Je leest:

Leids studententeam wint internationale prijs

Leids studententeam wint internationale prijs

Volg team Leiden op weg naar de iGEM-competitie

Auteur: | 20 november 2019
iGEM Leiden

Brandwonden genezen door bacteriën een inktviseiwit te laten maken. Dat was het doel van het Leidse iGEM-studententeam. Ze doen verslag van de internationale wedstrijd waar ze een prijs wonnen.

iGEM Leiden

iGEM (international Genetically Engineering Machine) is een wereldwijde wedstrijd die zich focust op het verbeteren van de wereld met synthetische biologie. 375 teams werken in het laboratorium tot het moment van de waarheid: de jamboree in oktober 2019 in Boston (USA).

Volg Team Leiden

Wij als iGEM Leiden gaan deze zomer met een team van elf studenten aan de slag om het eiwit suckerine te produceren met behulp van de bacterie E.coli en andere organismen. Suckerine is een eiwit dat voorkomt in de zuignaptanden van de Humboldt-pijlinktvis. De inktvis gebruikt deze tanden om zijn prooi aan de haak te slaan. Dit eiwit moet dan ook sterk en flexibel zijn anders is het dikke pech, prooi weg! Deze bijzondere eigenschappen maken dit eiwit erg geschikt als vervanger voor menselijke huid. Wij gaan deze kennis gebruiken om een gel te maken die mensen met brandwonden en/of chronische wonden kan genezen.

Het is 4 november, de laatste dag van de iGEM-conferentie in Boston. Tijdens een ceremonie, de Giant Jamboree, worden de winnaars van de competitie bekendgemaakt. Vol spanning kijken we op het scherm naar de genomineerden voor de verschillende tracks. Verbaasd zien we dat we genomineerd zijn voor best manufacturing. Een ogenblik later hebben we gewonnen.

Tijdens de Giant Jamboree in Boston kwamen 360 teams van over de hele wereld samen om hun onderzoek te presenteren. De onderwerpen waren divers, van ziektedetectie in wijnranken tot spinnenzijdeproductie in bacteriën. Zelf hebben wij gewerkt aan een nieuwe hydrogel om brandwondpatiënten te genezen. In de track manufacturing was het belangrijk om een nieuw product te maken of de productie van een al bestaand product te verbeteren. Tijdens onze presentatie had zowel de jury als het publiek (een volle zaal) veel interesse in ons onderzoek.

De jury was onder de indruk van ons suckerine-eiwit (zie kader). Ook onze website viel in de smaak: die werd beoordeeld als mooi en overzichtelijk. Daarnaast kregen we complimenten voor ons wiskundige model dat we hebben gebruikt om de productie van ons eiwit te verhogen. Een jurylid zei: “Hoewel veel teams van plan zijn om dit soort modellen te gebruiken, maken slechts weinigen veel vooruitgang.”

De code staat online

Maar winnen is niet het belangrijkste. “iGEM is een grote gemeenschap”, werd vaak gezegd door deelnemers en juryleden tijdens de conferentie. Niet alleen staken we veel op van presentaties en posters van andere teams, we hebben ook veel nieuwe vrienden gemaakt.

De reis van ons team is in ieder geval nog niet ten einde. De komende jaren zullen we verschillende toepassingen van het suckerine-eiwit verder onderzoeken. Door de bijzondere eigenschappen van het eiwit, zoals de sterkte en flexibiliteit, kan het bijvoorbeeld worden gebruikt voor medische apparaten. We hopen dat toekomstige iGEM-teams aan de slag gaan met ons eiwit. De genetische code ervan hebben we namelijk al online gezet. Daarnaast zal een nieuw Leids iGEM-team in januari aan de slag gaan met een nieuw, zelf gekozen onderwerp. We kijken uit naar alle mooie ontdekkingen die zullen worden gedaan.

Deze blog is geschreven door teamlid van iGEM Leiden Maarten Lubbers

Het iGEM-team Leiden 2019 v.l.n.r.: Maarten Lubbers, Steijn Beekman, Jonah Anderson, Tobias Fecker, Floor Stel, Alejandro Marquiegui, Jo-Anne Verschoor, Daniël Tan, Vera Williams, Daan van Tol, Melanie Ofman.
iGEM Leiden
Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink, en hoort bij het thema Ziekten genezen op Biotechnologie.nl.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 20 november 2019

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

Thema: Synthetische biologie

Flickr, DOE Joint Genome Institute, Roy Kaltschmidt via CC BY-NC-ND 2.0
Synthetische biologie
Synthetische biologie biedt volgens sommigen oplossingen voor problemen als klimaatverandering en energie- en watertekorten. Er kleven echter ook mogelijke nadelen aan: we weten niet wat de gevolgen zijn op lange termijn. Ook ethische vragen als 'mogen we in leven ingrijpen' gaan een rol spelen. Wat vind jij van de toepassingen van synthetische biologie? Laat je mening horen en discussieer nu mee!
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.