Gemiste slaap kan je niet inhalen
Even bijslapen in het weekend na wat korte nachten? Fout. Dat kan niet, toont Amerikaans onderzoek. De verstoorde stofwisseling die slaapgebrek veroorzaakt, is met een paar extra weekenduren niet ongedaan te maken.
Even bijslapen in het weekend na wat korte nachten? Fout. Dat kan niet, toont Amerikaans onderzoek. De verstoorde stofwisseling die slaapgebrek veroorzaakt, is met een paar extra weekenduren niet ongedaan te maken.
Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de universiteit van Pennsylvania (VS) hebben een nieuw stukje ontdekt in de puzzel die moet verklaren hoe slaaptekort het geheugen aantast.
Als school later begint gaan jongeren niet per se later naar bed, maar krijgen ze meer slaap, concluderen Amerikaanse onderzoekers. Al eerder schreef NEMO Kennislink over tieners en hun slaapbehoefte.
Een te korte of verstoorde nachtrust resulteert in een slechter afgestelde stofwisseling en minder controle over de drang om te gaan eten. Volgens Duitse onderzoekers is er nu genoeg bewijs: obesitas en diabetes type II kun je mogelijk voorkómen en misschien zelfs behandeldelen door mensen aan...
Het blijft verleidelijk: nog even die late film afkijken ook al gaat de wekker weer vroeg volgende morgen. Toch kunnen pubers beter zorgen dat ze genoeg slaap krijgen. Bij pubermuizen verstoort een slaaptekort namelijk de balans tussen de aanmaak en afbraak van hersenverbindingen, ontdekten w...
Een kwart van de Nederlanders voelt zich regelmatig slaperig. Gevaarlijk, want slaperige mensen lopen een groter risico om betrokken te raken bij een ongeval. Op tijd naar bed dus. Maar dat is helaas geen oplossing voor patiënten met een slaapstoornis.
Slecht en/of kort slapen verstoort de controle van het hongergevoel. Daardoor kan een verhoogd risico op diabetes type 2 ontstaan.
Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de effecten van chronisch slaaptekort. Uit nieuw onderzoek blijkt dat dit onterecht is: te weinig slaap verandert het serotoninesysteem in de hersenen. En te weinig serotonine – een boodschapperstofje in de hersenen – wordt wel in verband gebracht me...
Nederlanders slapen gemiddeld maar zo’n 90% van wat ze zouden moeten. Daardoor is ruim 50% moe bij het opstaan. Vooral voor avondmensen die van negen tot vijf werken is dit een probleem. Als zij zouden mogen uitslapen en langer doorwerken, zou dit hun functioneren erg bevorderen.