Pinguïns hebben weinig smaak20 februari 2015Pinguïns hebben weinig smaakPinguïns verslinden de nodige kilo’s vis per dag. Helaas proeft het beest er maar weinig van. Chinese wetenschappers hebben ontdekt dat de pinguïntong maar twee van de vijf basissmaken proeft: zuur...
Gezonde producten krijgen meer smaak22 augustus 2016Gezonde producten krijgen meer smaakOver een paar jaar liggen er misschien wel producten in de winkel die heel zoet of zout smaken, maar toch gezond zijn. Dankzij een Franse onderzoeker weten we namelijk welke moleculen ons laten den...
Als vegetariër tussen de vleeseters7 juni 2022Als vegetariër tussen de vleesetersUit eten. Op alle borden liggen goudgele varkenslappen. Behalve bij redacteur Mariska van Sprundel. Zij is vegetariër. Het valt op en er niet over praten voelt vreemd. Maar hoe pak je zo'n gesprek aan...
Schijnaardbei met antivries30 december 2021Promovendus Nienke Beets blogt over het StoepplantjesonderzoekHet mag dan wel winter zijn; dat wil nog niet zeggen dat er in de stad geen groen te vinden is... Promovendus Nienke Beets blogt over haar stoepplantjesonderzoek.
Alcoholvrij, maar toch lekker27 januari 2021Alcoholvrij, maar toch lekkerVeel bierliefhebbers proberen hun goede voornemens vol te houden door hun favoriete bier te verruilen voor een alcoholvrije variant.
Waarom nutteloze kennis zo belangrijk is18 december 2020Waarom nutteloze kennis zo belangrijk isDit jaar liet zien hoe nuttig toegepaste wetenschap is. Maar met kerst is het tijd voor bezinning. Een pleidooi voor nutteloze kennis en fundamentele wetenschap.
Peren mogelijk langer houdbaar door nieuwe folie8 mei 2020Peren mogelijk langer houdbaar door nieuwe folieAardbeien, champignons en peren die langer houdbaar zijn dankzij verbeterd plastic? Wetenschappers ontwikkelen een nieuwe folie voor groente en fruit.
Leids studententeam wint internationale prijs20 november 2019Volg team Leiden op weg naar de iGEM-competitieBrandwonden genezen door bacteriën een inktviseiwit te laten maken. Dat was het doel van het Leidse iGEM-studententeam. Ze doen verslag van de internationale wedstrijd waar ze een prijs wonnen.
Compleet overzicht van CRISPR-Cas8 november 2019Recensie van de film ‘Human Nature’De film 'Human Nature' vertelt het verhaal van CRISPR-Cas: de ontdekking van deze genetische techniek, de mogelijkheden en de ethische bezwaren. De film is hierdoor heel compleet, maar af en toe wat l...
Faces of ScienceHoe een tijdreizende Romein opduikt in Japanse badhuizen24 augustus 2022Waarom je Thermae Romae Novae op Netflix moet kijkenOp Netflix vind je de serie Thermae Romae Novae. De historica in mij verwachtte er niet veel van, maar deze serie is uiteindelijk zeker het kijken waard!
Over smaak valt wel te twisten11 november 2005Over smaak valt wel te twistenMoleculair inzicht in de vijf smaken brengt smaakvervangers dichterbij. Hoe we de tong kunnen foppen ten behoeve van onze gezondheid.
Plantaardige burger heeft toch vleessmaak20 oktober 2017Plantaardige burger heeft toch vleessmaakMinder vlees eten is voor veel mensen lastig omdat ze de smaak missen. Het bedrijf _Impossible Foods_ brengt nu een plantaardige burger op de markt die toch naar vlees smaakt. Hun geheime ingrediënt: ...
Een duurzamere toekomst met bacteriën18 januari 2023Een duurzamere toekomst met bacteriënHoe kunnen bacteriën als levende fabriekjes de toekomst duurzamer maken? NEMO Kennislink zet vijf toekomstige toepassingen op een rij.
De evolutie van de voedselproductie13 januari 2023De evolutie van de voedselproductieEen overzicht van hoe onze voedselproductie met hulp van micro-organismen en genetische kennis door de jaren heen is veranderd.
Bacteriën als levende fabriekjes4 januari 2023Vijf toepassingen van genetisch gemodificeerde micro-organismenProducten gemaakt met genetische gemodificeerde bacteriën zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, op grote en kleine schaal. NEMO Kennislink zet vijf alledaagse toepassingen op een rijtj...
'In Spanje is een embryo iets anders dan in Nederland'20 december 2022'In Spanje is een embryo iets anders dan in Nederland'Minister Ernst Kuipers (VWS) wil de wettelijke definitie van ‘embryo’ aanpassen. Maar wat is een embryo eigenlijk en wie mag dat bepalen?
Zotte vragen met serieuze antwoorden9 december 2022Zotte vragen met serieuze antwoordenVoormalig NASA-wetenschapper Randall Munroe schreef met Wat als? 2.0 weer een humorvol en bij vlagen leerzaam boek. De formule van zijn internetstrip xkcd werkt n...
Insecten op ons bord16 september 2022Hoe komen we over de walging heen?Insectenburgers of gevriesdroogde sprinkhanen. Ze worden gepromoot als een even voedzaam, maar duurzamer alternatief voor vlees. Toch laten de meeste mensen ze links liggen.