië als politiek trendsetterVeel mensen zien de Italiaanse politiek als de uitzondering binnen Europa. Maar Italianen zijn volgens Utrechtse wetenschappers juist politieke trendsetters.
'Je kunt je niet onttrekken aan het klimaat'31 maart 2020Interview met ecosoof Henk OosterlingOns huidige denken schiet tekort om verzet te bieden tegen de klimaatcrisis. Volgens filosoof Henk Oosterling is een omslag nodig van eigenwijsheid naar ecowijsheid.
Het Friese rijk van Redbad was kleiner dan gedacht21 januari 2020Het Friese rijk van Redbad was kleiner dan gedachtMagna Frisia, het Friese rijk van koning Redbad, zou helemaal geen eenheid zijn geweest. Hij had namelijk geen macht over het huidige Friesland, concluderen wetenschappers na een nieuwe reconstruct...
Faces of ScienceEerlijkheid als medicijn8 april 2020Tips van de oude Romeinen in deze coronacrisisOnderzoek doen tijdens een gezondheidscrisis is niet makkelijk. Toch probeer ik elke dag enthousiast aan mijn werk te gaan. Deze week heb ik weer iets interessants geleerd, over eerlijkheid.
Faces of ScienceDe tegendraadse taalpuristen van de zeventiende eeuw13 februari 2020De tegendraadse taalpuristen van de zeventiende eeuwDe Nederlandse taal is al jaren een samenraapsel van woorden uit allerlei talen en culturen. Taalpuristen willen het Nederlands het liefst zo zuiver mogelijk houden. Hoe deden ze dat in de 17e eeuw?
Faces of ScienceRotte tomaten en de Romeinse morele code2 juli 2019Rotte tomaten en de Romeinse morele codeDe beste dingen komen op je af wanneer je ze 't minst verwacht. Zo ook in de wetenschap; al is dat soms wat onsmakelijk…
Cherrypickend door de Kantiaanse traditie21 juni 2017Cherrypickend door de Kantiaanse traditieDe filosoof Kant en psychologie gaan niet door een deur, is de heersende mening. Dit is een onterecht beeld, mede ontstaan door een methodestrijd in de negentiende eeuw. Peter Sperber geeft met zij...
Faces of ScienceDe bijzondere tradities rondom de promotieceremonie7 september 2020De bijzondere tradities rondom de promotieceremonieDeze zomer had ik de eer om als paranimf een promotieceremonie bij te wonen. Maar wat is een paranimf en wat houdt zo’n ceremonie precies in?
'De strijd over modernisering en tradities van boerderijen werd best heftig gevoerd'20 maart 2019Interview met Sophie Elpers over wederopbouwboerderijen in NederlandDat de steden Rotterdam, Den Haag en Arnhem grotendeels verwoest werden tijdens de Tweede Wereldoorlog is algemeen bekend. Maar ook de boerderijen werden hard getroffen: maar liefst negenduizend we...
'Een mens wil gered worden, ook ten koste van een dier'5 november 2021'Een mens wil gered worden, ook ten koste van een dier'Volgens de joods-orthodoxe traditie zijn we verplicht mensenlevens te redden, zelfs ten koste van dierenlevens, vertelt rabbijn Raphael Evers.
Oorlog herdenken en herinneren3 mei 2014Nationale Dodenherdenking op 4 meiDe dodenherdenking op de Dam vond dit jaar plaats zonder publiek. Een ingrijpende maatregel voor een langlopende traditie. NEMO Kennislink schreef eerder over de traditie van herdenken en herinneren.
Rouwen om de natuur22 september 2023Ruimte voor verdriet over verloren soortenWe lossen graag snel de biodiversiteits- en klimaatcrisis op, maar gaan daarin voorbij aan rouw en verdriet om wat verloren is gegaan. Langzaam zien wetenschappers en kunstenaars hoe ecologische rouw ...
'Het is vernederend wilde dieren trucjes te laten doen'6 september 2023Niet normaal meer: circusdierenGezellig naar wilde dieren in het circus kijken? Dat doen we tegenwoordig niet meer. Onze mens-dierrelaties zijn veranderd, vertelt dierethicus Bernice Bovenkerk.
Vijf vragen over vuurwerk en het milieu27 december 2022Vijf vragen over vuurwerk en het milieuKun je beter knal- of siervuurwerk afsteken met het oog op het milieu? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over de (on)duurzaamheid van vuurwerk.