Hoe glas zich vermomt als een vloeistof
Je drinkt er water uit en kijkt erdoor naar buiten: glas. Het is stevig, terwijl het op het allerkleinste niveau sprekend lijkt op een vloeistof. Hoe kan dat?
Je drinkt er water uit en kijkt erdoor naar buiten: glas. Het is stevig, terwijl het op het allerkleinste niveau sprekend lijkt op een vloeistof. Hoe kan dat?
Het printen van levende cellen in kunstmatige organen kan veel winst opleveren bij allerlei medische ingrepen. Helaas is deze techniek nu vaak nog te langzaam, maar wetenschappers van de Universiteit Twente hebben een manier gevonden om de cellen een stuk sneller en flexibeler te printen.
Batterijen veel sneller op- en ontladen. Dat is mogelijk dankzij nieuw onderzoek van een internationale groep wetenschappers. Opmerkelijk genoeg keken ze daarvoor een trucje af bij bladeren.
Binnen tien jaar ziekten als reuma, diabetes en nierfalen de wereld uit, met hulp van regeneratieve geneeskunde. Dat is de inzet van het samenwerkingsproject RegMed XB. NEMO Kennislink sprak eerder met hoogleraar Clemens van Blitterswijk, aanjager van dit project.
Wie wil inzoomen op eiwitten, DNA of andere kleine structuren, gebruikt een elektronenmicroscoop. Daarmee kun je veel detail waarnemen. Maar er is een probleem: hoe meer detail, hoe meer elektronen je op je preparaat moet afvuren, en daarvan gaan structuren juist stuk. Oplossing: een betere ca...
Dubbelstrengs RNA en DNA lijken op elkaar: beide moleculen zijn spiraalvormig en opgebouwd uit bijna dezelfde bouwstenen, net een wokkel. Maar duw en trek eraan met een minuscule pincet en de wokkels reageren toch verschillend, ontdekte onderzoekers van de TU Delft. Waarom dat gebeurt is nog e...
Een filosofisch vraagstuk dat door nieuwe ontdekkingen opeens weer actueel is: is wiskunde een eigenschap van het universum of is het een verzinsel van ons brein om orde te scheppen? Vier wetenschappers gaan op uitnodiging van de Kavli-stichting in discussie.
Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben een universele eigenschap van toonladders ontdekt.
Staat er iemand in de weg op je foto van de Eiffeltoren? Geen probleem, even Photoshop CS5 erop loslaten en je toren is weer helemaal compleet!
Teksten in VMBO-schoolboeken zijn te makkelijk, zo blijkt uit onderzoek van de Utrechtse promovenda Jentine Land. De leerlingen hebben moeite om de teksten met korte zinnen zonder duidelijke structuur te begrijpen.
Een hele zak chips, twee rollen koekjes, een pak ijs en een zak drop. Wie zich wekelijks op zo’n manier te buiten gaat aan eten, lijdt aan binge eating disorder (BED). In goed Nederlands: eetbuistoornis. Kenmerkend voor BED is dat de eetbui komt als iemand alleen is. “Mensen schamen zich er va...
Het bouwplan van de poriën in het membraan rond de kern van biologische cellen is ontrafeld door een team van biochemici en computationele biologen uit laboratoria van Andrej Sali (University of California, VS), Michael Rout en Brain Chait (beiden van Rockefeller University, VS). Ook dr. Liesb...
Aline Honingh promoveert op vrijdag 20 oktober 2006 op het proefschrift The Origin and Well-Formedness of Tonal Pitch Structures. Uit haar onderzoek blijkt dat toonladders en akkoorden convexe en compacte vormen beschrijven als ze afgebeeld worden in een bekende toonruimte.
Biologische databanken worden steeds groter en worden ook steeds belangrijker, getuige ook de opkomst van de bioinformatica, een nieuwe tak van wetenschap die bestaande biologische gegevens probeert te koppelen en te analyseren. In dit artikel worden de belangrijkste databanken beschreven; wat...
Binnen een paar jaar is het mogelijk met een elektronenmicroscoop zó gedetailleerd te kijken dat de structuur van eiwitten ermee opgehelderd kan worden, verwacht prof. dr. Jan-Pieter Abrahams. Het apparaat dat zulke revolutionaire opnamen mogelijk moet maken, staat sinds kort in het Centrum vo...