Migraine laat zijn sporen na24 juli 2007Migraine laat zijn sporen naLeidse onderzoekers hebben een tijdje geleden ontdekt dat migraine kan leiden tot blijvende hersenschade, vooral bij frequente aanvallen. De behandeling zou zich dus niet alleen op pijnbestrijding ...
Sporen van oeroud leven betwist17 oktober 2018Nieuwe studie vindt geen aanwijzingen voor vermeende sporen van heel vroeg leven in Groenlandse ‘fossielen’Zijn de piepkleine patronen in miljarden jaren oud gesteente op Groenland wel of niet het resultaat van heel vroeg leven? Ja, zeiden onderzoekers in 2016. Nee, zeggen onderzoekers nu.
Bescherming of bedreiging?16 december 2022De voors en tegens van de aangepaste Sleepwet op een rijWat komt meer in het gedrang: onze nationale veiligheid of onze privacy? De inlichtingen- en veiligheidsdiensten willen meer bevoegdheden krijgen, zonder toetsing vooraf.
Onze meest gelezen artikelen van 202229 december 2022Onze meest gelezen artikelen van 2022Onze 5 meest gelezen artikelen laten zien wat onze lezers dit jaar bezighield: vaccineren tegen corona, de Russische inval in Oekraïne en de warme zomer. Ook grotere vragen over het universum deden he...
Vijf vragen over exoplaneten13 januari 2023Vijf vragen over exoplanetenMet ruimtemissies gaan we de komende jaren duizenden planeten ontdekken. Wat leren we van die overvloed aan nieuwe werelden? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over exoplaneten.
Typisch Nederlands: het Chin.Ind.Rest.20 september 2022Typisch Nederlands: het Chin.Ind.Rest.Het Chinees-Indisch restaurant is een typisch Nederlands fenomeen. Zo kenmerkend zelfs, dat het in 2021 is uitgeroepen tot Immaterieel Erfgoed. Maar hoe is het Chinees-Indisch restaurant ontstaan?
De zelfrijdende trein: vertraging onbekend2 augustus 2023De zelfrijdende trein: vertraging onbekendVan metro's zonder machinist kijken we allang niet meer op. Het automatiseren van het Nederlandse treinspoor blijkt een ingewikkeldere klus.
Buitenaards leven: de ontdekking22 september 2022Buitenaards leven: de ontdekkingOoit ontdekken we misschien een beschaving op een verre exoplaneet. Maar wat hebben we daarvoor nodig en hoe weten we dat we het gevonden hebben? We onderzochten het in een toekomstscenario.
Krabbels in de kantlijn vertellen grote verhalen19 juli 2022Krabbels in de kantlijn vertellen grote verhalenVoor sommigen is schrijven in boeken als vloeken in de kerk. Toch vond men het vroeger heel gewoon om aantekeningen te maken in boeken.
Het eenzame lot van de mens in het heelal24 juni 2022Vijf menselijke drama’s in de kosmos: deel 4Wij lijken eenzame zielen in een levenloos universum. Intensief zoeken we naar sporen van aliens. Waarom vindt de mens het zo onverteerbaar om alleen te zijn?
Sporen van een vijfde natuurkracht24 juni 2016Hongaarse wetenschappers vinden mogelijk een nieuw ‘krachtdeeltje’Wetenschappers uit het Hongaarse Debrecen zeggen dat ze misschien een nieuw krachtdeeltje op het spoor zijn. Als basis voor hun claim zijn twee elementaire deeltjes in hun experiment die onder een ong...
Trillingen sporen zwakke fundering op23 april 2013Trillingen sporen zwakke fundering opVeel oude panden in Nederlandse steden hebben problemen met de fundering. Het ingenieursbureau van Rotterdam ontwikkelt een slimme manier om dankzij trillingen snel en goedkoop slechte funderingen ...
Onderzoekers sporen keverlarven op met afluistertechniek21 mei 2020Onderzoekers sporen keverlarven op met afluistertechniekLarven van de rode palmkever richten schade aan op dadelplantages. Onderzoekers hebben een systeem bedacht om smullende larven te detecteren.
Alweer oudere sporen van leven gevonden26 september 2017Grafietkorrels wijzen volgens Japanse geologen op oeroud leven in Canadees gesteenteGeologen hebben tekenen van vervlogen leven gevonden in gesteente van 3,95 miljard jaar oud. Als de aanwijzingen kloppen, is dit het vroegste leven op aarde dat tot nu toe ontdekt is. Maar sceptici he...
Stralingsvrije methode helpt uitzaaiingen op te sporen5 september 2014Chirurgen vinden poortwachterklier via magnetische nanodeeltjesEen nieuwe methode van de Universiteit Twente vindt stralingsvrij de poortwachterklier, waaraan te zien is of een kankerpatiënt uitzaaiingen heeft. Dat gebeurt via piepkleine magnetische nanodeeltj...
Lezersvraag: komt de zon altijd op dezelfde plek op?4 september 2023Lezersvraag: komt de zon altijd op dezelfde plek op?We leren het allemaal als kind: de zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Is dat eigenlijk altijd zo geweest, vroeg een lezer zich af. Komt de zon nog steeds op dezelfde plek op als...
Pas op voor aardse exoten27 juli 2023Hoe voorkomen we dat we Mars besmetten met onze bacteriën?In onze zoektocht naar buitenaards leven sturen we raketten en robots naar andere hemellichamen. Maar hoe voorkomen we dat levend materiaal van onze wereld andere hemellichamen besmet?
Versteend leven11 mei 2023Zeven bijzondere fossielen geven inzicht in evolutieFossielen blijven ons verbazen en inspireren, en ze helpen wetenschappers om het leven op onze planeet en de evolutie beter te begrijpen. NEMO Kennislink neemt je mee langs zeven bijzondere vondsten.