'Ik wil mijn verwondering over de natuur graag delen'
Ieder jaar geeft het Weekend van de Wetenschap burgers de kans om bij te dragen aan de wetenschap. Afgelopen jaar kon dit in het stoepplantjesproject.
Ieder jaar geeft het Weekend van de Wetenschap burgers de kans om bij te dragen aan de wetenschap. Afgelopen jaar kon dit in het stoepplantjesproject.
Dankzij de vele stoepplantjes die mensen online melden, kan Nienke Beets haar onderzoeksvragen beantwoorden. Daarnaast beantwoordt zij ook graag vragen van de lezers over de stoepplantjes.
Ook stoepplantjes hebben te lijden onder het vele afval op straat, ziet onderzoekster Nienke Beets. Als we allemaal onze rommel opruimen, zou de gewone reigerbek naast haar huis er vast fleuriger bij staan.
Van zaadje tot knop: op een botanische tekening staan alle seizoenen van een plant verbeeld. Nienke Beets bezocht een tentoonstelling over stoepplantjes van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars.
De eerste planten ontwaken al uit hun winterslaap, ziet promovendus Nienke Beets. Voor haar stoepplantjesonderzoek speurt ze naar de eerste bloeiende bloemen van het jaar – gewoon in de stad.
Al bijna twintig jaar woon ik in hetzelfde dorp, maar nog steeds ontdek ik soms nieuwe plekjes. Door het stoepplantjesproject ga ik op zoek naar hoekjes waar stoepplantjes ongestoord kunnen groeien.
Het mag dan wel winter zijn; dat wil nog niet zeggen dat er in de stad geen groen te vinden is… Promovendus Nienke Beets blogt over haar stoepplantjesonderzoek.
De straat leeft: kleine groene plukjes plant verwelkomen mij vanuit de voegen tussen de tegels, terwijl ik door mijn Leiden naar de bakker loop.
Welke plantjes groeien nou waar in Nederland? Nienke Beets vraagt jullie hulp voor het publieksonderzoek van het Weekend van de Wetenschap.